Sprzedaż Westinghouse na rzecz Brookfield zakończona

Spółka odradza się po restrukturyzacji na podstawie przepisów upadłościowych

CRANBERRY TOWNSHIP, Pensylwania--()--Spółka Westinghouse Electric Company, światowy lider na rynkach technologii jądrowej, paliw i usług, ogłosiła dzisiaj zakończenie wcześniej ogłoszonej sprzedaży spółki na rzecz Brookfield Business Partners L.P. (NYSE:BBU) (TSX:BBU.UN) oraz jej partnerów instytucjonalnych (łącznie „Brookfield”) oraz wyjście z upadłości jako spółka przekształcona na podstawie przepisów Rozdziału 11 (przepisy upadłościowe). Transakcja ogłoszona 4 stycznia br. została pomyślnie zakończona i z dniem dzisiejszym weszła w życie.

Zamknięcie tej transakcji stanowi ekscytujący kamień milowy dla Westinghouse. Udało nam się wyjść z upadłości i przejść znaczącą transformację, która ustawia nas na drodze do długoterminowego, trwałego sukcesu. Dzięki wsparciu ze strony Brookfield Westinghouse będzie dalej rozwijać swoje dziedzictwo jako wiodący podmiot przemysłu jądrowego. Skupiamy się na wzmocnieniu działalności, korzystaniu z naszego globalnego zasięgu, obsłudze klienta oraz innowacyjności” - powiedział José Emeterio Gutiérrez, prezes zarządu Westinghouse.

Westinghouse Electric Company to światowy pionier na rynku energii jądrowej oraz wiodący dostawca produktów i technologii jądrowych do przedsiębiorstw użyteczności publicznej na całym świecie. Spółka Westinghouse dostarczyła w 1957 r. pierwszy komercyjny, ciśnieniowy reaktor wodny do Shippingport w stanie Pensylwania (USA). Obecnie na technologii Westinghouse opiera się ok. połowa działających elektrowni jądrowych na świecie.

Brookfield Business Partners to spółka świadcząca usługi biznesowe i skupująca akcje w przedsiębiorstwach przemysłowych, skupiająca się na posiadaniu i nadzorowaniu działalności firm oferujących wysokiej jakości usługi lub produkty, które korzystają z barier wejścia lub niskich kosztów produkcji. Spółka Brookfield Business Partners jest notowana na giełdach w Nowym Jorku i Toronto. Ważne informacje mogą być przekazywane wyłącznie za pośrednictwem strony internetowej. Zachęcamy inwestorów do zapoznawania się z jej zawartością.

Brookfield Business Partners to spółka akcyjna o doskonałej kondycji, która świadczy usługi biznesowe na rzecz przedsiębiorstw przemysłowych, należąca do Brookfield Asset Management Inc. (NYSE:BAM) (TSX:BAM.A) (EURONEXT:BAMA), wiodącego podmiotu zarządzającego aktywami alternatywnymi na skalę światową, dysponującego aktywami o wartości ok. 285 mld dolarów, z czego szacunkowo 150 mld znajduje się w Stanach Zjednoczonych. Więcej informacji można znaleźć pod adresem https://bbu.brookfield.com.

Westinghouse Electric Company
Sarah Cassella