A teamLab Borderless a világ leglátogatottabb, egyetlen művész alkotásait bemutató múzeuma

A teamLab Borderless és a teamLab Planets egyéves évfordulóját ünnepli. A két múzeumra összesen több mint 3,5 millió látogató volt kíváncsi.

Download

Loading media player...

teamLab, Exhibition view of teamLab Borderless, 2018, Odaiba, Tokyo © teamLab

TOKIÓ--()--Idén nyáron ünnepli megnyitásának egyéves évfordulóját a teamLab művészeti közösség két tokiói múzeuma: a MORI Building DIGITAL ART MUSEUM: teamLab Borderless (Odaiba, Tokió; a továbbiakban "teamLab Borderless") és a teamLab Planets TOKYO (Toyosu, Tokió; a továbbiakban "teamLab Planets"). A megnyitás óta eltelt egy esztendőben a teamLab Borderless és a teamLab Planets együtt összesen 3,5 millió látogatót fogadott. A teamLab Borderless kiállításra az első évben 2,3 millióan voltak kíváncsiak; azaz a látogatók száma meghaladta a hollandiai Van Gogh Múzeum kiállítását megtekintők számát. Ez az egyetlen művész alkotásait bemutató múzeumok első évében elért látogatószáma terén új rekordnak számít. A látogatók a világ több mint 160 országából és régiójából érkeztek.

A teamLab Borderless és a teamLab Planets múzeum egyaránt a teamLab művészeti közösség művészi alkotásait mutatja be. A teamLab Borderless egy állandóan változó művészeti alkotásokból összeálló, határok nélküli világ, egy "feltérképezhetetlen múzeum." A 2018 júniusában való megnyitása óta eltelt egy évben a múzeumba körülbelül 2,3 millió érdeklődő látogatott el a világ több mint 160 országából és régiójából. A teamLab Planets olyan "múzeum, ahol vízen járnak a látogatók." A kiállítótermeken a vendégek mezítláb sétálnak végig, és gyakorlatilag teljes testükkel, fizikailag is megmerítkeznek a fantasztikus művészeti alkotásokban. A 2018 júliusában való megnyitása óta eltelt egy évben a múzeum több mint 1,25 millió látogatót fogadott a világ több mint 106 országából és régiójából.

A világ három, 2018-ban legtöbb látogatót vonzó, egyetlen művész alkotásait bemutató múzeumával összehasonlítva mind a teamLab Borderless, mind a teamLab Planets több látogatót fogadott, mint a spanyolországi, barcelonai Picasso Museum (948483 látogató) és a Dalí Theatre-Museum Figueres városában, Spanyolországban (1105169 látogató). A teamLab Borderless múzeumba érkezők száma még a hollandiai, amszterdami Van Gogh Múzeum látogatóinak számát (2161160 látogató) is meghaladta, azaz a világ legtöbb látogatót vonzó, egyetlen művész alkotásait bemutató múzeuma volt. (*1)

  • teamLab Borderless (Odaiba, Tokió)

A teamLab Borderless kiállítást megtekintő 2,3 millió látogatónak körülbelül 50%-a érkezett a tengeren túlról (*2); a legtöbb érdeklődő az USA-ból jött, a sorban következő országok pedig Ausztrália, Kína, Thaiföld, Kanada és az Egyesült Királyság voltak, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a múzeum nem csak a régióban, hanem távoli országokban is nagy hírnévre tett szert. Egy, a múzeum által végzett felmérés ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a tengeren túlról érkező látogatók mintegy 50%-a kifejezetten a múzeum megtekintése céljából utazott Tokióba. (*3)

  • teamLab Planets (Toyosu, Tokió)

A teamLab Planets kiállításra 1,25 millió ember volt kíváncsi, akiknek körülbelül 30%-a érkezett a tengeren túlról (*4): többségük az USA-ból, kisebb részük pedig Hongkongból, Taiwanból, az Egyesült Királyságból és Ausztráliából.

-----------------------
*1 "THE ART NEWSPAPER SPECIAL REPORT Art's Most Popular: Exhibition and museum visitor figures 2018" The Art Newspaper. 311. szám, 2019. április.
*2 A teamLab Borderless hivatalos weboldalának jegyvásárlási adatai alapján (az adatok a 2019. február 16-a és 2019. június 7-e közti időszakban váltott jegyek számát tükrözik)
*3 A teamLab Borderless múzeumba látogatók körében (1237 válaszadó) végzett felmérés (Felmérés időtartama: 2018. október 25. - 2018. november 2),
*4 A teamLab Planets hivatalos weboldalának jegyvásárlási adatai alapján (az adatgyűjtés időszaka: 2019. március 1. - június 30.)

Amit a teamLabről tudni kell…

A teamLab (alapítás éve: 2001) egy alkotói közösség, amelynek tagjai számos művészeti és tudományágat képviselő technológiai "guruk", akiknek közös alkotása sajátságos világgá olvasztja össze a művészeteket, a tudományt, a technológiát, a dizájnt és a természeti környezetet. A teamLab célja az emberek és a természet közt, illetve az ember és a világ közt létrejövő új kapcsolatok feltérképezése a művészet eszközeivel. A teljes leírásért kérjük, kattintson ide: https://www.teamlab.art/about/
A teamLab képviselője a Pace Gallery.

Sajtócsomag

teamLab Borderless
https://goo.gl/MpzVss
Jegyvásárlás, illetve további tájékozódás céljából kérjük, látogasson el a következő internetes címre: borderless.teamlab.art, és kövessen minket az Instagramon.

teamLab Planets
https://goo.gl/tQXMLm
Jegyvásárlás, illetve további tájékozódás céljából kérjük, látogasson el a következő internetes címre: planets.teamlab.art, és kövessen minket az Instagramon.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Kaori Oshima
Social Branding Team, teamLab
lab-pr@team-lab.com

Contacts

Kaori Oshima
Social Branding Team, teamLab
lab-pr@team-lab.com