A P&G felvásárolja a németországi, darmstadti székhelyű Merck KGaA Consumer Health üzletágát

A P&G tovább erősíti termékportfólióját: a vény nélkül kapható gyógyászati készítmények globális piacán az első 15 cég között szerepel.

Az újonnan felvásárolt üzletág a P&G és a TEVA vegyesvállalatát, PGT Healthcare-t váltja fel, és továbbviszi annak sikeres tevékenységét.

The Procter & Gamble Company (NYSE: PG) today announced it has signed an agreement to acquire the Consumer Health business of Merck KGaA, Darmstadt, Germany. (Photo: Business Wire)

CINCINNATI--()--A Procter & Gamble Company (NYSE:PG) ma bejelentette, hogy megállapodást írt alá a németországi, darmstadti székhelyű Merck KGaA-val, melynek értelmében mintegy 3,4 milliárd eurós vételárért felvásárolja a Merck KGaA vény nélkül kapható gyógyászati termékeket és étrend-kiegészítőket gyártó Consumer Health üzletágát.

A felvásárlás lehetővé teszi a P&G számára, hogy világszerte számos piacon jelen lévő, magas minőségű, orvosok által ajánlott és támogatott márkákkal bővítse tovább vény nélkül kapható gyógyászati termékek és étrend-kiegészítők előállításával és forgalmazásával foglalkozó üzletága termékportfólióját. Az ügylet eredményeként ugyanakkor a P&G értékesítői csapata is tovább erősödik, a cég jobban meg tud felelni a vevők részéről megnyilvánuló növekvő mennyiségi igényeknek, és alkalmazottainak köre kiemelkedő technikai tudással rendelkező és a vény nélkül kapható (ún. OTC [over-the-counter]) gyógyászati termékek és étrend-kiegészítők piacát mélyrehatóan ismerő szakemberekkel bővül. Az akvizíció révén a vállalathoz került üzletág igen jól kiegészíti a P&G egészségügyi termékekkel foglalkozó divíziójának tevékenységét, és termékkörét olyan márkákkal bővíti, mint a Vicks, a Metamucil, a Pepto-Bismol, a Crest és az Oral-B.

"Úgy látjuk, hogy az OTC egészégügyi termékek piaca folyamatosan bővül és egyre szélesedik, ezért nagy örömünkre szolgál, hogy a Merck KGaA (Darmstadt, Germany) Consumer Health üzletágának termékei és a cég e termékekkel foglalkozó munkavállalói mostantól már a P&G vállalatcsaládhoz tartoznak" - nyilatkozta David Taylor, a P&G elnök-vezérigazgatója és a cég igazgatótanácsának elnöke.

A Merck KGaA (Darmstadt, Germany) Consumer Health üzletágának felvásárlásával földrajzi szempontból is szélesedik a P&G OTC üzletágának tevékenységi köre, nő márkáinak száma és a kategóriában tevékenykedő vállalatok rangsorában is előrelép a világ 15 legfontosabb OTC piacán. Az újonnan a P&G-hez került márkák hatékony megoldást kínálnak az izom- és ízületi fájdalmak és a hátfájás mérséklésére, a megfázás tüneteinek enyhítésére, a fejfájás csökkentésére, valamint a fizikai aktivitás és a mobilitás támogatására - azaz olyan kezelési, gyógyászati területeket képviselnek, amelyek jelenleg nem képezik részét a P&G portfóliójának.

"Az utóbbi néhány évben egészséggondozási üzletágunk folyamatosan, megbízhatóan növekedett, és jelentős mértékben hozzájárult a részvényeseink számára teremtett érték növeléséhez" - mondta el Steve Bishop, a cégcsoport Global Health Care (Globális Egészséggondozási) divíziójáért felelős elnöke. "A Merck KGaA (Darmstadt, Germany) Consumer Health üzletágával olyan erős márkák és termékek sora, valamint ígéretes kapacitások és lehetőségek kerültek birtokunkba, melyek kiegészítik cégünk profilját és támogatják a saját vezető márkáink folyamatos fejlesztése révén elért növekedést."

A Merck KGaA-től KGaA (Darmstadt, Germany) felvásárolt Consumer Health üzletág a P&G és a Teva Pharmaceutical Industries (NYSE: TEVA) által létrehozott PGT Healthcare elnevezésű vegyesvállalatot váltja fel, és annak sikereit viszi tovább, mivel a vegyesvállalat a szükséges hatósági jóváhagyások megszerzésének függvényében a tervek szerint 2018. július 1-jével felszámolásra kerül.

