A Project Management Institute közzétette az utóbbi 50 évben a legnagyobb hatást gyakorló projektek listáját

Philadelphia--()--A PMI által összeállított listán a felhőkarcoló-építéstől kezdve csúcstechnológiát képviselő megoldások bevezetésén át a tudományos felfedezésekig számos olyan projekt szerepel, amely átformálta világunkat - A Project Management Institute (a továbbiakban "PMI") ma közzétette az utóbbi 50 év legnevezetesebb és legnagyobb befolyást gyakorló projektjeinek listáját. A Most Influential Projects (A legnagyobb hatású projektek) elnevezésű dokumentum az első olyan rangsorolás a PMI részéről, amelyben az elmúlt fél évszázad legnagyobb hatást gyakorló projektjeit sorolja fel, rámutatva, hogyan járult hozzá a projektmenedzsment az elképzelések valósággá változtatásához.

A legnagyobb hatású projektek listáján olyan projektek szerepelnek, amelyek nem csak egy adott ágazatot formáltak át, hanem az üzleti tevékenységek összességére, a gazdaság egészére is kihatással voltak - ideértve a technológiai ágazatot és az egészségügyet, az infrastruktúrát és az építészetet, a pénzügyi szektort és a szórakoztatóipart. Az elismert projektek közé tartoznak például az olyan kimagasló teljesítményt képviselő programok, mint az Apollo 11, a Boeing 747-es® repülőgép és a Humán Genom Projekt, illetve olyan kevéssé ismert projektek, mint a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker létrehozása Norvégiában és a Kínában, a Tengger-sivatagban felépített naperőmű. A lista első helyén a Világháló (World Wide Web) megalkotása áll.

Az elismerésben részesített projektek abból a több mint 1000 nagy hatású projektet tartalmazó listából kerültek kiválasztásra, amelyet a projektmenedzserek globális közösségében vezető szerepet játszó 400 szakértő, köztük a PMI tagozatvezetői és tagjai, akadémikusok és ágazati szakemberek állítottak össze. A PMI véleményvezér csapata által elvégzett végső válogatás eredményeként elkészült 50-es lista bemutatja azt a központi szerepet, amelyet ezek a projektek világunk formálásában játszottak, és inspiráló képet ad arról, milyen sikereket lehet elérni megfelelően felépített, irányított és kivitelezett projektekkel.

"Az általunk kiválasztott projektek hihetetlen rálátást nyújtanak arra, hogyan járult hozzá a projektmenedzsment a világ pozitív irányú átformálásához, milyen előrevivő szerepet játszik a jelenben és hogyan lesz a jövőben is fő célja és szerepe a világ jobbá tétele" - magyarázta Sunil Prashara, a Project Management Institute elnök-vezérigazgatója. "Ez a lista alátámasztja a PMI vízióját arról, hogy a kiválóság a projektmegvalósítás terén kulcsfontosságú szerepet fog játszani a holnap kihívásainak legyőzésében és a jövő kínálta lehetőségek kiaknázásában."

A PMI fennállása 50. évfordulója alkalmából elkészített lista ékes bizonyítéka annak, milyen fontos szerepet játszott a projektmenedzsment az utóbbi öt évtizedben, ugyanakkor elismeréssel adózik a projekteket végrehajtók teljesítménye iránt és pozitív jövőképpel szolgál a szakma fejlődéséről. Az 50 leghatásosabb projektet tartalmazó listán felül a PMI 10-es listákat is összeállított 14 kategóriában, különféle régiók és ágazatok szerinti bontásban.

Az 50 legnagyobb hatást gyakorló projektet felsoroló teljes lista, továbbá a legjobb 10 ágazati és régiós projektet felsoroló listák a következő internetes címen érhetők el: pmi.org/most-influential-projects. Az 50-es lista díjnyertes PM Network® című, nyomtatásban megjelenő magazinunk különkiadásaként is elérhető lesz.

