Rozpoczęto synchronizację z siecią elektryczną pierwszego reaktora jądrowego Westinghouse AP1000 - Sanmen 1

Jednostka Sanmen 1 zaczyna wytwarzać energię elektryczną

SANMEN, Chiny--()--Spółka energetyczna Westinghouse Electric Company i jej zleceniodawcy - China State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC) i CNNC Sanmen Nuclear Power Company Limited (SMNPC) - ogłosiły dzisiaj rozpoczęcie wstępnego przyłączania do sieci elektrycznej pierwszej na świecie elektrowni jądrowej AP1000, która mieści się w Sanmen na terenie chińskiej prowincji Zhejiang. Turbogenerator jednostki został wstępnie podłączony do sieci elektrycznej i już wytwarza prąd.

Jesteśmy dziś świadkami uruchomienia pierwszego reaktora AP1000 - Sanmen 1, który zapewni naszym klientom na terenie Chin stabilne dostawy bezpiecznej i ekologicznej energii - mówi José Emeterio Gutiérrez, prezes i dyrektor generalny Westinghouse. - Jest to kamień milowy, którego nie osiągnęlibyśmy bez stałej współpracy i partnerskiego wsparcia ze strony naszych zleceniodawców w Chinach” - dodał Gutiérrez.

Pracując z pełną mocą reaktor Sanmen 1 jest w stanie wytworzyć 1117 MW energii elektrycznej. Jest to pierwsza z czterech nowych jednostek AP1000, które mają zostać uruchomione na terenie wschodnich Chin. Zapewni ona stabilne dostawy bezpiecznej i ekologicznej energii przez kolejnych ponad 60 lat.

Ostatnie sukcesy Westinghouse na terenie Chin skomentował również David Durham, pierwszy wiceprezes działu nowych inwestycji Westinghouse: „To niezwykle interesujący okres dla Westinghouse, naszych zleceniodawców w Chinach i energetyki jądrowej, już niedługo bowiem jednostka Sanmen 1 zacznie pracę na pełnych obrotach”.

Westinghouse aktualnie prowadzi budowę, próby eksploatacyjne i rozruch łącznie 6 reaktorów jądrowych AP1000 - po dwa odpowiednio w Sanmen na terenie chińskiej prowincji Zhejiang, Haihang na terenie chińskiej prowincji Szantung oraz przy elektrowni Alvin W. Vogtle Electric Generating Plant pod Waynesboro w amerykańskim stanie Georgia. W ramach każdej z inwestycji Westinghouse zapewnia projekt i kluczowe wyposażenie oraz przeprowadza próby eksploatacyjne.

Westinghouse Electric Company
Sarah Cassella