A MORI Building DIGITAL ART MUSEUM: teamLab Borderless kiállítás első évfordulóját ünnepelte

A kiállítást eddig több mint 160 országból 2,3 millió látogató tekintette meg
- A Tokió első számú nevezetességének számító tárlat számos, a tengeren túlról Japánba látogató turistát vonz -

Loading media player...

teamLab Borderless Digest Video 60sec

TOKIÓ--()--A japán egyik vezető városfejlesztő vállalata, a Mori Building Co., Ltd és a világ vezető digitális művészeti közössége, a teamLab által közösen működtetett MORI Building DIGITAL ART MUSEUM: teamLab Borderless múzeum bejelentette, hogy június 21-én ünnepelte megnyitásának első évfordulóját.

A múzeum létrehozóinak koncepciója egy olyan határok nélküli, kísérleti jellegű kiállítás megalkotása volt, amely fizikai interakcióba lép a látogatókkal, és lehetővé teszi, hogy a kiállítótermekben sétálók sajátos, egyedi módokon egymással is kapcsolatot létesítve lenyűgöző, szinte katartikus élményekkel gazdagodva hagyják el a múzeumot. Működésének első évében a múzeumba mintegy 2,3 millió érdeklődő látogatott el a világ több mint 160 országából, mely látogatószám megközelíti az olyan vezető japán múzeumokét, mint a Tokiói Nemzeti Múzeum és a kanazawai 21. Századi Kortárs Művészeti Múzeum(*1). A különleges kiállítás 2,3 millió látogatójának több mint fele a tengeren túlról érkezett(*2), és egy, a múzeum által végzett kérdőíves felmérés szerint a tengeren túlról érkező látogatók közel 50%-a kifejezetten a kiállítás meglátogatása céljából utazott Japánba(*3).

A Japánba látogató turisták körében Tokió egyik fő látványosságává vált múzeumnak köszönhetően az épületnek otthont adó tengerparti negyed is megtelt élettel. A múzeum megnyitása óta a hozzá legközelebb eső vasútállomáson, a Jurikamome vonalon lévő Aomi-n 50%-kal több utas fordult meg, a múzeummal szomszédos VenusFort bevásárlóközpont üzleteibe betérők száma pedig 20%-kal nőtt az előző évhez képest.

(*1) Sogo Unicom Co., Ltd. Monthly Leisure Industry material (Sep. Issue) "the ranking of total number of visitors in leisure facilities", Sep. 3rd, 2018 (Havi idegenforgalmi ágazati dokumentumok [szeptemberi kiadvány; kiadó: Sogo Unicom Co., Ltd.] "szabadidős létesítmények összlátogatószámának rangsora")

(*2) A múzeum hivatalos weboldalának jegyvásárlási adatai alapján. (Felmérés időtartama: 2019. február 16. - 2019. június 7.)

(*3) A múzeum látogatói körében végzett felmérés (Felmérés időtartama: 2018. október 25. - 2018. November 2.)

A 2,3 millió látogató mintegy fele a tengeren túlról érkezett

Az első évben a múzeumnak összesen körülbelül 2,3 millió látogatója volt, akiknek 50%-a a tengeren túlról (több mint 160 országból, avagy a világ összes országának 80%-ából) érkezett. A legtöbb látogató az Amerikai Egyesült Államokból jött, második és harmadik helyen pedig Ausztrália és Kína állt, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a múzeum nem csak a régióban, hanem távoli országokban is nagy hírnévre tett szert. A múzeum által végzett felmérés ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a tengeren túlról érkező látogatók mintegy fele kifejezetten a múzeum megtekintése céljából utazott Japánba.

A 2,3 millió főre rúgó látogatószám megközelíti Japán olyan vezető múzeumainak látogatószámát, mint a Tokói Nemzeti Múzeum és a kanazawai 21. Századi Kortárs Művészeti Múzeum. A múzeum megnyitásakor a jegyek elővételben már három hónapra előre elkeltek, és azóta is nap mint nap több mint 100 érdeklődő áll sorban a pénztár előtt a nyitás időpontjában hét közben és a hét végén egyaránt.

A múzeum hozzájárult a tokiói tengerparti negyedek művészeti és kulturális életének fellendítéséhez

A múzeum megnyitása óta jelentős mértékben nőtt a tokiói tengerparti negyedekbe (ideértve a múzeumnak otthont adó Odaiba negyedet is) látogató turisták száma. A múzeumhoz legközelebbi (Jurikamome vonalon lévő) Aomi vasútállomáson 50%-kal több utas fordult meg, a közelében lévő VenusFort bevásárlóközpont kiskereskedelmi üzleteibe pedig 20%-kal több vásárló tért be. A múzeumnak köszönhetően a vásárlók köre is jelentősen kiszélesedett, miáltal nagy mértékben bővült a tengerparti negyedek kiskereskedelmi tevékenysége.

[Sajtóanyag]

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Mori Building Co., Ltd.
Kazuna Takahashi