Firma Seoul Semiconductor doprowadziła do unieważnienia patentu firmy Everlight w Zjednoczonym Królestwie; Everlight musi także pokryć koszty procesu

ANSAN, Korea Południowa--()--W dniu 20 lutego 2018 r. firma Seoul Semiconductor Co., Ltd. („Seoul”) ogłosiła, że wygrała w Zjednoczonym Królestwie proces sądowy o unieważnienie patentu z firmą Everlight Electronics Co., Ltd. („Everlight”).

Patent firmy Everlight nr EP (UK) 1169735, który został unieważniony wskutek pozwu złożonego przez firmę Seoul, dotyczył sposobu rozmieszczenia diod typu LED zapewniającego rozproszenie ciepła. Firma Everlight nabyła ten patent od amerykańskiej spółki w 2017 r. W ostatnim czasie firma Everlight złożyła w amerykańskim sądzie federalnym pozew przeciwko konkurencyjnemu przedsiębiorstwu, firmie Bridgelux, Inc., w odniesieniu do naruszenia patentu w związku ze stosowaniem przez tę firmę zagranicznego odpowiednika tego patentu.

W zeszłym roku firma Seoul złożyła w brytyjskim sądzie patentowym wniosek o unieważnienie patentu firmy Everlight. Po intensywnym postępowaniu przed brytyjskim sądem, firma Everlight zaprzestała obrony i uznała nieważność patentu, w związku z czym zobowiązana jest także zwrócić firmie Seoul koszty procesu.

W dniu 14 lutego 2018 r., w oparciu o stanowisko firmy Everlight, brytyjski sąd patentowy wydał decyzję unieważniającą jej patent. Sąd zasądził również obowiązek zapłaty przez firmę Everlight około miliona dolarów (712.247,10 £) na rzecz firmy Seoul tytułem kosztów postępowania.

Wygrana w tej sprawie sądowej wpisuje się strategię firmy Seoul w zakresie ochrony własności intelektualnej, która zakłada zapobieganie korzystaniu przez inne firmy z patentów, które nigdy nie powinny zostać przyznane – ma to miejsce za pomocą prewencyjnego składania wniosków o ich unieważnianie.

Firma Seoul podjęła również działania ukierunkowane na egzekwowanie praw własności intelektualnej, aby zapobiec naruszaniu jej własnych praw z patentów. Obecnie działania te skierowane są przeciwko dystrybutorowi produktów LED-owych marki Everlight. W zeszłym roku firma Seoul złożyła w Niemczech dwa pozwy przeciwko firmie Mouser Electronics („Mouser”), która jest globalnym dystrybutorem produktów LED-owych marki Everlight. Ponadto firma Seoul złożyła niedawno kolejny pozew przeciwko firmie Mouser, tym razem w odniesieniu do sprzedaży we Włoszech produktów marki Everlight, która jej zdaniem odbywała się z naruszeniem jej praw. Po ostatnich działaniach firmy Seoul we Włoszech, firma Mouser usunęła wszystkie produkty marki Everlight ze swoich wykazów dystrybucyjnych na całym świecie.

O firmie Seoul Semiconductor
Firma Seoul Semiconductor opracowuje oraz sprzedaje diody LED dla rynku oświetlenia ogólnego, automotive, back-lighting (TV, smartphone) oraz oświetlenia specjalnego (UV). Jako jeden z pięciu największych producentów diod LED na świecie Seoul Semiconductor posiada ponad 12 tys. patentów, oferuje szeroką gamę unikalnych technologii oraz dostarcza miliardy diod każdego miesiąca do setek klientów na całym świecie. Głównymi unikalnymi oraz innowacyjnymi technologiami, którymi firma może się pochwalić, są: SunLike – najwyższa na świecie jakość światła najbliższa światłu słonecznemu, produkowane w technologii przyszłości diody pozwalające na tworzenie rozwiązań oświetleniowych human-centric; Wicop LED – diody LED nieposiadające obudowy; Acrich – wiodąca technologia zasilania diod LED bezpośrednio z sieci 230 V AC; Acrich MJT LED – technologia tworzenia chipu diody z wysokim napięciem przewodzenia; seria zasilaczy NanoDriver – Najmniejsze na świecie zasilacze LED 24W DC; nPola – nowy sposób generowania światła z chipu diody za pomocą nowych, doskonalszych materiałów (GaN-on-GaN), dzięki czemu zarówno gęstość prądu, jak i światła jest 10-krotnie większa w porównaniu do standardowych rozwiązań. Informacje dla inwestorów i dodatkowe informacje o produktach są dostępne na stronie internetowej firmy www.seoulsemiconductor.com.

# znaki
WICOP i Acrich są znakami towarowymi firmy Seoul Semiconductor Co., Ltd.

Europe
Seoul Semiconductor Europe GmbH