Alvogen uzyskał europejskie pozwolenia na wprowadzenie generycznego Lenalidomidu

PINE BROOK, N.J.--()--Spółka Alvogen ogłosiła dzisiaj, że pomyślnie zakończono wiele postępowań rejestracyjnych dla kapsułek Lenalidomide. Spółka Alvogen uzyskała pozwolenie na wprowadzenie do obrotu swojego produktu w kilku europejskich państwach, i uważa, że jest pierwszą firmą, która takie pozwolenia uzyskała. Zatwierdzone wyniki badań klinicznych dotyczą kapsułek Lenalidomide 2,5, 5, 7,5, 10, 15, 20 i 25 mg.

Produkt firmy Alvogen jest w pełni odpowiednikiem generycznym kapsułek Revlimid® i został całkowicie opracowany w laboratoriach spółki. Revlimid® jest jednym z najpopularniejszych leków stosowanych w onkologii, w szczególności wskazany jest w schorzeniach hematologicznych, włącznie ze szpiczakiem mnogim.

Produkt ten został opracowany przez Lotus Pharmaceuticals, spółkę powiązaną z Alvogenem, i jest częścią kompleksowej oferty w zakresie przyjmowanych doustnie leków stosowanych w onkologii opracowanych przez Alvogen.

Europejska zgoda została poprzedzona złożonym w zeszłym roku wnioskiem o rejestrację Lenalidomide w Stanach Zjednoczonych i w kilku krajach azjatyckich. Na podstawie danych IMS Midas, sprzedaż leku Lenalidomide w Europie w 2017 roku osiągnęła wartość 1.810 mln USD.

* Revlimid® jest znakiem towarowym należącym do Celgene Corporation

Oficjalną, obowiązującą wersję niniejszego zawiadomienia stanowi tekst oryginalny sporządzony w języku źródłowym. Tekst tłumaczenia służy wyłącznie celom orientacyjnym/sporządzono wyłącznie dla celów ułatwienia zrozumienia zawiadomienia i należy interpretować go w odniesieniu do tekstu źródłowego, który jest jedyną wersją mającą skutki prawne.

Alvogen
Halldor Kristmannsson
+354-522-2900
Marketing i Relacje z Mediami na Świat
halldor@alvogen.com

Release Summary

Alvogen today announced that it has successfully concluded multiple registration procedures for Lenalidomide capsules.

Alvogen
Halldor Kristmannsson