Shopify przedstawia pierwszy raport o sytuacji w handlu (State of Commerce)

Kupujący średnio wydają więcej na pojedyncze zamówienie internetowe niż na zakup w sklepie stacjonarnym. W okresie ostatnich 12 miesięcy 62 miliony nabywców dokonało ponownych zakupów.

OTTAWA, Ontario, Kanada--()--Czołowa wielokanałowa platforma handlowa Shopify Inc. (NYSE:SHOP) (TSX:SHOP), zaprezentowała dzisiaj swój pierwszy światowy raport State of Commerce* (o stanie branży handlowej), który stanowi bogate źródło informacji o czynnikach kształtujących sprzedaż bezpośrednio do klientów (DTC) i zachowaniach kupujących. W ostatnim roku branża handlu detalicznego doświadczyła znacznych zawirowań. Zmienione warunki skłoniły klientów i handlowców do skutecznych poszukiwań nowych możliwości nabywania i sprzedawania towarów.

„Dążymy do usprawniania handlu z perspektywy wszystkich uczestników. Opracowaliśmy ten raport, aby podzielić się informacjami na temat sytuacji globalnej, które pozwolą sprzedawcom lepiej zrozumieć potrzeby swoich klientów – powiedział Harley Finkelstein, dyrektor ds. operacyjnych Shopify. – W Shopify jesteśmy inspiracją dla nowej fali niezależnych przedsiębiorców, dając im narzędzia i wiedzę, których potrzebują, by osiągnąć sukces. Będziemy publikować kolejne raporty, w miarę jak Shopify będzie stawać się domyślną platformą budowania biznesu i obsługi handlu na całym świecie”.

W nowym raporcie „State of Commerce”, Shopify zamieściło szereg kluczowych wniosków:

• Trwa bitwa o wierność klientów wobec marki. Zwycięzcy zyskują lepsze statystyki ponownych zakupów. Ponad 62 miliony nabywców na całym świecie dokonało zakupów w tym samym sklepie Shopify dwa razy, przy czym każdy średnio kupował w tym samym sklepie 3,8 razy.

• Klienci chętnie korzystają z okazji do zakupów, zwłaszcza w święta, ale sprzedaż spada w lutym. Na całym świecie zakupy najchętniej robimy w listopadzie, a najmniej chętnie w lutym. Co ciekawe, najwyższy wzrost sprzedaży rok do roku poza okresem świątecznym odnotowaliśmy w styczniu.

• Amerykanie robią zakupy najczęściej, Niemcy najszybciej, a najwięcej wydają Japończycy. Konsumenci w USA kupują prawie dwa razy tyle (6 przedmiotów) niż przedstawiciele innych krajów (2-3 rzeczy); kupujący w Niemczech podejmują najszybsze decyzje podczas zakupów internetowych, finalizując transakcję w mniej niż 18 minut. Z kolei Japończycy wydają najwięcej ze wszystkich – średnio ok. 142 dolary na transakcję, podczas gdy w USA ta kwota wynosi 81 dolarów.

• Telefon, tablet czy komputer? O ulubionym urządzeniu decyduje położenie geograficzne. Brazylijczycy wybierają telefony, a klienci z Danii, Irlandii, Malezji, Maroka, Holandii, Nowej Zelandii, Singapuru i Wietnamu wolą tablety. Z kolei konsumenci z USA, Australii, Kanady, Chin i Wielkiej Brytanii kupują tyle samo na tabletach, komputerach i telefonach.

• Media społecznościowe ułatwiają odkrywanie produktów, ale nie stanowią istotnego kanału sprzedaży. Sklepy on-line odpowiadają za ponad 80% sprzedaży, za którymi plasują się stanowiska kasowe (POS).

Wszystkie wnioski z raportu State of Commerce można przeczytać pobierając raport tutaj (https://www.dropbox.com/s/hyz0dtemzf3dkvi/Shopify%27s%20State%20of%20Commerce%20Report%20-%20June%205.pdf?dl=0).

Shopify

Shopify to czołowa wielokanałowa platforma handlowa. Sprzedawcy korzystają z Shopify do projektowania i zakładania sklepów, i zarządzania nimi poprzez wiele kanałów sprzedaży, takich jak urządzenia mobilne, internet, media społecznościowe, „marketplace”, sklepy stacjonarne oraz pop-up. Platforma zapewnia również potężne wsparcie biurowe oraz indywidualne podejście do każdego biznesu, od płatności po dostawy. Platforma Shopify została skonstruowana dla niezawodności i skali, wykorzystując technologie przystosowane do przedsiębiorstw każdej wielkości. Obecnie działająca w Ottawie spółka Shopify wspiera ponad 800 tysięcy firm w około 175 krajach. Wśród nich są m. in.: Unilever, Kylie Cosmetics, Allbirds, MVMT i wiele innych.

*Raport oparto na podzbiorze światowych danych sprzedaży w Shopify w okresie kwiecień 2018 - kwiecień 2019, na wynikach globalnej ankiety internetowej przeprowadzonej wśród 3 832 sprzedawców Shopify w marcu 2019, oraz na ilościowych i jakościowych badaniach konsumentów w Kanadzie i USA przeprowadzonych w grudniu 2018 r., obejmujących rozmowy bezpośrednie i ankietę internetową, w której udział wzięło 2 653 klientów.

Julie Nicholson
dyrektor ds. komunikacji