A Westinghouse AP1000®-es atomerőművében megkezdődik az üzemanyag-betöltés

Mérföldkő a Westinghouse technológiájának bevezetésében

Szanmen, Kína--()--A Westinghouse Electric Company, a China State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC) és a CNNC Sanmen Nuclear Power Company Limited (SMNPC) ma bejelentette, hogy a világon az első AP1000 típusú, továbbfejlesztett nyomottvizes reaktorral ellátott, atomerőmű, amely a kínai Csecsiang tartományban, Szanmenben található, megkapta az üzemanyag-betöltési engedélyt a kínai Nemzeti Atombiztonsági Hivataltól (National Nuclear Safety Administration [NNSA]), és már meg is kezdődött az elsődleges üzemanyag-betöltés.

"Ma a Westinghouse és AP1000-es atomreaktor-technológiánk szempontjából egy rendkívül fontos mérföldkőhöz értünk" - nyilatkozta José Emeterio Gutiérrez, a Westinghouse elnök-vezérigazgatója. "A most kezdődő üzemanyag-betöltés igen jelentős lépés a világon az első AP1000-es típusú reaktorral működő atomerőmű ügyfelünk számára való felépítéséhez vezető úton, és fontos bizonyítékot szolgáltat a világ számára modern passzív biztonsági rendszereink előnyeiről."

A szanmeni 1-es blokk sikeresen teljesítette az összes szükséges működési, technikai és biztonsági próbát, és megfelelt a kínai szabályozó hatósági ellenőrzéseken is. Az üzemanyag-betöltési folyamatot a reaktorblokk első kritikusságának elérése, a villamosenergia-hálózattal való elsődleges szinkronizálás, majd a teljesítmény rendkívül óvatos, lépésről lépésre való növelése követi, amelynek során elvégzésre kerül az összes teszt és végül 100%-os teljesítménnyel, biztonságosan működni kezd az atomerőmű.

"A projekt e fontos mérföldköve a szanmeni 1-es blokk üzembe helyezési programjának kezdetét jelzi" - magyarázta David Durham, a Westinghouse új projektekkel foglalkozó üzleti egységének (New Projects Business) rangidős elnökhelyettese. "Biztos vagyok abban, hogy csapataink továbbra is magas minőségű munkát fognak végezni - mind Szanmenben, mind a Haiyang és a Vogtle projekt megvalósítása során, illetve a világszerte működő létesítményeknek nyújtott folyamatos támogatás terén."

A Westinghouse és a kínai kormány együttműködéséről, valamint arról a kulcsfontosságú szerepről, amelyet a kínai beszállítók játszanak a "tiszta" energia biztosításában, Gavin Liu, a Westinghouse ázsiai régióért felelős elnöke a következőket nyilatkozta: "A Westinghouse büszke arra, hogy hozzájárulhat Kína előremutató atomenergia-programjának megvalósításához, amely olyan létesítmények felépítését célozza, melyek tiszta, a levegőt nem szennyező módon biztosítanak majd elektromos energiát a kínai gazdaság számára. A technológiák átadása, illetve a helyi feltételeknek megfelelő módosítása és infrastruktúra-fejlesztés révén a Westinghouse a jövőben is együtt fog működni kínai partnereivel, és támogatni fogja Kína atomenergia-iparának fejlesztését."

2007-ben a Westinghouse elnyerte a kínai állam által 3+ generációs atomerőművek létrehozására kiírt pályázatot, mely két AP1000-es reaktorblokk felállítását célozta Szanmenben, Csecsiang tartományban és két blokk telepítését Haiyangban, Santung tartományban. A Westinghouse ugyanakkor két további blokkot is épít jelenleg Giorgia államban, Waynesboro közelében a Vogtle erőműben.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Westinghouse Electric Company
Sarah Cassella, +1 412-374-4744