A Westinghouse által vezetett konzorcium készen áll arra, hogy ellássa üzemanyaggal az európai VVER-440 reaktorokat

VÄSTERAS, Svédország--()--A Westinghouse Electric Company és nyolc konzorciumi partnere ma bejelentette, hogy sikeresen lezárták az európai VVER-440 reaktorok nukleárisüzemanyag-ellátásának diverzifikálását célzó, EU által finanszírozott projektet.

A konzorcium kidolgozott egy üzemanyag-ellátási koncepciót, és elkészítette a tervet, melynek alapján kiépíthető a VVER-440 üzemanyag-kazetták legyártására és szállítására szolgáló gyártó- és ellátólánc újabb változata A Westinghouse és az ENUSA 2001-2007-ben már végrehajtott egy hasonló projektet a finnországi Loviisa atomerőmű számára. Az üzemanyagellátási modell megalkotásán felül a konzorcium kidolgozta és ellenőrizte azokat a kapcsolódó módszereket és módszertani alapokat is, amelyek alkalmasak az új üzemanyag-ellátási modell engedélyeztetésére és használatára.

"Ez a projekt nagyon jó felkészülés volt számunkra a VVER-440 üzemanyag-kazetták európai létesítmények számára való gyártását és szállítását illetően, és így olyan életképes és hasznos alternatívát tudtunk kidolgozni, amely lehetővé teszi a jelenlegi, egyetlen forrásból származó üzemanyag-ellátás helyett egy diverzifikált ellátási modell bevezetését." - magyarázta Aziz Dag, a Westinghouse észak-európai régióért felelős elnökhelyettese és ügyvezető igazgatója. "Kelet-Európában számos ország igen nagy mértékben támaszkodik a nukleáris energiára, ezért energiallátásuk biztonágának fokozása fontos stratégiai feladat."

A Westinghouse által irányított European Supply of Safe Nuclear Fuel (ESSANUF) (Bizonságos európai nukleárisüzemanyag-ellátás) elnevezésű projekt 2015 szeptemberében indult. A projektben részt vevő partnerek közé tartozik a VUJE, ÚJV Řež, a Lappeenranta University of Technology (Lappeenrantai Műszaki Egyetem [LUT]), a National Nuclear Laboratory (NNL) (Nemzeti Nukleáris Laboratórium), a NucleoCon, a National Science Center Kharkov Institute of Physics and Technology (NSC KIPT) (Nemzeti Tudományos Központ Harkovi Fizikai és Technológiai Intézete), a Joint Research Centre of the European Commission - JRC-Karlsruhe (az Európai Bizottság karlsruhei Közös Kutatási Központja) és az ENUSA Industrias Avanzadas (ENUSA). A program finanszírozója az Európai Unió (EU) Euratom Kutatási és képzési programja (2014-2018), amely az EU Kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont 2020 (H2020) részét képezi (671546. sz. támogatási szerződés).

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Westinghouse Electric Company
Sarah Cassella, 412-374-4744
Manager, External Communications
cassels@westinghouse.com

Contacts

Westinghouse Electric Company
Sarah Cassella, 412-374-4744
Manager, External Communications
cassels@westinghouse.com