Amazon Studios daje zielone światło na produkcję serialu „Utopia” i podpisuje kontrakt z Gillian Flynn

Flynn, wielokrotnie nagradzana pisarka i scenarzystka, autorka bestsellerów „Zaginiona dziewczyna” i „Ostre przedmioty”, będzie twórcą, producentem wykonawczym i showrunnerem „Utopii”, nowego serialu wyprodukowanego na wyłączność dla Prime Video, który będzie dostępny w ponad 200 krajach i terytoriach.

SEATTLE--()--(NASDAQ: AMZN) - Sieć Amazon Studios poinformowała dziś, że dała zielone światło na wyprodukowanie dziewięcioodcinkowego serialu pod tytułem „Utopia”, którego showrunnerem będzie Gillian Flynn, autorka bestsellerów i scenarzystka nominowanego do Złotych Globów filmu „Zaginiona Dziewczyna” i oczekiwanego serialu HBO „Ostre przedmioty”. Flynn podpisała także ogólną umowę telewizyjną z Amazon Studio, a pierwszym wspólnym projektem studia i scenarzystki będzie właśnie „Utopia”. Serial będzie dostępny wyłącznie na platformie Prime Video w ponad 200 krajach i terytoriach.

„Utopia” jest adaptacją brytyjskiego serialu pod tym samym tytułem, którego scenarzystą był Dennis Kelly. Serial będzie koprodukcją Endemol Shine North America i Kudos, studia produkcyjnego Endemol Shine Group UK, oraz sieci Amazon Studios.

Grupa młodych ludzi spotykających się w Internecie dociera do legendarnej nieznanej części kultowej powieści graficznej i staje się celem bezlitosnych ataków tajnej rządowej organizacji. Znajomi odkrywają, że spiskowe teorie nakreślone na kartach komiksu mogą mieć wiele wspólnego z rzeczywistością i muszą odnaleźć się w nowej, niezwykle niebezpiecznej i pełnej ironii sytuacji - to od nich zależą teraz losy świata.

„Jesteśmy wielkimi fanami pasjonujących historii tworzonych przez Gillian Flynn - powiedział Nick Hall, dyrektor ds. seriali niekonwencjonalnych Amazon Studios. - Gillian kreuje historie trzymające widzów w ciągłym napięciu i podważające ich oczekiwania względem bohaterów. Jej serial będzie niezapomnianym doświadczeniem dla widzów Prime Video, a aktualność jego tematyki wzbudzi zainteresowanie na całym świecie”.

„Pod względem wyzwalania kreatywności, „Utopia” działa na mnie jak magnes. Serial Dennisa Kelly’ego dosłownie zwalił mnie z nóg. Do tego Dennis bardzo wspaniałomyślnie pozwolił mi wejść w tworzony przez niego świat i uczynić z niego moje własne pełne niesamowitości i dzikie miejsce. „Utopia” podejmuje aktualne tematy w mroczny i pokręcony sposób. To serial, który mówi o rzeczach ważnych i bieżących i często pozostawia widza z otwartymi ustami, a przy tym jest to kawał świetnej rozrywki” - powiedziała Gillian Flynn.

Diederick Santer, dyrektor generalny Kudos:

“Dennis Kelly i cały zespół Kudos stworzyli wyjątkowy brytyjski thriller, mroczny i trzymający w napięciu. Teraz z niecierpliwością czekamy na rozwinięcie tej koncepcji przez Gillian Flynn w nowej odsłonie dla światowej publiczności”.

Flynn będzie twórczynią, producentką wykonawczą i showrunnerem „Utopii”, a do grona producentów wykonawczych dołączyli również Jessica Rhoades (z którą Flynn współpracowała przy okazji realizacji Ostrych przedmiotów), Sharon Hall, Karen Wilson, Dennis Kelly i Diederick Santer. Sharon Levy, prezes działu Unscripted & Scripted Television, Endemol Shine North America, zajmie się nadzorem produkcji z ramienia Endemol Shine.

Seriale Prime Original dostępne są dla abonentów platformy Prime poprzez streaming w aplikacji Prime Video na telewizory, na połączonych urządzeniach w tym Amazon Fire TV i urządzeniach mobilnych lub przez Internet na stronie Amazon.com/originals, bez dodatkowych kosztów poza opłatami abonentowymi. Klienci, którzy nie są jeszcze abonentami Prime mogą zapisać się na darmowy okres próbny na stronie www.amazon.com/prime. Lista obsługiwanych urządzeń dostępna jest na stronie:www.amazon.com/howtostream Treści udostępniane są za pośrednictwem aplikacji Prime Video i serwisu PrimeVideo.com w ponad 200 krajach i terytoriach.

