Regering van België en Alibaba Group gaan gezamenlijk wereldwijde inclusieve handel in kader van eWTP-initiatief bevorderen

Intelligente logistieke hub van Luik is een sleutelelement van het eWTP-partnerschap

LUIK, België--()--De federale regering van België ('regering van België') en Alibaba Group Holding Limited (NYSE: BABA; 'Alibaba Group') hebben vandaag aangekondigd dat zij zijn overeengekomen om inclusieve handel te bevorderen in het kader van het elektronische Wereldhandelsplatform ('eWTP')-initiatief. Beide partijen gaan nauw samenwerken om samen een inclusiever en innovatiever handelsplatform op te bouwen dat een grotere en billijkere toegang tot grensoverschrijdende handelsmogelijkheden zal vergemakkelijken, met name voor het midden- en kleinbedrijf (mkb).

De Intentieverklaring (Memorandum of Understanding, MOU) voor de eWTP werd vandaag ondertekend door vicepremier en minister van Werkgelegenheid, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters en James Song, de Senior Director van Alibaba Group. De premier van België, Charles Michel, en Angel Zhao, de President Global Business van Alibaba Group waren getuigen.

Premier Charles Michel verklaarde: “Ik ben verheugd om eWTP welkom te heten in België en ook de verbintenis van Alibaba om het concurrentievermogen van Belgische en Europese bedrijven op het wereldtoneel te verbeteren via dit partnerschap. Dit zal een enorme kans zijn om de export te stimuleren en te zorgen voor verreikende economische voordelen voor de samenleving, waaronder werkgelegenheidskansen voor Luik. Deelname aan eWTP onderstreept de visie van ons land om de lokale kleine en middelgrote bedrijven te helpen concurrerender te worden op de wereldmarkt in het digitale tijdperk. Dit is een kans voor niet alleen de kleine bedrijven en jongeren in België, maar in heel Europa.”

Het partnerschap met de regering van België zal de eerste poging van Alibaba zijn om inclusieve wereldhandel in Europa te bevorderen, voortbouwend op het succes van vergelijkbare eWTP-samenwerkingsverbanden in Azië en Afrika in de afgelopen twee jaar.

“Ik ben verheugd dat de Belgische regering vertrouwen heeft in de eWTP-visie en onze inzet deelt. Aangezien meer dan 98% van de Europese bedrijven kleine tot middelgrote ondernemingen zijn, betekent deze samenwerking onze initiële en uitgebreide inspanning om inclusieve handelsmogelijkheden voor deze bedrijven in België en in heel Europa te vergroten. Wij zijn ervan overtuigd dat we onder het eWTP het enorme potentieel voor Europese bedrijven zullen openen om de vruchten te plukken van wereldwijde grensoverschrijdende handel, vooral op de Chinese markt waar de vraag naar Europese goederen hoog is,” aldus Daniel Zhang, Chief Executive Officer van Alibaba Group.

Een belangrijk onderdeel van de eWTP-overeenkomst die vandaag in België is ondertekend, is de totstandbrenging van een logistieke infrastructuur om grensoverschrijdende handel te ondersteunen. Cainiao Smart Logistics Network Ltd. ('Cainiao Network'), de logistieke afdeling van Alibaba Group, en de luchthaven van Luik hebben vandaag ook een contract ondertekend om een totale oppervlakte van 220,000 vierkante meter te huren voor de bouw van een slimme logistieke hub van wereldklasse op de luchthaven van Luik. De initiële investering zal 75 miljoen euro bedragen, waarbij de eerste fase van de installatie gepland staat om begin 2021 te starten. De slimme logistieke hub van Luik zal de algehele efficiëntie van de logistiek verbeteren om kmo's te helpen hun export beter te beheren, met name door de toename van wereldwijde e-commerce.

De nieuwe slimme logistieke hub zal de hoeksteen zijn van de eWTP-infrastructuursamenwerking, waarbij Alibaba een sleutelrol speelt bij het faciliteren van handel, met name voor toegang tot de Chinese markt. Dit is onderdeel van de verbintenis van de Groep om te dienen als de 'toegangspoort tot China' en te helpen bij de import van US$ 200 miljard dollar aan hoogwaardige goederen van de wereld naar China in de komende vijf jaar.

“Het eWTP-project van Alibaba versterkt de aantrekkelijkheid van ons land en zijn regio's. Chinese bedrijven, met name die uit de technologiesector, beleggen in België. Naarmate de wereldhandel blijft groeien, is Wallonië een ideaal logistiek knooppunt voor internationale bedrijven, gezien onze leidende rol in vrachtexpertise en connectiviteit voor bloktreinen en zeehavens. Deze overeenkomst zal de infrastructuur verbeteren om tegemoet te komen aan de toenemende export van Belgische producten naar China,” stelde Pierre-Yves Jeholet, regionaal minister van Economie, Handel en Investeringen.

Luc Partoune, CEO van de luchthaven van Luik, verklaarde: “De komst van Cainiao Network versterkt het concurrentievermogen van onze luchthaven. Verschillende Chinese bedrijven zijn al hier. Andere bedrijven zullen worden aangetrokken door de aanwezigheid van Cainiao en de kans op groei van e-commerce tussen Europa en China.”

Bovendien zullen de regering van België en Alibaba nauw samenwerken om nieuwe technologieën in te voeren die de digitalisering van douaneprocedures en een efficiëntere inklaring van goederen zullen bevorderen, wat van cruciaal belang is voor de wereldwijde handel, met name voor het mkb.

Alibaba en de Belgische handels- en investeringsbureaus zullen ook samenwerken om de verkoopkans van kwalitatieve Belgische producten op e-commerce-platforms binnen het ecosysteem van Alibaba te vergroten. Dit omvat productpromoties, marketing en directe import door de platforms van Alibaba.