A PGT Healthcare vegyesvállalat a várakozásokat jóval felülmúló bruttóárbevétel- és profitnövekedést ért el, és létrehozása óta több mint 50 országban jelentős piaci részesedést szerzett. Ennek ellenére a vegyesvállalat tevékenységének közelmúltbeli áttekintését követően a Teva és a P&G arra a következtetésre jutott, hogy mivel a két cég prioritásai és stratégiái időközben megváltoztak, és többé már nincsenek szoros összhangban, mindkét vállalatnak előnyösebb lenne az együttműködés lezárása. Ezért a PGT termékei visszakerülnek az anyavállalatokhoz, és a továbbiakban a két cég egymástól függetlenül folytatja tevékenységét az OTC piacokon.

A Merck KGaA KGaA (Darmstadt, Germany) 1 milliárd USA dollár forgalmú Consumer Health üzletága az elmúlt két évben 6%-os növekedést ért el. A divízió számos OTC terméket kínál az izom- és ízületi fájdalmak, hátfájás és fejfájás mérséklésére és a megfázás tüneteinek enyhítésére, valamint a fizikai aktivitás és a mobilitás támogatására. Legnépszerűbb márkái közé tartozik többek közt a Neurobion, a Dolo-Neurobion, a Femibion, a Nasivin, a Bion3, a Seven Seas és a Kytta, amelyek elsősorban Európában, Latin-Amerikában és Ázsiában kerülnek értékesítésre.

"Ezek a vezető márkák és a Merck KGaA (Darmstadt, Németország) Consumer Health üzletágánál dolgozó tehetséges szakemberek igen jól kiegészítik cégünk személyi higiénés termékekkel foglalkozó Personal Health Care üzletágának portfólióját és alkalmazotti gárdáját" - magyarázta Tom Finn, a P&G globális Personal Health Care divíziójának elnöke. "Ez a felvásárlás támogatja a P&G forgalom- és profitnövelésre irányuló erőfeszítéseit, mivel így rendelkezésünkre állnak azok a kapacitások és termékportfólió, amely alapján saját erőnkből, az egészséggondozási ágazatban tevékenykedő más cégek támogatása nélkül kerülhetünk vezető pozícióba a globális OTC piacokon."

"Consumer Health üzletágunk eladása fontos lépés az egészségügyi termékekkel foglalkozó Healthcare, a vegyszereket, gyógyszeripari segédanyagokat és laboratóriumi felszereléseket előállító Life Science és a kiemelkedő jellemzőkkel rendelkező, speciális anyagokat gyártó Performance Materials üzletágaink innováción alapuló fejlesztésére irányuló stratégiánk szempontjából, és egyértelmű megnyilvánulása elkötelezettségünknek az iránt, hogy vezető technológiai és élettudományokkal foglalkozó vállalatként aktívan formáljuk termékportfóliónkat" - nyilatkozta Stefan Oschmann, a Merck KGaA (Darmstadt, Germany) vezérigazgatója és ügyvezető testületének elnöke. "Consumer Health üzletágunk erős, eredményes divízió, amely megérdemli, hogy rendelkezésére álljanak a további fejlődését biztosító lehető legjobb feltételek. Úgy véljük, a P&G olyan megbízható, elismert piaci szereplő, amely rendelkezik a megfelelő háttérrel és piaci pozícióval ahhoz, hogy biztosítsa az üzletág további sikeres növekedését."

"A P&G globális tevékenysége és a fogyasztók egészségének és jóllétének biztosítása iránti, stratégiai céljain alapuló elkötelezettsége kiváló alapul szolgál a Consumer Health üzletág növekedésének gyorsításához, a két cég tehetséges alkalmazotti gárdája birtokában lévő, összeadódó szaktudás hatékony kiaknázásához és az üzleti tevékenység profitábilis bővítéséhez. A két vállalat jelenleg forgalmazott, illetve a tervezés fázisában lévő termékei és globális piaci jelenléte rendkívül jól kiegészítik egymást" - mondta el Belén Garijo, a Merck KGaA (Darmstadt, Germany) ügyvezető testületének tagja és a Healthcare üzletág vezérigazgatója. "Ez az ügylet hozzájárul azon stratégiai célunk eléréséhez, hogy globális innovátorként áttörést képviselő gyógyszereket biztosítsunk a betegek számára."

