A Mori Building jelentős város-újjáépítési projektet hajt végre Tokió központjában 

Az innovatív, többcélú fejlesztések révén egy zöld szigetet képező, új városnegyed jön létre a város központjában

Download

Loading media player...

Toranomon-Azabudai Project Summary Movie

Tokió--()--A japán városi tájépítészet egyik vezető vállalata, a Mori Building Co., Ltd. "Toranomon-Azabudai District Category 1 Urban Redevelopment ("Toranomon-Azabudai kerület, 1. kategóriájú város-újjáépítés") elnevezésű, nagy ívű város-újjáépítési projektje keretében megkezdte azokat az építkezéseket, melyeknek célja egy Tokió központjában található, jelentős méretű terület átalakítása és új életre keltése. Az alapkőletételi ünnepségre augusztus 5-én került sor; a projekt befejezésének tervezett időpontja 2023 márciusának vége.

A Toranomon-Azabudai projekt alapkoncepciója a "modern városi falu", azaz egy olyan sajátságos városrész, amely egy megapolisz kifinomultságát egy kis falu meghitt hangulatával ötvözi - és mindezt Tokió szívében. A projekt keretében a New York-i Rockefeller Center területével szinte azonos nagyságú, körülbelül 8,1 hektáros városnegyed kerül átalakításra, melynek részeként kiterjedt, megközelítőleg 24000 m2-en elterülő parkok és zöld terek (ideértve egy 6000 m2-es központi teret) is létrejönnek. Az épületek alapterülete összesen 860400 m2 lesz, mely 213900 m2-nyi irodahelyiségből és mintegy 1400 lakásból tevődik össze. Az irodák nagyjából 20000 irodai dolgozó számára biztosítanak majd munkahelyet és mintegy 3500 lakó fog majd itt élni, illetve dolgozni. Ugyanakkor a várakozások szerint ebbe a teljesen új, városon belüli városba évente körülbelül 25-30 millió ember látogat majd el.

A legmodernebb technológiák alkalmazásával felépülő, földrengésbiztos szerkezetű épületeket kifejezetten az e terület kiszolgálására létesített villamoserőművek látják majd el elektromos energiával. A projekt célja egy olyan biztonságos város létrehozása, amelyben az emberek még akkor is biztonságban élhetnek és dolgozhatnak, ha egy, a Nagy Kelet-japáni Földrengéshez hasonló súlyosságú természeti katasztrófa sújtja a várost. A Mori Building kiemelkedő színvonalat képviselő biztonsági intézkedései úgy kerültek megtervezésre, hogy alkalmazásuk révén egy olyan város jöjjön létre, amelybe, és nem amelyből menekülni kell katasztrófa esetén.

Zöldterületek és wellness a kellemes élettér biztosítása céljából

A Toranomon-Azabudai projekt keretében egy olyan különleges, "emberközpontú városnegyed" jön létre, amelyben a számos különféle elem egy sajátságos egésszé állva össze egyedi életteret biztosít. A városrészben tökéletesen összehangolt, egységes egészet alkotnak az irodák, a lakóegységek, egy szálloda, egy nemzetközi iskola, az üzletek, éttermek és kulturális létesítmények, biztosítva mindent, ami a mindennapi élethez, a munkához, a tanuláshoz, a kikapcsolódáshoz, a közösségi élethez és a feltöltődéshez szükséges. Az olyan innovatív megoldásokat alkalmazó projekt, mint például egy falura hasonlító, zöld parkokkal körülvett bevásárlóközpont, egy különleges városi életteret alakít ki, ahol az emberek harmóniában élhetnek a természettel, és ugyanakkor egy közösség tagjaként kapcsolatokat építhetnek ki egymással és kreativitásukkal inspiráló hatást gyakorolhatnak társaikra. A városrész sokkal több lesz, mint egy puszta épülethalmaz: a projekt célja a tervezés emberközpontú megközelítése révén egy integratív társadalmi ökoszisztéma kialakítása.
A városrész szívét egy hatalmas, 6000 m2-es központi tér képezi majd, amelynek "zöldterületei és wellness létesítményei" lehetővé teszik, hogy a különféle közösségekbe tartozó emberek találkozhassanak, közös tevékenységeket végezhessenek vagy különféle programokban vehessenek részt. A lépcsőzetes kialakítású tér kínálta lehetőségeket kihasználva a terület jelentős része, ideértve a pódiumokat fedő szerkezetek tetejét is, zöld növényekkel lesz beültetve. A városnegyedben több mint két hektárnyi zöldterület lesz, ideértve a központi tér parkosított részeit is, azaz gyakorlatilag egy fákkal, virágokkal és vízesésekkel teli városi oázis születik.

