Elektrownia Westinghouse AP1000® otrzymuje pozwolenie na załadunek paliwa

Niezwykle ważny etap w rozwoju technologii Westinghouse

SANMEN, Chiny--()--Westinghouse Electric Company (http://www.westinghousenuclear.com/), chińskie przedsiębiorstwo State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC) i CNNC Sanmen Nuclear Power Company Limited (SMNPC) ogłosiły dzisiaj, że pierwszy na świecie reaktor jądrowy AP1000 w elektrowni jądrowej Sanmen w chińskiej prowincji Zhejiang otrzymał pozwolenie na załadunek paliwa od chińskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Jądrowego (NNSA). Wstępny załadunek paliwa w zakładzie już się rozpoczął.

Świętujemy dzisiaj ogromne osiągnięcie Westinghouse i naszej technologii AP1000” – stwierdził José Emeterio Gutiérrez, prezes i dyrektor wykonawczy Westinghouse. „To kolejny ważny krok w kierunku realizacji pierwszego na świecie reaktora AP1000 i pokazania światu korzyści płynących z naszej zaawansowanej technologii pasywnego bezpieczeństwa”.

Elektrownia Sanmen Unit 1 pomyślnie przeszła wszystkie niezbędne testy funkcjonalne oraz przeglądy technologiczne i bezpieczeństwa i kontrole chińskich organów regulacyjnych. Po procesie załadunku paliwa nastąpi wstępne sprawdzenie krytyczności reaktora, wstępna synchronizacja z siecią elektryczną oraz zachowawcze wieloetapowe testy wzrostu mocy do czasu bezpiecznego i pomyślnego przejścia wszystkich testów przy 100% mocy.

Ten ważny etap rozwoju projektu zaznacza rozpoczęcie końcowego odbioru elektrowni Sanmen Unit 1” – powiedział David Durham, starszy wiceprezes Westinghouse ds. nowych projektów. „Jestem przekonany, że nasze zespoły nadal będą pracować na najwyższym poziomie – nad projektami w Sanmen, Haiyang i Vogtle, przy stałym wsparciu globalnej floty operacyjnej”.

W swoim komentarzu na temat współpracy Westinghouse z rządem chińskim i roli dostawców jako głównych podmiotów przyczyniających się do sukcesów w dostarczaniu czystej energii Gavin Liu, prezes na region Azji, powiedział: „Firma Westinghouse jest dumna z udziału w chińskim przyszłościowym programie rozwoju energii jądrowej stanowiącym czyste źródło energii elektrycznej, która zasili gospodarkę kraju. Dzięki transferowi technologii, lokalizacji i rozwojowi infrastruktury Westinghouse kontynuuje współpracę z naszymi chińskimi partnerami i wspiera rozwój krajowej branży energii jądrowej”.

W 2007 r. firma Westinghouse wygrała przetarg na budowę reaktorów jądrowych generacji III+ w Chinach – 2 reaktorów AP1000 w Sanmen w prowincji Zhejiang oraz dwóch w Haiyang w prowincji Shandong. Firma prowadzi budowę dwóch dodatkowych reaktorów w Vogtle Electric Generating Plant przy Waynesboro w stanie Georgia.

Westinghouse Electric Company
Sarah Cassella, +1 412-374-4744