A Merck KGaA (Darmstadt, Germany) Consumer Health üzletága 44 országban tevékenykedik, és termékportfóliójában több mint 900 termék szerepel. A P&G tervei szerint az ügylet zárására a szokásos ügyletzárási feltételek teljesülésétől és a hatósági jóváhagyások kiadásától függően a 2018/19-es pénzügyi évben kerül sor.

Amit a Procter & Gamble-ről tudni kell…

A P&G világszerte megbízható és magas minőségű termékekkel áll a fogyasztók rendelkezésére. A vállalat vezető márkái közt szerepel többek közt az Always®, az Ambi Pur®, az Ariel®, a Bounty®, a Charmin®, a Crest®, a Dawn®, a Downy®, a Fairy®, a Febreze®, a Gain®, a Gillette®, a Head & Shoulders®, a Lenor®, az Olay®, az Oral-B®, a Pampers®, a Pantene®, az SK-II®, a Tide®, a Vicks® és a Whisper®. A P&G vállalatcsalád tagjai mintegy 70 országban működnek szerte a világon. A vállalatra és márkás termékeire vonatkozó legfrissebb információkért kérjük, keresse fel a http://www.pg.com internetes oldalt.

Előremutató állítások:

A kizárólag korábbi tényadatokon alapuló állítások kivételével a jelen közleményben vagy dokumentumban szereplő bizonyos állítások (ideértve a becsléseket, prognózisokat, az üzleti terveinkkel, céljainkkal, várt üzemi eredményünkkel kapcsolatos állításokat, valamint az azok alapját képező feltételezéseket is) az Amerikai Egyesült Államok Magánértékpapírokra vonatkozó peres eljárások reformjáról szóló 1995. évi törvénye (Private Securities Litigation Reform Act of 1995), az 1933. évi Értékpapír törvény (Securities Act of 1933) 27A cikkelye és az 1934. évi Értéktőzsde törvény (Securities Exchange Act of 1934) 21E cikkelye értelmében előremutató állításoknak minősülnek. Az előremutató állítások általában az olyan szavak alapján azonosíthatók, mint az "úgy hisszük", "az előrejelzések szerint", "várakozásaink szerint", "előre láthatóan", "becsléseink szerint", "szándékozunk", "stratégiánknak megfelelően", "lehetőségeink szerint", "terveink szerint", "lehetséges", "kellene", "fogunk", "lenne", "lesz", "folytatódni fog", "valószínűleg azt eredményezi", valamint ezekhez hasonló kifejezések. Az előremutató állítások jelenlegi várakozásokon és feltételezéseken alapulnak, és ezért különféle kockázatokat és bizonytalansági tényezőket hordoznak magukban, amelyek következtében a jövőbeli eredmények jelentős mértékben eltérhetnek az előremutató állításokban kifejezett vagy vélelmezett eredményektől. Cégünk nem vállal kötelezettséget ezeknek az előremutató állításoknak a jelen sajtóközlemény kiadását követően felmerülő új információk, bekövetkező események vagy egyéb okok miatti nyilvános frissítésére és módosítására.

