Japán először volt házigazdája a G20 csúcstalálkozónak, amelynek Oszaka városa adott otthont

Harminchét kormány és különféle nemzetközi szervezetek képviselői gyűltek össze Japán második legnagyobb városában, hogy megvitassák a legfontosabb globális kihívásokat

G20 Osaka Summit Family Photo (Photo: Business Wire)

OSZAKA, Japán--()--Ezúttal Japán volt a házigazdája a június 28-án és 29-én tartott G20 csúcstalálkozónak, amelyen a szervezet mind a 20 tagja és 17 meghívott vendég is részt vett. A második legnagyobb japán városban, Oszakában megrendezett G20 csúcstalálkozónak először adott otthont Japán. Az országban ezt megelőzően 2016-ban került sor hasonló rendezvényre, a G7 csúcstalálkozóra az Isze-Sima régióban.

Az idei G20 csúcstalálkozó napirendjén számos fontos globális kérdés szerepelt. A megvitatásra kerülő témák közt kiemelt fontosságot kapott az óceánokat és tengereket szennyező műanyaghulladékok problémája, mivel az óceánokban és tengerekben lévő műanyag szemét már globális szinten befolyásolja a sósvízi ökoszisztémák működését.

A probléma megoldása iránti elkötelezettségük jegyében az oszakai G20 csúcstalálkozó résztevői oly módon támogatták a japán Környezetvédelmi Minisztériumnak a műanyaghulladékok képviselte kihívások megoldását célzó Plastics Smart elnevezésű kampányát, illetve "3R + Renewable"* nevet viselő koncepcióját, hogy a találkozó során nem használtak műanyag palackokat és szívószálakat, és különféle újrahasznosított anyagokból készült eszközöket alkalmaztak. A csúcstalálkozó során a résztvevők tartózkodtak az egyszer használatos műanyag termékek (műanyag flakonok, csészék, szívószálak, tányérok) használatától, és helyettük alternatív, újrahasznosítható termékeket, illetve ilyen termékeken alapuló szolgáltatásokat vettek igénybe.

* "3R + Renewable": három r betűvel kezdődő angol szó (Reduce, Reuse, Recycle [csökkentés, újrahasznosítás, újrafeldolgozás]) kezdőbetűjéből, valamint az angol "Renewable" (megújuló [energiaforrások hasznosítása]) szóból összeálló elnevezés

A csúcstalálkozó napirendjén szerepeltek továbbá olyan témakörök, mint a világgazdaság problémái, a globális kereskedelem és befektetések, az innováció, a foglalkoztatás, a nők társadalmi szerepvállalásának növelése, a fejlődés és az egészségügy, melyek mindegyikéről elmélyült megbeszélésekre került sor.

A tanácstermeken kívüli programok keretében a résztvevők ízelítőt kaptak a japán kultúrából és vendégszeretetből. Az első napon az érkező vendégek a régió híres fesztiváljai során a városok utcáin végighaladó menetekben emberek tucatjai által húzott kordékra felépített, szentélyeket jelképező, fából készült építményekben (danjiri) és hordozható szentélyekben (mikoshi) gyönyörködhettek. A csúcstalálkozó helyszínén, a termekben és folyosókon Oszaka és a Kansai régió különleges idegenforgalmi látványosságairól tájékozódhattak a résztvevők, ideértve a 2025-ben Oszakában megrendezésre kerülő Világkiállítást is. A vezetők és kísérőik a japán kulturális örökséget bemutató show-kon is részt vettek, és megkóstolták a hagyományos japán konyhaművészet, a washoku legjobb fogásait.

A látogatók megismerkedhettek Japán csúcstechnológiát képviselő, számos megdöbbentő robotikai, orvosi és űrtechnológiai innovációjával is. A csúcstalálkozó témaköreihez ("Társadalom és innováció", "Egészség és innováció", "Tengereket szennyező műanyag hulladék és innováció", "Energia és innováció", "Gazdasági együttműködés és innováció") kapcsolódó japán technológiai megoldások és termékek egy tágas kiállítócsarnokban kerültek bemutatásra, ahol ugyanakkor helyet kaptak kisebb, tematikus kiállítások is, mint például a 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai játékokat ismertető bemutató, továbbá a "Katasztrófaelhárítás", a "Japán idegenforgalmi erőforrásai" és a "Hagyományok" című kiállítás. Az összesen mintegy 50 kiállítás keretében számos szórakoztató témáról kaphattak képet a látogatók, és hasznos információkat is szerezhettek a képek, modellek, videók és különféle interaktív tevékenységek révén.

A G20 csoportot az Európai Unió és a következő országok alkotják: Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Mexikó, a Koreai Köztársaság, a Dél-Afrikai Köztársaság, Oroszország, Szaúd-Arábia, Törökország, az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok.

A csúcstalálkozóval kapcsolatos hivatalos fényképek sajtóközlemények céljára az alábbi linken érhetők el: https://g20.org/en/media/hostphotographer/

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Yuki Koda 
Dentsu Public Relations Inc. 
y-koda@dentsu-pr.co.jp

Contacts

Yuki Koda 
Dentsu Public Relations Inc. 
y-koda@dentsu-pr.co.jp