Společnost Project Management Institute zveřejnila 50 projektů s největším dopadem na lidstvo za posledních 50 let

Od mrakodrapů po nejmodernější technologie k vědeckým objevům, společnost PMI vyzdvihuje výjimečné snahy, které změnily náš svět

Filadelfie--()--Společnost Project Management Institute (dále jen „PMI“) dnes zveřejnila 50 nejpozoruhodnějších a nejvýznamnějších projektů za posledních 50 let na seznamu Most Influential Projects. Jde o první žebříček tohoto typu, ve kterém společnost PMI oslavuje projekty, které měly v posledních 50 letech největší vliv na lidstvo a vyzdvihuje to, jak řízení projektů pomohlo převést tyto nápady do reality.

Seznam nejvlivnějších projektů Most Influential Projects oceňuje projekty, které změnily odvětví i celkové obchodní prostředí od technologií po zdravotnický sektor, infrastruktury po architekturu a financí po zábavu. Mezi nejvýše hodnocenými jsou kultovní úspěchy jako například Apollo 11, letoun Boeing 747B a projekt lidského genomu, stejně jako méně známé triumfy, jako jsou například Špicberské globální úložiště semen v Norsku a fotovoltaická elektrárna Tengger Desert Solar Park v Číně. Nejvýše hodnoceným projektem je vytvoření celosvětového webu.

400 předních představitelů ze sféry projektového řízení z celého světa, včetně vedoucích a členů poboček PMI, stejně jako odborníků z akademické a průmyslové sféry vybíralo projekty z více než 1 000 iniciativ, které významným způsobem ovlivnily lidstvo. Konečný výběr, realizovaný týmem vedoucích představitelů PMI, poskytuje inspirující odraz toho, co práce na projektu umožnila a jakou klíčovou roli sehrál při vytváření naší současnosti.

„Projekty, které jsme vybrali, umožňují nebývalý náhled na to, jak se řízení projektů změnilo, jak se mění a bude se měnit i do budoucna pro lepší svět,“ řekl Sunil Prashara, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Project Management Institute. „Tento seznam je důkazem vize společnosti PMI, že vynikající realizace projektů je velmi důležitá pro plnění výzev a příležitostí zítřka.“

Seznam je součástí širších oslav padesátiletého výročí společnosti PMI, ve kterých chce vyzdvihnout důležitou roli, kterou sehrálo řízení projektů v posledních padesáti letech a oslavit to, kam se profese ubírá. Kromě seznamu 50 nejdůležitějších iniciativ, společnost PMI rovněž zveřejnila žebříčky 10 projektů s největším dopadem ve 14 kategoriích v různých regionech a odvětvích.

Kompletní seznam oceněných a seznamy 10 nejlepších projektů z určitých regionů naleznete na adrese pmi.org/most-influential-projects. Seznam bude rovněž uveden ve speciálním vydání našeho oceněného tištěného časopisu PM Network®.