Az 50 legnagyobb hatást gyakorló projekt

1. World Wide Web - Minden és mindenki összekapcsolása
  2. Apollo 11 -Bizonyítéka annak, hogy megfelelő kockázatkezelés és "nem evilági" ambíciók révén még a lehetetlennek tűnő célok is elérhetők
  3. Intel® 4004 Microprocessor - A számítógépek világának demokratizálása*
  4. Az Euro - A monetáris rendszer történelmi jelentőségű átalakításának hibátlan végrehajtása
  5. Humán Genom Projekt - A hagyományos, elszigetelt és elkülönült adatsilókon túllépve az emberiség "építőkövei" titkának megfejtése és ezáltal példa nélkül álló újítások lehetővé tétele a gyógyászat, a biotechnológia és az élettudományok terén
  6. Az Alibaba® Singles napja - Az Alibaba cég Singles elnevezésű bevásárlónapja - a világ legjelentősebb e-kereskedelmi napjának létrehozása és ezáltal az emberek vásárlási szokásainak alapjaiban való átformálása*
  7. A Prius® személyautó - A gépjárműgyártó ipar elindítása egy fenntarthatóbb jövő elérése felé*
  8. Live Aid® koncert - A filantrópia hatáskörének kibővítése és modelljének újragondolása hírességek bevonása révén*
  9. Az M-Pesa® mobil mikrofinanszírozási platform- Olyan csúcstechnológiát képviselő mobilmegoldás kidolgozása, amely lehetővé tette Kenya számára, hogy több fejlődési szakaszt átugorva és az övénél fejlettebb gazdaságokat lekörözve forradalmasítsa a banki szektort *
  10. A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker - A világ jövőbeli élelemellátása biztosítékának létrehozása
  11. Netflix® streaming - Annak bizonyítása, hogy egyetlen projekt teljesen új irányba indíthat el egy vállalatot, sőt, akár egy egész ágazatot is, és megváltoztathatja az egész világ tévénézési szokásait *
  12. DynaTAC 8000x™ mobiltelefon - A telefonok emberekhez, nem pedig helyekhez való kötése*
  13. Alexa® hangszolgáltatás - A projekt, amelynek köszönhetően a hangalapú számítógépes interfész a mindennapi élet részévé vált*
  14. Párizsi divathét - Egy unalmas és érdektelen ágazati bemutató átformálása egy, az egész világ érdeklődését kiérdemlő globális eseménnyé
  15. A Burj Khalifa- A gazdasági diverzifikáció kimagasló jelképének létrehozása a Közel-Keleten
  16. A Walt Disney World® Resort - Az immerzív szórakoztatás alapkövének letétele - majd ezt követően a virtuális valóság segítségével való szórakoztatás folyamatosan magasabb szintre emelése*
  17. A Google® keresőmotor - Az emberek információkhoz való hozzáállásának, az információ jelentésének és azonosítási módjának átformálása*
  18. Az "Egy övezet, egy út" (Belt and Road) kezdeményezés - A világ eddigi legnagyobb infrastrukturális projekthullámának elindítása - eddig 1814 projekt zajlott le, és folyamatban van számos további projekt
  19. A Bitcoin - A kriptovaluta bevezetése a világkereskedelembe és a blokklánc létrehozása
  20. Az MRI (Mágneses rezonancián alapuló képalkotás) - Az orvoslás forradalmasítása egy nem invazív vizsgálati módszer révén
  21. A Harry Potter® könyvek - Az olvasás divatba hozása - és ez még csak az első varázslatos eredmény*
  22. A Boeing 747-es® repülőgép - A távolság fogalmának átformálása az első jumbo jet megalkotása révén*
  23. Az iPod® lejátszó - Az iUniverzumba való belépést biztosító első eszköz*
  24. A Hornsdale-i Energiatároló - Annak bizonyítása, hogy egy hatalmas "akkumulátor" forradalmasíthatja a megújuló energia felhasználását
  25. A Ruandai Nemzeti Egység és Megbékélési Bizottság (Rwanda National Unity and Reconciliation Commission) - A helyreállításhoz és a megbékéléshez vezető út biztosítása egy súlyos konfliktushelyzetben
  26. A Nemzetközi Űrállomás - Annak bizonyítása, hogy az űr felfedezésének nem állhat útjában a globális politikai helyzet
  27. A Panama-csatorna bővítése - Egy százéves vízi út kiszélesítése a modern hajózás lehetővé tétele érdekében
  28. A járványos gyermekbénulás felszámolását célzó globális kezdeményezés (Global Polio Eradication Initiative) - A világ legnagyobb közegészségügyi kezdeményezésének elindítása és egy halálos betegség szinte teljes mértékű kiküszöbölése
  29. Atari 2600™ videójáték-konzol - A játéktermi játékok átültetése otthoni környezetbe szerte a világon*
  30. A "Ground Zero" terv - a lerombolt Világkereskedelmi Központ helyén épülő komplexum terve - Segítség egy városnak és egy nemzetnek abban, hogy begyógyuljanak a katasztrófa okozta sebei, hogy ne felejtse el a történteket és hogy újra biztonságban érezze magát
  31. Aadhaar - A biometria felhasználása az indiai lakosság és az indiai kormány közti interakció és a személyazonosítás átformálására
  32. A Vindeby tengeri szélerőmű - A tiszta energiát biztosító tengeri szélerőművek létjogosultságának bizonyítása
  33. A Curitibában létrehozott BRT (autóbuszos gyorsforgalmi utasszállítási) tömegközlekedési rendszer - A tömegközlekedés forradalmasításának elindítása a világ nagyvárosaiban
  34. A COSMOS™ csomagkövető rendszer - Ez e-kereskedelem elősegítése a valós idejű csomagkövetés biztosításával a futárszolgálatok számára*
  35. A Swat-völgy projekt - A lánygyermekek oktatásának és szerepvállalásának támogatása egy országban, ahol a projekt elindítóját korábban támadás érte a tanuláshoz való jog gyakorlása miatt
  36. A Wikipedia® online enciklopédia - A világ kollektív tudásanyagának rögzítése egy radikálisan új együttműködési mód révén egy többnyelvű, online enciklopédiában*
  37. Star Wars® mozifilmek - A különleges hatások átformálása és újragondolása, és a globális kasszasikert elérő filmsorozatok koncepciójának megalapozása, miközben a nézőket egy messzi-messzi galaxisba röpíti el*
  38. A Tigris Projekt - A kihalás szélén lévő, vadon élő nagymacska megmentése
  39. A Szoreki sótalanító üzem - A mindent megsemmisítő szárazság legyőzése egy fenntartható megoldás révén
  40. A mesterséges megtermékenyítés (IFV) eredményeként született első "lombikbébi" - A modern orvoslás csodája
  41. Csernobil helyreállítása - A világ legsúlyosabb atomerőmű-robbanása által okozott károk mérséklése - kétszer
  42. E-Észtország - A világ első digitális országának kiépítése
  43. A World of Warcraft® interaktív játék - A videójáték új magasságokba emelése*
  44. A Nagy Hadronütköztető - Az eddigi ismereteink alapján elképzelhetetlen tudományos felfedezések lehetővé tétele, melyek hozzásegítik a fizikusokat a világegyetem dekódolásához
  45. A TGV -Európa ultragyors és ugyanakkor igen biztonságos vonatának létrehozása
  46. A Khan Academy® oktatási szolgáltatás - Az online tanulásban rejlő hatalmas lehetőségek feltárása és elérhetővé tétele*
  47. Watson® számítógépes szoftver - A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás általános alkalmazásának lehetővé tétele*
  48. A Tengger-sivatagi naperőmű - A "Naperőmű Nagyfal" megépítése
  49. Az "Operation Flood" projekt -Indiának a világ vezető tejtermelő országává tétele és az ország gazdasági fejlődésének gyors elindítása
  50. A Sydney operaház - Bizonyíték arra, hogy az építészet képes újradefiniálni egy várost