Az előremutató állításokat befolyásoló kockázatok és bizonytalansági tényezők közé tartoznak többek közt a következők: (1) a globális pénzügyi kockázatok (ideértve a devizaárfolyamok fluktuációját, a devizaárfolyamokra vagy árazásra vonatkozó szabályozás változásait és a helyi piaci áringadozásokat) sikeres kezelésére irányuló képességünk; (2) a helyi, regionális vagy globális gazdasági helyzet hirtelen változásainak (ideértve a mérséklődő piaci növekedést, illetve azt, hogy a Vállalat elegendő bevételt és cash flow-t ér-e el ahhoz, hogy lefolytassa a várt részvény-visszavásárlásokat és osztalékot fizessen) sikeres kezelésére irányuló képességünk; (3) a hitelfelvételi lehetőségek, illetve a Vállalat hitelfelvevői besorolása romlásának kezelésére irányuló képességünk; (4) a kulcsfontosságú gyártási vagy beszállítói megállapodások fenntartására irányuló képességünk (ideértve az ellátási lánc opitimalizálására, kizárólagos beszállítói megállapodások és kizárólagos gyártói létesítményre vonatkozó megállapodások megkötésére irányuló képességünket), valamint az üzletmenet befolyásunkon kívül álló tényezők (például természeti katasztrófák, háború vagy terrorista cselekmények) okozta fennakadásainak kezelésére irányuló képességünk; (5) a költségingadozások és költségnövekedést előidéző körülmények (ideértve az áruk és nyersanyagok, a munkaerő, a szállítás, az energia árának, a nyugdíjaknak és az egészségügyi kiadásoknak a növekedését) irányuló képességünk; (6) az innovátorok élvonalában elfoglalt pozíciónk megőrzésére, a szellemi tulajdonjogaink védelmét szolgáló jogi lépések sikeres megtételére, a változó fogyasztói szokásokra és a versenytársak által elért technológiai fejlődésre, illetve az általuk bejegyeztetett szabadalmakra való sikeres reagálásra irányuló képességünk; (7) a helyi és globális versenytársakkal új és meglévő értékesítési területeken való sikeres versenyzésre irányuló képességünk (ideértve az olyan versenytényezőkre való reagálást, mint az árak, a terméknépszerűsítő akciók és a termékek forgalmazásának feltételei); (8) a kulcsfontosságú ügyfélkapcsolatok kezelésére és megőrzésére irányuló képességünk; (9) képességünk hírnevünk és márkáink értékének védelmére azáltal, hogy sikeresen kezeljük az ezekkel kapcsolatos vélt vagy valós problémákat (ideértve a termékek biztonságosságával, minőségével, összetevőivel, hatásosságával vagy hasonló kérdésekkel kapcsolatban felmerülő kétségeket); (10) a harmadik felekkel (például beszállítókkal, forgalmazókkal, vállalkozókkal és üzleti partnerekkel) fennálló kapcsolatainkkal kapcsolatos pénzügyi, jogi, hírnévvel kapcsolatos és működési kockázatok sikeres kezelésére irányuló képességünk; (11) a Vállalat és harmadik felek kulcsfontosságú számítástechnikai rendszerei, hálózatai és szolgáltatásai megbízhatóságának biztosítására és fenntartására, illetve ezek (és az általuk tárolt adatok) biztonságának és működőképességének megőrzésére irányuló képességünk; (12) a változó politikai helyzet (ideértve az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésére vonatkozó döntést) és annak következményei (például árfolyamingadozások és a piac zsugorodása) sikeres kezelésére irányuló képességünk; (13) a szabályozási és jogi követelményeknek való megfelelésre és az ilyen jellegű problémák (ideértve, többek közt a termékfelelősségre, szellemi tulajdonra, adatvédelemre, környezetvédelemre irányuló, trösztellenes, adózási, számviteli és pénzügyi jelentési jogszabályok és előírások változását) és a függőben lévő jogi ügyek várakozásainknak megfelelő megoldására irányuló képességünk; (14) a vonatkozó adózási jogszabályokban és előírásokban bekövetkező változások (ideértve a vállalati egységek értékesítését célzó ügyleteink tervezett adózási besorolásának elérését) sikeres kezelésére irányuló képességünk; (15) a vállalati egységek folyamatban lévő értékesítésére, felvásárlására, vegyesvállalatok létrehozására irányuló, folyamatban lévő ügyleteink sikeres kezelésére, és a Vállalat ezzel kapcsolatos átfogó üzleti stratégiai és pénzügyi céljainak az alapvető üzleti célkitűzéseink elérését nem befolyásoló módon való megvalósítására irányuló képességünk; valamint (16) a termelékenység javítására, a költségek csökkentésére, a folyamatban lévő szervezeti átalakítások kezelésére, kulcsfontosságú munkavállalók toborzására, fejlődésük biztosítására, alkalmazottként való megtartására (olyan piacokon is, ahol a képzett és tapasztalt munkavállalók száma esetleg korlátozott) irányuló képességünk. További információk azokról a tényezőkről, amelyek következtében a tényleges eredmények és események jelentős mértékben eltérhetnek a jelen közleményben leírtaktól a Vállalat legutóbbi, a 10-K, 10-Q és 8-K nyomtatványokon az illetékes hatóságokhoz benyújtott jelentéseiben találhatók.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

P&G médiakapcsolatok:
Heather Huff, +1-513-622-1810
Huff.ha@pg.com
vagy
Tressie Rose, +1-513-983-4929
Rose.t.8@pg.com
vagy
P&G befektetői kapcsolatok:
John Chevalier, +1-513-983-9974
Chevalier.jt@pg.com

Contacts

P&G médiakapcsolatok:
Heather Huff, +1-513-622-1810
Huff.ha@pg.com
vagy
Tressie Rose, +1-513-983-4929
Rose.t.8@pg.com
vagy
P&G befektetői kapcsolatok:
John Chevalier, +1-513-983-9974
Chevalier.jt@pg.com