Opnieuw een overwinning voor SPI in handelsmerkgeschil rond Stolichnaya

LINZ, Oostenrijk--()--Op 5 februari 2018 behaalde de SPI Group in Linz opnieuw een aanzienlijke juridische overwinning in het langlopende geschil met het Russische staatsbedrijf Federal Treasury Enterprise Sojuzplodoimport (FKP of FTE) over de eigendom van de handelsmerken Stolichnaya en Moskovskaya van de SPI Group.

Het hof van beroep in Linz besliste in het voordeel van de SPI Group, en bevestigde daarmee de eigendom van het bedrijf van beide handelsmerken in Oostenrijk.

Bij haar beslissing bepaalde het Oostenrijkse hof van beroep dat het tussenarrest van de Nederlandse rechter alsmede de latere uitspraken van de Nederlandse rechter niet bindend zijn voor de Oostenrijkse rechtsgang.

Verder:

  • verwierp de Oostenrijkse rechtbank de overweging van de Nederlandse rechtbanken dat een ongeldigheid van de Russische privatisering niet zou zijn onderworpen aan een beperkingsperiode;
  • merkte de Oostenrijkse rechtbank op dat de redenering van de Nederlandse rechtbanken voorbijgaat aan het feit dat de privatisering vele jaren lang door alle betrokkenen, met inbegrip van de Russische staat, als legaal werd beschouwd, was geïmplementeerd en als zodanig “bestond”, tot de verandering van politieke macht in Rusland in 1999/2000 die leidde tot een wijziging van standpunten; en
  • stelde de Oostenrijkse rechtbank vast dat de Nederlandse rechtbanken bij de overwegingen geen aandacht hebben geschonken aan enige specifieke discussie over de merites van het Russische beperkingsrecht.

In tegenstelling tot hetgeen gebeurde tijdens het Nederlandse proces, werd tijdens het Oostenrijkse proces uitgebreid geluisterd naar de mening van rechtsdeskundigen en werd tot de conclusie gekomen dat het Russische beperkingsrecht van toepassing is en de claims van de FKP daardoor ongegrond zijn.

Tot op heden is het Nederlandse arrest een opvallende anomalie in het internationale geschil.

Deze beslissing bevestigt nogmaals dat de handelsmerken op legitieme wijze zijn verkregen door SPI.

SPI en haar gelieerde ondernemingen zijn eigenaar van de Stolichnaya-handelsmerken in meer dan 180 landen.

Over SPI Group S.à r.l.

SPI Group is een onafhankelijk bedrijf met een getalenteerd multinationaal team met hoofdkantoor in Luxemburg en productiefaciliteiten in de VS, Letland, Mexico, Argentinië en Spanje. De groep zet zich ervoor in een gerespecteerd portfolio van uitgelezen hoogwaardige drankmerken op te bouwen en doet dit door elke fase van het proces, van cultivatie tot distributie, te controleren en te perfectioneren.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Stoli Group
Alison Walsh, + 1 917-301-2962
Global PR Lead
awalsh@stoli.com

Contacts

Stoli Group
Alison Walsh, + 1 917-301-2962
Global PR Lead
awalsh@stoli.com