Kierownictwo WeWork informuje o zmianach w obrębie Zarządu spółki

NOWY JORK--()--Kierownictwo WeWork poinformowało dziś o następujących zmianach w obrębie Zarządu spółki: współzałożyciel Adam Neumann podjął decyzję o rezygnacji z dalszego sprawowania funkcji dyrektora generalnego i pozostaniu w spółce w charakterze dyrektora niewykonawczego. Funkcję dyrektora generalnego będą sprawować wspólnie: Artie Minson, dotychczasowy współprezes i dyrektor finansowy oraz Sebastian Gunningham, dotychczasowy wiceprezes. Zmiany te wchodzą w życie ze skutkiem natychmiastowym.

Adam Neumann: „Jako współzałożyciel WeWork jestem niesamowicie dumny z całego zespołu i tak wyjątkowego przedsiębiorstwa, jakie wspólnie budowaliśmy przez ostatnią dekadę. Nasza platforma globalna obejmuje aktualnie 111 miast w 29 krajach, obsługując każdego dnia ponad 527 tys. osób. Pozycja WeWork jest obecnie silniejsza niż kiedykolwiek wcześniej, jednak w ostatnich tygodniach wszystkie moje działania znajdowały się pod baczną obserwacją. Generowało to tak dużą presję, iż ostatecznie uznałem, że ustąpienie przeze mnie z dotychczasowego stanowiska leży w najlepszym interesie spółki. Dziękuję moim współpracownikom, członkom Zarządu, współpracującym z nami zarządcom nieruchomości i inwestorom za nieustanną wiarę w to wspaniałe przedsięwzięcie”.

Artie Minson i Sebastian Gunningham: „Pragniemy podziękować Adamowi za jego wizję oraz pasję, z jaką przez ponad 9 lat tworzył WeWork. Nasz innowacyjny model członkowstwa, piękne projekty i kreatywne oferty skłoniły zarówno pojedyncze osoby, jak i całe przedsiębiorstwa do zmiany sposobu patrzenia na własne miejsce pracy. Przejęcie kierownictwa w spółce w tak ważnym momencie jej rozwoju to niewiarygodny zaszczyt. Obecna pozycja WeWork jest silna, a my podejmiemy rozważne działania, by odpowiednio zbilansować wysoki wzrost, rentowność i wyjątkowe doświadczenia członków WeWork, a także ustalić optymalną datę złożenia pierwszej oferty publicznej. Naszym celem jest zapewnienie sukcesu wszystkim członkom, partnerom, pracownikom i udziałowcom na tym nowym etapie wspólnej podróży”.

Członek Zarządu Bruce Dunlevie, partner Benchmark oraz inwestor początkowy WeWork: „Adam nadzorował proces tworzenia globalnej platformy, która każdego dnia wspiera swoich członków, a która w ciągu niespełna dziesięciu lat wypracowała wskaźnik run-rate na poziomie 4 mld USD. Adam, wraz z zespołem WeWork, przyczynił się do zmiany podejścia do wykonywanej pracy przez osoby indywidualne i przedsiębiorstwa oraz tchnął ducha innowacji w branżę nieruchomości. Przyszłość WeWork zapowiada się ekscytująco. Cieszę się, że to Artie i Sebastian przejmują pałeczkę i będą przewodzić spółce na kolejnym etapie rozwoju”.

Członek Zarządu Lew Frankfort: „Adam ma wyjątkową osobowość przedsiębiorcy. Posiada wizję i zdolność skonceptualizowania ogromnej szansy biznesowej, a następnie nieustępliwego dążenia do jej realizacji. Stworzył jedno z najszybciej rozwijających się przedsiębiorstw w historii, dlatego w imieniu swoim własnym i pozostałych członków Zarządu pragnę podziękować mu za to wyjątkowe przywództwo. Jako Zarząd z radością przyjmujemy Artiego i Sebastiana jako kolejnych przywódców WeWork, ciesząc się z perspektywy utrzymania wysokiej trajektorii rozwoju spółki i wiodącej pozycji w branży”.

Jimmy Asci
Gwen Rocco