A teljes városrészt ellátó erőművek 100%-ban megújuló forrásokból származó elektromos energiát biztosítanak, megfelelve az Egyesült Királyság klímacsoportja által vezetett RE100 nemzetközi környezetvédelmi kezdeményezés célkitűzéseinek. A városnegyedben lakók és élők mentális és fizikai jóllétét különféle programok és létesítmények hivatottak biztosítani, ideértve az egészségügyi ellátó egységeket, sportlétesítményeket, egy élelmiszerpiacot, éttermeket, valamint a központi tér wellness célú létesítményeit is. A Mori Building már benyújtotta kérelmét az International WELL Building Institute™-hoz, hogy a projekt Well Épület Szabvány (WELL Building Standard™) szerinti minősítést kaphasson.

Egy város, ahol az emberek életének különböző részei egységes egésszé állhatnak össze

A Toranomon-Azabudai projekt egy olyan városi környezetet hoz majd létre, ahol az emberek életének különböző területei - a munkavégzés, a szabadidős tevékenységek, a kikapcsolódás, a másokkal való kapcsolatok ápolása, a tanulás, a játék - zökkenőmentesen kapcsolódnak egybe és alkotnak egységes egészet. Ahelyett, hogy a létesítményekre (irodák, lakások és szállodák) összpontosítva tervezte volna meg a városrészt, a Mori Building ezt a fejlesztési projektet az emberi tevékenységekből kiindulva dolgozta ki, azzal a céllal, hogy átjárhatóságot biztosítson a létesítmények között. Az új negyedben a különféle létesítmények interakcióba lépnek egymással és együttműködnek, lehetőséget kínálva az embereknek arra, hogy egy teljesen újfajta életstílust alakítsanak ki. A Mori Building egy olyan városnegyedet kíván létrehozni, ahol az emberek harmóniában élhetnek a természettel, ahol kapcsolatokat létesíthetnek embertársaikkal és egy közösség tagjává válhatnak, ahol kreatív és inspirációval teli életet élhetnek. Az új, zöldterületekkel teli városrész az élet minden mozzanatához tökéletes helyszínt biztosít: munkahelyet, iskolát, otthont és játszóteret egyaránt.

A "modern városi falu" koncepció megvalósításához vezető globális innovátorok nyújtanak támogatást

Ennek az egyedülálló "modern városi falunak" a létrehozásához a projekt szervezésében kulcsfontosságú szerepet vállaló Mori Building a világ legjobb szakembereinek segítségét vette igénybe. A nyilvános tereket és az épületek alsó szintjeit az Egyesült Királyságban működő Heatherwick Studio munkatársai tervezték annak a Thomas Heatherwicknek a vezetésével, aki a 2012-es londoni olimpiai játékok olimpiai üstjét tervezte és kivitelezte. A három felhőkarcolót az amerikai egyesült államokbeli Pelli larke Pelli Architects építésziroda tervezte Fred Clarke és az időközben elhunyt César Pelli irányításával. Az üzlethelyiségek a japán Sou Fujimoto Architects építésziroda vezetője, Sou Fujimoto tervei alapján kerülnek kialakításra, és számos további, az alábbiakban felsorolt neves szakember is részt vett a tervezésben.

A tervezésben részt vevő építészek, tervezők és alkotóművészek

• Thomas Heatherwick,

a Heatherwick Studio alapítója

• A néhai César Pelli,

Pelli Clarke Pelli Architects

• Fred Clarke,

Pelli Clarke Pelli Architects

• Sou Fujimoto,

Sou Fujimoto Architects (Japán)

• Glenn Pushelberg és George Yabu,

Yabu Pushelberg (Kanada)

• Marco Costanzi,

Marco Costanzi Architects (Olaszország)

• Soo K. Chan, SCDA (Szingapúr)

Tyler Brülé, Winkreative (Egyesült Királyság) 

A "Hills" projektek keretében felépített városnegyedek összekapcsolásával egy új kulturális és gazdasági központ jöhet létre Tokióban

A Mori Building stratégiai fejlesztési területe, amelynek részét képezi a Toranomon-Azabudai projekt helyszínéül szolgáló kerület is, Tokió Minato City negyedének központjában található. A terület már jó ideje a nemzetközi irányultságú vállalatok kedvence, ahol előszeretettel települtek le a nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező cégek, és külföldi állampolgárok is nagy számban élnek a kerületben. A nemzetközi környezetnek és a különféle kultúrák képviselői jelenlétének köszönhetően ez a terület rendkívül esélyes arra, hogy Tokió új nemzetközi központja legyen.

