Marka Andersen Global umacnia się w Polsce

Kancelaria KSP T. Srokosz i Wspólnicy Sp.k. przyjęła nazwę Andersen Tax & Legal

SAN FRANCISCO--()--Kilka miesięcy po podpisaniu umowy o współpracy z Andersen Global, katowicka kancelaria KSP Legal & Tax Advice (KSP T. Srokosz i Wspólnicy Sp.k.) podpisała umowę akcesyjną i przyjęła nazwę Andersen Tax & Legal Srokosz i Wspólnicy Sp.k. zwiększając tym samym zasięg Andersen Global w Polsce. Andersen Tax & Legal w Polsce ma obecnie dzięki temu biura w Warszawie i w Katowicach. Partnerem zarządzającym warszawskiej praktyki Andersen Tax & Legal będzie Marcin Matyka, a biurem w Katowicach będzie zarządzać Magdalena Patryas.

Cieszymy się z przyjęcia nazwy Andersen i że staliśmy się częścią globalnej organizacji. Dzięki temu możemy oferować klientom usługi doradcze w sposób jednolity na całym świecie – mówi Magdalena Patryas. Wierzę, że nasz zespół wyznaje te same wartości co Andersen, a wspólnym celem jest świadczenie kompleksowego doradztwa prawnego i podatkowego na najwyższym poziomie, co w Katowicach robimy od 16 lat – dodaje.

Biuro w Katowicach to ponad 30 osobowy zespół specjalistów z zakresu prawa i podatków, w tym pięcioro doświadczonych partnerów. Prawnicy Andersen Tax & Legal Poland doradzają między innymi między innymi w zakresie prawa spółek, fuzji i przejęć, prawa pracy, nieruchomości i prawa budowlanego, prawa własności intelektualnej i nowych technologii, prawa naprawczego oraz ochrony danych osobowych. Zespól podatkowy z sukcesem świadczy usługi w zakresie podatków bezpośrednich, w tym cen transferowych, planowania podatkowego, podatku od nieruchomości oraz podatków pośrednich: VAT, ceł i akcyzy. Po połączeniu z biurem w Warszawie Andersen Tax & Legal w Polsce zatrudnia ponad 60 specjalistów oraz świadczy pełen zakres usług doradztwa prawno-podatkowego.

Widzimy już efekt synergii, współpraca z koleżankami i kolegami z Katowic od początku układa się znakomicie. Wierzymy w to, że wzajemne relacje się umocnią, co pozwoli nam rozszerzyć zakres usług jakie świadczmy dla naszych klientów – mówi Marcin Matyka.

Z nowymi kolegami łączą nas wartości Andersena, z pewnością utrzymają oni nasze tradycje i reputację. Jestem przekonany, że współpraca z biurem w Katowicach przyniesie korzyści Andersen Global – dodaje Mark Vorsatz, Prezes Andersen Global i Dyrektor Zarządzający Andersen Tax LLC – Z niecierpliwością czekamy na nowe możliwości, jakie nasz powiększony zespół Andersen Global z Polski zaproponuje klientom z południowej Polski oraz Europy Środkowej.

Andersen Global jest międzynarodowym stowarzyszeniem skupiającym odrębne prawnie i niezależne kancelarie prawne i podatkowe z całego świata. Od czasu założenia w 2013 r. w Stanach Zjednoczonych przez kancelarię Andersen Tax LLC stowarzyszenie objęło kancelarie prawne z całego świata i obecnie skupia ponad 4 tys. specjalistów z kancelarii członkowskich i współpracujących w ponad 144 lokalizacjach.

Megan Tsuei
Andersen Tax