Lebara nawiązuje partnerstwo z WorldRemit w celu uruchomienia usługi przekazów pieniężnych do Polski

To strategiczne partnerstwo otwiera przed milionami klientów firmy Lebara możliwość przesyłania pieniędzy drogą cyfrową.

WARSZAWA--()--Lebara i WorldRemit, dwie czołowe marki świadczące usługi rezydentom międzynarodowym, zawarły strategiczne partnerstwo, w ramach którego WorldRemit zostaje wyłącznym partnerem Lebary w zakresie globalnych przekazów pieniężnych, w tym obsługi przekazów do Polski.

Zgodnie z umową ponad 3 mln użytkowników usług Lebara Mobile i Lebara Money będzie mogło dzięki cyfrowym usługom WorldRemit bezproblemowo zlecać przekazy bezpośrednio z poziomu aplikacji i strony internetowej Lebara. Proces ten wpisuje się w plany WorldRemit objęcia usługami 10 mln klientów z rynków wschodzących w perspektywie do roku 2020.

Klienci Lebary z Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Hiszpanii, Danii i Holandii będą mogli korzystać z rozbudowanej sieci punktów wypłat WorldRemit dostępnej w ponad 145 krajach. Będzie to także tańsze i wygodniejsze rozwiązanie dla 90% migrantów, którzy nadal przesyłają pieniądze tradycyjnymi metodami.

W ramach umowy WorldRemit skorzysta również z możliwości co-brandingu w sklepach detalicznych Lebary oraz reklamy w pakietach simpack Lebara Mobile dostępnych w 260 tys. sklepów w całej Europie Zachodniej.

Ismail Ahmed, założyciel i prezes WorldRemit: „Z przyjemnością nawiązujemy partnerstwo z jedną z najlepszych na świecie marek sektora MVNO (operatorów wirtualnych) obsługującą międzynarodowych rezydentów w Europie, która w ten sposób zapewni im dostęp do naszej usługi „mobile first” („pierwszeństwo urządzeń mobilnych”). Dzięki przeszło 260 tys. punktom sprzedaży widoczność Lebary i świadomość marki wśród konsumentów stanowi uzupełnienie silnego potencjału WorldRemit w zakresie usług cyfrowych. Partnerstwo to oznacza udostępnienie naszej bezpiecznej, szybkiej i taniej usługi przesyłania pieniędzy milionom nowych klientów”.

„WorldRemit współpracowało dotychczas z partnerami z sektora telekomunikacji jako odbiorca, ale to jest pierwsze strategiczne partnerstwo z mobilnym operatorem, jakie nawiązujemy w charakterze nadawcy. Chętnie umocnimy naszą czołową pozycję na rynku dzięki kolejnym, równie ambitnym partnerstwom w przyszłości”.

Graeme Oxby, prezes Lebara Group: „Ta inicjatywa wychodzi naprzeciw rosnącym potrzebom naszych cennych klientów. Wielu klientów Lebary przesyła pieniądze krewnym i znajomym w ich krajach pochodzenia, więc to dla nas ogromna przyjemność móc podjąć współpracę z WorldRemit w celu zaoferowania im prostej, a przy tym niedrogiej usługi w tym zakresie”.

„Czołowa pozycja marki Lebara na stale rozwijającym się europejskim rynku rezydentów międzynarodowych, w połączeniu ze wzrostem liczby użytkowników smartfonów, tworzy doskonałą platformę do uruchomienia nowych, wspaniałych usług w oparciu o partnerstwa. Nasi partnerzy otrzymują niepowtarzalny dostęp do bazy klientów, jaką może pochwalić się niewielu operatorów komórkowych”.

WorldRemit zwiększa swój udział w rynku przekazów (przelewów) pieniężnych realizowanych przez społeczności imigranckie. Już teraz rynek ten jest wart 600 mld dolarów. Firma słynie z tego, że kładzie nacisk na urządzenia mobilne (podejście „mobile first”); jedna trzecia realizowanych przez nią transakcji trafia na mobilne rachunki bankowe; w skali globalnej, WorldRemit obsługuje obecnie 74% międzynarodowych przekazów pieniężnych na tego typu rachunki.

Dzięki modelowi cyfrowemu WorldRemit do sfinalizowania transakcji wystarczy kilka stuknięć w ekran smartfonu. Każdego miesiąca klienci WorldRemit realizują ponad milion transakcji, korzystając z aplikacji lub strony internetowej firmy.

Więcej informacji o tym, w jaki sposób klienci Lebara mogą przesyłać pieniądze do Polski za pośrednictwem WorldRemit można znaleźć na stronie https://www.worldremit.com/en/Poland

Doradcą finansowym WorldRemit na potrzeby transakcji, o której mowa w niniejszej informacji, był William Blair.

WorldRemit

WorldRemit zmienia sposób, w jaki ludzie przesyłają sobie pieniądze.

Teraz jest to proste - wystarczy włączyć aplikację lub wejść na stronę internetową - bez udziału pośredników.

- Przelewy do większości krajów realizowane są błyskawicznie - pieniądze przesyła się jak wiadomość w komunikatorze internetowym.

- Więcej opcji odbioru pieniędzy (płatności mobilne, przelew bankowy, odbiór gotówki).

- Usługa jest oferowana w ponad 50 krajach i 145 regionach świata.

- Usługę wspierają firmy takie jak Leapfrog oraz Accel Partners i TCV - inwestorzy z udziałami w Facebooku, Spotify, Netflixie i Slacku.

Globalna siedziba WorldRemit znajduje się w Londynie, a jej oddziały w USA, Kanadzie, RPA, Malezji, Singapurze, Filipinach, Japonii, Hongkongu, Australii i Nowej Zelandii.

Lebara

Lebara to czołowy europejski operator telefonii komórkowej, który podnosi standard życia społeczności imigranckich, udostępniając im wysokiej jakości produkty i usługi mobilne w przystępnych cenach. Lebara oferuje karty SIM pay-as-you-go do urządzeń mobilnych oraz związane z nimi produkty i usługi dostosowane do potrzeb międzynarodowej społeczności w sześciu krajach Europy: Wielkiej Brytanii, Niemczech, Holandii, Francji, Hiszpanii i Danii. Lebara cieszy się uznaniem klientów jako firma godna zaufania, uczciwa, stosująca przejrzyste zasady i oferująca wysoką jakość w przystępnej cenie.

Lucas Germanos
dyrektor ds. PR i Global Media Relations