Cushman & Wakefield przejmie swoją irlandzką spółkę powiązaną należącą do Sherry FitzGerald Group

• Ponad stu ekspertów specjalizujących się w nieruchomościach komercyjnych z Dublina, Limerick i Galway dołączy do jednej z największych na świecie firm sektora obsługi nieruchomości.
  • Dyrektor zarządzający Aidan Gavin został mianowany dyrektorem Cushman & Wakefield w Irlandii i dołączył do Brytyjsko-Irlandzkiego Komitetu Wykonawczego.

DUBLIN--()--Cushman & Wakefield, globalna spółka zajmująca się obsługą nieruchomości, ogłosiła dzisiaj zawarcie ostatecznej umowy przejęcia działu nieruchomości komercyjnych Sherry FitzGerald Group w Irlandii. Finalizacja transakcji spodziewana jest na początku września 2018 r.

Cushman & Wakefield dotychczas posiadał 20% udziałów w tej irlandzkiej firmie z sektora nieruchomości komercyjnych, która działała jako jej wyłączna spółka powiązana w Irlandii i dwa lata temu zmieniła nazwę na Cushman & Wakefield Ireland. Firma, która skupia ponad 100 profesjonalistów z branży nieruchomości komercyjnych i ma oddziały w Dublinie, Limerick i Galway zostanie teraz w całości połączona z Cushman & Wakefield, jedną z największych na świecie spółek zajmujących się obsługą nieruchomości, zatrudniającą 48 tys. osób w ok. 400 biurach w 70 krajach.

Dyrektor zarządzający Aidan Gavin został mianowany dyrektorem Cushman & Wakefield w Irlandii i członkiem Brytyjsko-Irlandzkiego Komitetu Wykonawczego firmy.

Cushman & Wakefield nadal będzie utrzymywać relacje partnerskie z całą Sherry FitzGerald Group, która w Irlandii prowadzi jeszcze 97 innych biur.

Colin Wilson, dyrektor generalny Cushman & Wakefield na region Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki (EMEA): „To nowy, niezwykle interesujący etap w naszym wyjątkowym partnerstwie, które rozpoczęło się przed dwudziestu laty i stanowi odbicie znaczącego wzrostu liczby projektów transgranicznych nad którymi wspólnie pracują nasze zespoły. Oczekujemy, że dalsze wzmacnianie się irlandzkiej gospodarki przyniesie nam dalszy rozwój i pełną integrację w jedno przedsiębiorstwo działające na takich samych zasadach w Irlandii i Wielkiej Brytanii. Chcemy nadal z korzyścią poszerzać skalę i usprawniać działalność naszego znaczącego działu w regionie Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki, aby zapewniać znakomite wyniki naszym klientom”.

Aidan Gavin, dyrektor Cushman & Wakefield w Irlandii: „Odkąd znaleźliśmy się pod skrzydłami marki Cushman & Wakefield odnosimy same sukcesy, a nasza pozycja na rynku wciąż się umacnia. Teraz stoimy przed szansą przejścia na następny etap. Możemy wykorzystać możliwości naszej światowej sieci i budować przyszłość irlandzkiego rynku nieruchomości”.

Steven McKenna, dyrektor generalny Sherry FitzGerald Group: „Transakcja jest dla Sherry FitzGerald Group szansą wsparcia naszych ambitnych planów dalszego rozwijania działalności grupy. Niedługo otwieramy nasze setne biuro w Irlandii, a przy tym nieprzerwanie skupiamy się na zapewnianiu coraz inteligentniejszych rozwiązań dla naszych klientów z użyciem pomysłowych technologii. Decyzja Cushman & Wakefield o objęciu pełnej kontroli nad swoim irlandzkim działem nieruchomości komercyjnych jest logiczna, podobnie jak dla nas uproszczenie struktury własnościowej i zyskanie możliwości działania pod jedną marką. Cieszymy się również z możliwości dalszej bardzo bliskiej współpracy z Cushman & Wakefield Ireland”.

W ramach transakcji Cushman & Wakefield przejmie także mniejszościowy udział w powiązanych z Sherry FitzGerald Group firmach z sektora nieruchomości komercyjnych w Corku i Belfaście. Pozostały kapitał należący do udziałowców grupy nie ulegnie zmianom.

Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield to światowy lider na rynku obsługi nieruchomości, który, wcielając pomysły w życie, zapewnia najemcom i właścicielom nieruchomości najwyższą jakość usług. To jeden z największych podmiotów sektora obsługi nieruchomości, który zatrudnia 48 tys. pracowników w ok. 400 oddziałach w 70 krajach. W 2017 r. firma zanotowała przychody na poziomie 6,9 mld dolarów w obszarach obsługi nieruchomości i zakładów, zarządzania projektami, wynajmu, rynków kapitałowych, usług doradczych i innych. Więcej informacji na stronie: www.cushmanwakefield.com lub na profilu @CushWake na Twitterze.

Richard Coleman
tel.+44 (0)203 296 4326