Az új projekt helyszíne szomszédos a Mori Building által épített ARK Hills épületegyüttes területével, amely félúton van Roppongi Hills, Tokió "kulturális magja" és a "globális üzleti központnak" számító Toranomon Hills között. Ezeket a Hills negyedeket kapcsolja össze a Toranomon-Azabudai projekt, melynek eredményeként az egész terület fejlődése felgyorsul, és Tokió szívében létrejön egy új, nemzetközi kulturális és gazdasági központként szolgáló városrész.

A projekt áttekintése

A projekt neve:

Toranomon-Azabudai District Category 1 Urban Redevelopment Project

A projekt megvalósítója:

Toranomon-Azabudai District Urban Redevelopment Association

A terület nagysága:

Körülbelül 8,1 hektár

Földterület:

Körülbelül 63900 négyzetméter

Épületek összes alapterülete:

Körülbelül 860,400 négyzetméter

Épületek:

Lakások (1400 lakás), irodák (körülbelül 213900 m2), kiskereskedelmi létesítmények (körülbelül 150 üzlet), szálloda (körülbelül 120 szoba), nemzetközi iskola (körülbelül 14000 m2), központi tér (körülbelül 6000 m2), kulturális létesítmények (körülbelül 9000 m2)

Zöld területek nagysága:

Körülbelül 2,4 hektár

Parkolóhelyek száma:

Körülbelül 1880 parkolóhelye

A projekt költsége:

Körülbelül 580 milliárd japán jen

Tagok:

285 tulajdonos (2019. márciusi adat)

Az építkezés kezdete:

2019. augusztus 5.

A befejezés tervezett időpontja:

2023. március 31.

  

Amennyiben módosítani kívánja a fényképeket, vagy olyan anyagokat szeretne, amelyek nem képezik részét az alábbi linken letölthető anyagnak (pl. a tervezők fényképei), kérjük, lépjen kapcsolatba a Weber Shandwick Japan-nel a következő e-mail címen: moribldg@webershandwick.com.

Letöltési link:(2019. szept. 23-ig)

https://bit.ly/2TKtmUu

Jelszó:mori20xx

 

Amit a Mori Buildingről tudni kell…

A Mori Building tokiói székhelyű, innovatív városfejlesztő cég. A vállalat elkötelezett a városok vonzerejének lehető legnagyobbra növelése iránt azáltal, hogy biztonságos, fenntartható és kozmopolita városközpontokat hoz létre egyedülálló, üzleti, oktatási, szabadidős központként és lakóépületként is funkcionáló toronyépületeket magukba foglaló, "függőleges kertekkel rendelkező város" (Vertical Garden City) koncepciója alapján. A koncepció már a cég számos kiemelkedő projektjének szolgált alapjául, ideértve az ARK Hills, a Roppongi Hills és a Toranomon Hills épületegyüttesek felépítését célzó projekteket Tokióban, valamint a Shanghai World Financial Center kivitelezésére irányuló projektet. A Mori Building további tevékenységei közé tartozik az ingatlan-bérbeadás, a projektmenedzsment és a tanácsadás. Kérjük, látogasson el honlapunkra a következő internetes címen: www.mori.co.jp/en

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Nemzetközi sajtókapcsolatok:
Public Relations, Mori Building Co., Ltd.
Tel +81 (0)3-6406-6606
Fax +81 (0)3-6406-9306
E-mail koho@mori.co.jp

Weber Shandwick Japan
Kaya Tanabe (tel: +81 (0)90 7726 7027), Reina Matsushita (+81 (0)80 2375 0295),
Mayuko Harada (+81 (0)90 9006 4968) vagy Masashi Nonaka (+81 (0)80 1037 7879)
E-mail moribldg@webershandwick.com

Contacts

Nemzetközi sajtókapcsolatok:
Public Relations, Mori Building Co., Ltd.
Tel +81 (0)3-6406-6606
Fax +81 (0)3-6406-9306
E-mail koho@mori.co.jp

Weber Shandwick Japan
Kaya Tanabe (tel: +81 (0)90 7726 7027), Reina Matsushita (+81 (0)80 2375 0295),
Mayuko Harada (+81 (0)90 9006 4968) vagy Masashi Nonaka (+81 (0)80 1037 7879)
E-mail moribldg@webershandwick.com