A Westinghouse megkezdi az üzemanyag-betöltést második AP1000®-es atomerőművében

A szanmeni 1-es blokk után a haiyangi 1-es blokkban is megkezdődött a beüzemelési folyamat

Haiyang, Kína--()--A Westinghouse Electric Company és ügyfelei, a China State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC) és a Shangdong Nuclear Power Company Limited (SDNPC) ma bejelentették, hogy a Kínában, a Santung tartományban lévő Haiyangban megkezdődött az AP1000-es típusú reaktorral működő atomerőmű, a Haiyang 1-es blokk üzemanyag-betöltése.

"A mai nap mérföldkőnek számít a Westinghouse, kínai partnereink és az atomipar számára egyaránt. A Haiyang 1-es blokkal újabb bizonyítékát adtuk annak, hogy cégünk biztonságos, innovatív áramtermelési megoldásokat tud kínálni ügyfeleinek" - fejtette ki José Emeterio Gutiérrez, a Westinghouse elnök-vezérigazgatója, majd hozzátette: "a Westinghouse folytatja az AP1000-es technológián alapuló atomerőművek felépítését szerte a világon, igazolva ezzel az atomenergia ágazatban játszott műszaki vezető szerepét."

A Haiyang 1-es blokk üzemanyag-betöltése ma délután 7:36-kor (greenwichi középidő+8 óra) vette kezdetét. Az idei nyár elején az üzemanyag-betöltésre való felkészülés során a Haiyang 1-es blokk sikeresen átesett a szükséges ellenőrzéseken és a kínai szabályozó hatóság, a Nemzeti Atombiztonsági Hivatal (National Nuclear Safety Administration [NNSA]) által végzett átvizsgáláson. A Haiyang 1-es blokk megfelelt az összes követelménynek és előírásnak, bizonyítva a Westinghouse AP1000-es technológiájának kiváló minőségét.

Az erőmű beüzemelési folyamata a tesztelési szakasszal vette kezdetét, melyet most az üzemanyag-betöltés követ, majd sor kerül a reaktorblokk első kritikusságának elérésére és a villamosenergia-hálózattal való elsődleges szinkronizálásra, ez utóbbiba beleértve a teljesítmény fokozatos növelését a 100%-os szint eléréséig. A folyamat mindegyik fázisát alapos ellenőrzés és tesztelés kíséri az erőmű biztonságos működésének biztosítása érdekében, egészen addig, amíg a létesítmény eléri a 100 százalékos teljesítményt.

"A szanmeni és haiyangi erőmű megvalósítása során szerzett tapasztalatok és az erőforrások hatékony megosztása a két projekt közt az építési és a beüzemelési fázis egész időszaka alatt rendkívüli előnyöket biztosított mind a minőség, mind a végrehajtás terén, melyek nagy hasznára válnak majd a vállalatnak a következő AP1000-es technológiájú létesítmények létrehozása során" - jelentette ki Gavin Liu, a Westinghouse ázsiai régióért felelős elnöke. "Továbbra is szorosan együttműködünk kínai ügyfeleinkkel a hátralévő tesztek sikerének biztosítása érdekében."

David Durham, a Westinghouse új projektekkel foglalkozó üzleti egységének (New Projects Business) rangidős elnökhelyettese hozzátette: "Partnerségi együttműködésünk és ügyfeleink bizalma nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sikeresen eljutottunk a mind szanmeni, mind a haiyangi blokk mérföldkőnek számító üzemanyag-betöltési szakaszába."

A Westinghouse jelenleg hat AP1000 atomerőmű projektet bonyolít, melyek az építési, tesztelési, illetve beüzemelési fázisban vannak. A projektek a következők: két blokk építése Kínában, a Csecsiang tartományban lévő Szanmenben, két blokk építése a Kína Santung tartományában található Haiyangban, valamint két blokk építése az Amerikai Egyesült Államokban, a Georgia állambeli Waynesboroban működő Alvin W. Vogtle villamoserőműben.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Westinghouse Electric Company
Sarah Cassella, +1 412-374-4744