GA-ASI gaat samenwerkingsverband aan met NASA voor een demo commerciële missie met een groot onbemand luchtvaartsysteem (Unmanned Aircraft System, UAS) in Zuid-Californië

“NASA and GA-ASI have a shared goal of seeing UAS fly safely and unencumbered in the NAS.”- Linden Blue, CEO, GA-ASI. (Photo: Business Wire)

SAN DIEGO--()--General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) heeft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met NASA om een demonstratievlucht uit te voeren als onderdeel van het project van de instantie om onbemande luchtvaartsystemen (Unmanned Aircraft Systems, UAS) te integreren in het nationale luchtvaartsysteem (National Airspace System, NAS). Het doel van de demonstratie, die is gepland voor 2020, is om de belangrijkste problemen aan te pakken die tegenwoordig routinematige commerciële UAS-activiteiten in de NAS in de weg staan, waaronder ontwikkeling, integratie en certificatie van UAS en de technologieën die vereist zijn voor veilig gebruik met ander bemand en onbemand vliegverkeer in de NAS.

Het team voltooide de Critical Design Review op 18 september. De belangrijkste technologieën die dat mogelijk maken en die worden gedemonstreerd omvatten Detect and Avoid (DAA) en Command and Control (C2) datalinksystemen, die in overeenstemming zijn gebracht met recent uitgegeven RTCA-normen.

Als onderdeel van de demonstratie zal GA-ASI’s MQ-9B SkyGuardian Remotely Piloted Aircraft (RPA) zijn vermogen demonstreren om een breed scala van commerciële en publieke diensten met gebruikmaking van boordsensoren en aanvullende ‘virtuele sensoren’ te leveren die het in de toekomst kan hebben. Onder de diensten vallen inspecties van honderden mijlen rails, energiepijplijn, elektriciteitsleiding en kanaalinfrastructuur, landbouwmonitoring en topologische verkenningen, alsmede monitoring van natuurbranden en overstromingen en maritieme surveillance.

De stad San Diego ondersteunt de vluchtdoelen van GA-ASI en NASA onder de UAS Integration Pilot Programs (IPP's). Het hoogtepunt van de vlucht zal het uitvoeren van publieke infrastructuurverkenningen boven de stad zijn. Het UAS IPP-team van de stad zal GA-ASI verbinden met plaatselijke klanten van de verkenningsmogelijkheden die dit deel van de demo zal bieden.

“NASA en GA-ASI hebben een gedeeld doel om UAS veilig en vrij in de NAS te zien vliegen,” aldus Linden Blue, CEO, GA-ASI. “GA-ASI heeft gedurende meer dan vijf jaar met NASA aan dit doel gewerkt en we zijn er zeer enthousiast over dat we aan hun volgende set demonstraties deelnemen.”

Vluchttesten op NASA's Ikhana, een Predator® B/MQ-9 UAS geproduceerd door GA-ASI, dienden als basis voor verificatie en validatie van RTCA DO-365 en DO-366 technische normen voor DAA die door de RTCA in mei 2017 zijn uitgegeven. Dit heeft GA-ASI op een route gezet naar het spelen van een leidende rol in de industrie voor het produceren van Medium-altitude, Long-endurance (MALE) UAS die zijn goedgekeurd om in de NAS te vliegen.

In juni 2018 was GA-ASI’s DAA-systeem de belangrijkste technologie die het NASA mogelijk maakte de Ikhana gedurende 2,5 uur door de NAS te laten vliegen. Er werd opgestegen in Zuid-Californië en er werd een vlucht gemaakt door meerdere luchtruimcategorieën, op verschillende hoogtes, waarbij communicatie met verschillende luchtverkeerscontrolecentra vereist was. Het DAA-systeem dat op Ikhana is geïnstalleerd stelt de UAS in staat om te voldoen aan de intentie van het 14 CFR 91.113(b) vereiste van de FAA, ‘zie en ontwijk’ andere vliegtuigen, waardoor een groot UAS voor de eerste keer in staat wordt gesteld in bepaalde categorieën luchtruim te vliegen zonder jachtvliegtuig.

Volgens de NASA nam de agency het initiatief voor het Systems Integration and Operationalization (SIO) project dat zal resulteren in meerdere vluchtdemonstraties gericht op verschillende typen UAS en hun vluchtmissies. De demonstraties van GA-ASI zullen commerciële missies uitvoeren boven 10.000 voet. NASA’s SIO omvat twee andere samenwerkingsverbanden die kleine/middelgrote UAS demonstreren op lagere hoogtes.

De technologiepartners van GA-ASI voor de SIO-demonstratie zijn Honeywell (levert de TCAS II voor het DAA-systeem) en Collins Aerospace voor de Command and Non-Payload Communications (CNPC) datalinkradio, welke onderdeel is van de C2.

Over GA-ASI

GA-ASI (General Atomics Aeronautical Systems, Inc.), een tak van General Atomics, is een toonaangevende ontwikkelaar en producent van bewezen betrouwbare RPA (Remotely Piloted Aircraft) systemen, radarapparatuur, en elektro-optische en daaraan gerelateerde missiesystemen, waaronder de Predator® RPA-serie en de Lynx® Multi-mode Radar. Met meer dan vijf miljoen vlieguren levert GA-ASI toestellen met een lang uithoudingsvermogen, geschikt voor missies, met geïntegreerde sensor- en datalinksystemen die nodig zijn voor situatieanalyses en snelle interventies tijdens persistente vluchten. Het bedrijf produceert ook allerlei grondstations en software voor sensorcontrole/beeldanalyse, biedt pilotenopleidingen en ondersteuning en ontwikkelt metamateriaal-antennes. Ga voor meer informatie naar www.ga-asi.com.

Predator en Lynx zijn geregistreerde handelsmerken van General Atomics Aeronautical Systems, Inc.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Robert Walker
General Atomics Aeronautical Systems, Inc.
+1 (858) 524-8108
ASI-MediaRelations@ga-asi.com

Contacts

Robert Walker
General Atomics Aeronautical Systems, Inc.
+1 (858) 524-8108
ASI-MediaRelations@ga-asi.com