Amit a Project Management Institute-ról (PMI) tudni kell…

A Project Management Institute (Projektmenedzsment Intézet [PMI]) a projekt-, program- és portfóliómenedzsmentet hivatásuknak tekintő szakemberek vezető nemzetközi szakmai szövetsége. Az 1969-ben alapított PMI a szakma több mint hárommillió képviselőjét támogatja világszerte értékes, globális érdekképviseleti szolgáltatások nyújtása, együttműködési projektek szervezése, szakmai képzés biztosítása és kutatások végzése révén, hogy felvértezze őket azokkal a képességekkel és tudással, amelyre szükségük lesz a jövő gazdaságában, az ún. "projektgazdaságban", amelyben a munka és az egyének egyaránt projektek köré fognak szerveződni. A 2019-ben fennállásának 50. évfordulóját ünneplő szervezetünk szinte a világ minden országában segíti a projekt-, program- és portfóliómenedzserek szakmai előmenetelét, támogatja a szervezetek sikeres fejlesztését és világszerte elismert szabványok, tanúsítványok kiadásával, szakmai erőforrások és eszközök rendelkezésre bocsátásával, tudományos kutatások végzésével, publikációk megjelentetésével, szakmai továbbképzési tanfolyamok szervezésével és hálózatépítési lehetőségek biztosításával igyekszik hozzájárulni a szakma fejlődéséhez. A PMI család tagja, a ProjectManagement.com olyan globális online közösségeket hoz létre, amelyek révén még több erőforrás, még jobb eszközök, még nagyobb hálózatok és bővebb lehetőségek állnak rendelkezésre a szakma képviselői számára. Látogasson el hozzánk a www.PMI.org vagy awww.projectmanagement.com internetes címen, és kövessen minket a Facebookon (www.facebook.com/PMInstitute) és a Twitteren: @PMInstitute..

*Minden terméknév, logó és márka a tulajdonosának birtokát képezi.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Rachael Ballard
443-618-7014