50 projektů s největším dopadem na lidstvo

1. Celosvětový Web - Za spojení kohokoliv a čehokoliv
  2. Apollo 11 - Za ověření toho, že řízení rizik a ambice nad rámec našeho světa mohou učinit nemožné možným
  3. Mikroprocesor Intel® 4004 - Za demokratizaci síly počítačů *
  4. Euro - Za bezchybnou realizaci největší měnové změny v historii
  5. Projekt lidského genomu - Za překročení běžných hranic, odblokování stavebního kamene humanity a umožnění nebývalých pokroků v medicíně, biotechnologiích a biologických vědách
  6. Výprodej Alibaba® Singles Day - Za vytvoření nejdůležitějšího dne v oblasti internetového obchodování na světě a zásadní změny způsobu nakupování *
  7. Hybridní automobil Prius® - Za posun automobilového průmyslu vstříc udržitelnější budoucnosti *
  8. Koncert Live Aid® - Za přehodnocení významu a modelu dobročinnosti s celou řadou celebrit*
  9. Mobilní platforma pro mikrofinancování M-Pesa® - Za dodávky nejmodernější mobilní technologie, která umožnila Keni udělat krok do modernější ekonomiky a zahájit revoluci bankovnictví *
  10. Špicberské globální úložiště semen - Za vybudování jedinečné politiky pojistky pro světové dodávky potravin
  11. Netflix® Streaming - Za důkaz toho, že jediný projekt může změnit společnost, průmyslové odvětví i zažitý pohled na celý svět*
  12. Mobilní telefon DynaTAC 8000xTM - Za spojení telefonů s lidmi a ne místy*
  13. Hlasové služby Alexa® - Za to, že se počítačové rozhraní ovládané hlasem stalo součástí každodenního života *
  14. Týden módy v Paříži (Paris Fashion Week) - Za to, že se z přehlídky rutinního odvětví stala událost, kterou sleduje celý svět
  15. Mrakodrap Burdž Chalifa - Za svou výšku jako symbol ekonomické diverzifikace na Středním Východě
  16. Resort Walt Disney World® - Za nasazení vysoké laťky v oblasti skvělé zábavy a jejího neustálého zvedání nahoru *
  17. Vyhledávač Google - Za změnu způsobu myšlení a identifikace informací*
  18. Iniciativa Nové hedvábné stezky (Belt and Road Initiative) - Za zavedení nejrozsáhlejšího úsilí v oblasti infrastruktury, jaké svět viděl - 1 814 projektů
  19. Kryptoměna Bitcoin - Za to, že uvedla kryptoměny do povědomí a umožnila zrod blockchainu
  20. Magnetická resonance (MRI) - Za revoluci medicíny neinvazivní cestou
  21. Knihy o Harry Potterovi - Za skvělé čtení - a to je pouhý začátek magie *
  22. Letoun Boeing 747B - Za zmenšení světa s prvním letadlem typu jumbo jet*
  23. Přehrávač iPod® - Za vstupní zařízení do světa iUniverse*
  24. Systém ukládání energie Hornsdale Power Reserve - Za ukázku toho, jak jedna velká baterie může způsobit revoluci v oblasti obnovitelné energie
  25. Národní jednota a komise usmíření ve Rwandě - Za vytyčení cesty obnovy a nápravy uprostřed závažného traumatu
  26. Mezinárodní vesmírná stanice - Za ukázku toho, že objevování vesmíru je nad rámec světové politiky
  27. Rozšíření Panamského průplavu - Za rozšíření stoletého vodního kanálu tak, aby splňoval požadavky moderní přepravy
  28. Iniciativa na vymýcení obrny (Global Polio Eradication Initiative) - Za vedení největší světové zdravotnické iniciativy a k přiblížení se vymýcení této smrtelné choroby
  29. Herní konzole Atari 2600 TM - Za to, že přinesla arkádové hry do domácností na celém světě *
  30. Projekt Ground Zero Master Plan - Za to, že pomohl městu a národu se vzpamatovat, nezapomenout a znovu žít
  31. Identifikační systém Aadhaar - Za využití biometrických údajů pro změnu komunikace obyvatel Indie s úřady a jinými organizacemi
  32. Větrný park na moři Vindeby - Za ukázku toho, že větrná energie na moři může být důležitým zdrojem čisté energie
  33. Metrobus Curitiba (BRT) - Za zažehnutí jiskry revoluce dopravy ve městech na celém světě
  34. Systém sledování zásilek COSMOSTM - Za zpřístupnění internetového obchodování pro sledování zásilek v reálném čase pro poskytovatele expresních kurýrních služeb *
  35. Projekt Swat Valley - Za umožnění vzdělání pro dívky, posílení jejich postavení ve společnosti v zemi, kde jeho zakladatelka byl napadena za uplatňování těchto práv
  36. Online encyklopedie Wikipedia® - Za vstup do světa kolektivních znalostí s radikálně kolektivní, vícejazyčnou online encyklopedií*
  37. Filmy Star Wars® - Za znovuobjevení speciálních efektů a upevnění koncepce sérií populárních filmů, kdy diváci cestují do velmi vzdálených galaxií *
  38. Projekt Tiger -Za záchranu majestátních velkých koček před vyhynutím ve volné přírodě
  39. Odsolovací továrna Sorek - Za úlevu od devastujícího sucha udržitelným způsobem
  40. První dítě narozené in vitro - Za moderní lékařský zázrak
  41. Vyčištění Černobylu - Za úklid po nejhorší světové jaderné katastrofě - dvakrát
  42. E-Estonia - Za vytvoření první digitální země na světě
  43. Interaktivní hra World of Warcraft® - Za to, že převedla video hru na zcela novou úroveň*
  44. Velký hadronový urychlovač (Large Hadron Collider) - Za to, že umožňuje převratné vědecké objevy, které pomáhají fyzikům porozumět vesmíru
  45. TGV - Za to, že bezpečně provozuje nejrychlejší vlaky v Evropě
  46. Vzdělávací služby Khan Academy® - Za to, že představil široký potenciál internetového vzdělávání*
  47. Watson® Computer Software - Za uvedení umělé inteligence a strojového učení do hlavního proudu*
  48. Solární elektrárna Tengger Desert Solar Park - Za vybudování Great Wall of Solar
  49. Projekt Operation Flood - Za to, že pomohl Indii stát se největším světovým producentem mléka a nastartovat ekonomiku země
  50. Sydney Opera House - Za ukázku síly architektury, která dokáže změnit tvář města

O společnosti Project Management Institute (PMI)

Project Management Institute (PMI) je přední světová asociace pro všechny, kteří uvažují o tom, vnést do své profese projektové a programové řízení nebo správu portfolia. Prostřednictvím poradenství, spolupráce, vzdělávání a výzkumu se snažíme připravit více než 3 milióny odborníků na celém světě na Projektovou ekonomiku : ekonomiku budoucnosti ve které je práce i jednotlivci organizována prostřednictvím projektů. V roce 2019 slavíme 50. výročí našeho založení a fungujeme skoro ve všech zemích světa, kde pomáháme v kariérním růstu, zlepšujeme úspěch organizací a dále zdokonalujeme profesi projektového manažera prostřednictvím světové uznávaných standardů, certifikací, komunit, nástrojů, akademického výzkumu, publikováním, kurzy profesního rozvoje a příležitostem k setkávání. Společnost ProjectManagement.com jako součást skupiny PMI vytváří online globální komunitu, která přináší více zdrojů, lepší nástroje, rozsáhlejší sítě a širší perspektivy. Navštivte nás na stránkách www.PMI.org, www.projectmanagement.com, www.facebook.com/PMInstitute a na Twitteru @PMInstitute.

*Veškeré názvy produktů, loga a značky jsou majetkem jejich příslušných vlastníků.

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

Rachael Ballard
Tel : 443-618-7014