Prime Video

Prime Video to usługa premium oferująca materiały wideo na żądanie, która daje widzom największy wybór filmów i seriali - wszystko, co lubisz w jednym miejscu i dostępne na wyciągnięcie ręki.

- Oferta Prime: Oglądaj tysiące popularnych filmów i seriali telewizyjnych, w tym nagradzane produkcje własne z serii Prime Originals: „The Grand Tour”, „The Marvelous Mrs.”, „Maisel i Sneaky Pete”, oskarowe filmy „Manchester by the Sea”, „Klient” i nominowany do Oskara „I tak cię kocham”, programy na wyłączność, transmisje sportowe na żywo oraz licencjonowane treści własne dostępne w ponad 240 krajach i terytoriach na całym świecie.

„Oglądaj więcej z Prime Video Channels: Abonenci Prime mogą dodatkowo uzyskać dostęp do ponad 100 kanałów telewizyjnych, w tym m.in. HBO, SHOWTIME, STARZ, CBS, All Access, czy Cinemax - bez żadnych dodatkowych aplikacji ani pakietów telewizji kablowej. Płacisz tylko za te kanały, które oglądasz i w każdej chwili możesz zrezygnować. Pełna lista kanałów dostępna na stronie www.amazon.com/channels

- Wypożycz lub kup: Setki tysięcy tytułów, w tym nowe produkcje kinowe i najświeższe seriale telewizyjne dostępne do wypożyczenia lub zakupu dla wszystkich klientów Amazon.

- Szybki dostęp: Oglądaj bez czekania w dowolnym momencie i miejscu dzięki aplikacji Prime Video na telewizor, urządzenia mobilne, Amazon Fire TV, Fire TV Stick, tablety Fire, Apple TV oraz przez przeglądarkę internetową. Lista obsługiwanych urządzeń na stronie: www.amazon.com/howtostream

- Jeszcze lepsze wrażenia: Oglądaj zawsze w najlepszej jakości dzięki treściom w rozdzielczości 4K Ultra HD w szerokim zakresie dynamiki (HDR). Uzyskaj dostęp do platformy X-Ray tworzonej przez IMDb i dowiedz się więcej o tym, jak powstają twoje ulubione filmy i seriale. Zapisuj filmy na później dzięki możliwości pobierania wybranych treści na urządzenia mobilne do oglądania offline.

Poza Prime Video, abonenci Prime zyskują nieograniczony dostęp do szybkich dostaw w ramach wszystkich kategorii sklepu Amazon oraz ponad dwóch milionów utworów muzycznych oraz tysięcy playlist i stacji radiowych w serwisie Prime Music, możliwość bezpiecznego przechowywania zdjęć w usłudze Prime Photos, brak limitu czytania w Prime Reading, nieograniczony dostęp do cyfrowego katalogu audiobooków i kanałów Audible Channels for Prime, zmieniającej się oferty darmowych gier cyfrowych i przedmiotów z gier w ramach Twitch Prime, wczesny dostęp do wybranych ofert Lightning Deals, wyłączność i zniżki na wybrane pozycje oraz wiele innych korzyści. Dowiedz się więcej i zapisz się do Prime na stronie: www.amazon.com/prime.

Amazon

Amazon kieruje się czterema zasadami: skupienie się na kliencie, a nie na konkurencji, zorientowanie na innowacyjność, dążenie do doskonalenia swojej działalności i planowanie długofalowe. Do produktów i usług stworzonych przez Amazon należą: dodawanie opinii klientów, zakupy za jednym kliknięciem, personalizowane rekomendacje, Prime, Fulfillment by Amazon, AWS, Kindle Direct Publishing, Kindle, tablety Fire, Fire TV, Amazon Echo i Alexa. Więcej informacji na stronie www.amazon.com/about lub na Twitterze @AmazonNews.

Zobacz wersję źródłową informacji w serwisie businesswire.com: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=51791236&lang=en

Amazon.com, Inc.
e-mail: Amazon-pr@amazon.com