Alibaba zal ook nauw samenwerken met de Belgische regering om België te promoten als een aantrekkelijke toeristische bestemming voor Chinese toeristen.

De Belgische premier Charles Michel en de groepsvoorzitter van Alibaba, Jack Ma, kwamen dit jaar in juli bijeen om het eWTP-initiatief te bespreken, waarbij de premier interesse toonde voor België om een eWTP-partner te worden en de visie van het land te bevorderen. De Belgische vicepremier Kris Peeters bevestigde deze interesse opnieuw tijdens een ontmoeting met Daniel Zhang, CEO van Alibaba Group, op de China International Import Expo (CIIE) in Shanghai. Beide partijen hebben de afgelopen zes maanden zeer hard gewerkt, wat heeft geleid tot de ondertekening vandaag van het samenwerkingsverband.

# # #

Over eWTP

Het elektronische Wereldhandelsplatform (eWTP) is een door de particuliere sector geleid initiatief met meerdere belanghebbenden dat de publieke-private dialoog faciliteert om beste praktijken te delen, nieuwe handelsregels te incuberen en een meer geïntegreerd en inclusief beleid en bedrijfsomgeving te ondersteunen voor de bevordering van de ontwikkeling van e-commerce, handel en de digitale economie in het internettijdperk.

Het eWTP werd voor het eerst geïnitieerd door de oprichter en bestuursvoorzitter van Alibaba Group Jack Ma in 2016 en werd aanvaard als een belangrijke beleidsaanbeveling van de Business 20 (B20) en officieel opgenomen in het communiqué van de G20-leiders van 2016. Het initiatief is erop gericht kleinere bedrijven en deelnemende landen te helpen hun volledige economische potentieel te realiseren door de handelsbarrières te verminderen en het voor kleine en middelgrote ondernemingen (mko's) gemakkelijker te maken hun handelsmogelijkheden wereldwijd uit te breiden.

De ontwikkeling zal worden aangestuurd door bedrijven, met steun van overheden. Bedrijven kunnen hubs voor e-commerce opbouwen en overheden kunnen virtuele vrijhandelszones voor kleine bedrijven creëren, nieuwe e-Trade-regels ontwikkelen, 'best practices' delen en ontwikkeling van e-commerce-infrastructuur en -diensten mogelijk maken. Door inclusiviteit in het kader van de '4T's' - handel (trade), toerisme, training en technologie - te bevorderen, zal het initiatief bijdragen tot een meer geïntegreerde, inclusieve omgeving voor grensoverschrijdende elektronische handel.

Alibaba Group heeft drie eWTP-hubs buiten China gevestigd in respectievelijk Maleisië, Rwanda en België. Deze mijlpalen volgen op het Alibaba-partnerschap met de drie landen om gezamenlijk te werken om het mkb in staat te stellen te profiteren van de wereldhandel.

Ga voor meer informatie over eWTP naar:
https://www.alizila.com/electronic-world-trade-platform/

Over Alibaba Group

De missie van Alibaba Group is om het eenvoudig te maken om overal zaken te doen en het bedrijf streeft naar duurzame groei gedurende 102 jaar. Voor het fiscale jaar eindigend op 31 maart 2018 rapporteerde het bedrijf een omzet van US$ 39.9 miljard.

Over Cainiao Network

Cainiao Network is toegewijd aan het voldoen aan de logistieke visie van Alibaba Group om consumentenbestellingen binnen 24 uur in China en binnen 72 uur ergens anders in de wereld te vervullen. Het hanteert een platformbenadering om een landelijk vervullingsnetwerk op te zetten dat gebruik maakt van het vermogen en de capaciteiten van logistieke partners om binnenlandse en internationale one-stop-shop logistieke diensten en oplossingen voor supply chain-management aan te bieden, zodat verschillende logistieke behoeften van verkopers en consumenten op schaal worden vervuld. Cainiao Network is een bedrijf van Alibaba Group.

Over de luchthaven van Luik

De luchthaven van Luik, de 8e vrachtluchthaven in Europa en de 1e in België, is de enige Europese luchthaven die prioriteit geeft aan volledige vracht (#freightersfirst). Het is gespecialiseerd in expresvervoer, elektronische handel, farmaceutische producten en bederfelijke goederen, evenals levende dieren. De luchthaven van Luik, en het bijbehorende merk Flexpress, is 24 uur per dag, 7 dagen per week operationeel zonder enige restrictie en biedt een flexibele en snelle service, allemaal op minder dan een dag afstand per vrachtwagen naar het hart van de gouden driehoek Amsterdam-Parijs-Frankfurt met zijn 400 miljoen consumenten.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Regering van België
Miet DECKERS
+32 475 766526
Miet.Deckers@peeters.fed.be

Alibaba Group
Deborah Binks-Moore
+44 7470 691277
d.binks-moore@alibaba-inc.com

Belgische handels- en investeringsbureaus
Arnaud Collette – AWEX
+32 476 570130
arnaud.collette@icloud.com

Luchthaven van Luik
Christian Delcourt, Communicatiemanager
+32 496 53 06 15
cde@liegeairport.com

Contacts

Regering van België
Miet DECKERS
+32 475 766526
Miet.Deckers@peeters.fed.be

Alibaba Group
Deborah Binks-Moore
+44 7470 691277
d.binks-moore@alibaba-inc.com

Belgische handels- en investeringsbureaus
Arnaud Collette – AWEX
+32 476 570130
arnaud.collette@icloud.com

Luchthaven van Luik
Christian Delcourt, Communicatiemanager
+32 496 53 06 15
cde@liegeairport.com