A Solidia Technologies által kínált, CO2-dal utókezelt betonra vonatkozó új amerikai egyesült államokbeli szabadalom fontos előrelépés a globális építő- és alapanyagipar által felhasznált anyagok teljesítménye és fenntarthatósága szempontjából

Solidia Concrete™ pavers. (Photo: Business Wire)

PISCATAWAY, New Jersey--()--Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyügyi Hivatala (U.S. Patent and Trademark Office) jóváhagyta a CO2-dal utókezelt betonra, a Solidia Concrete™-re vonatkozó szabadalmi kérelmet. Az új termék jelentős előrelépést képvisel a globális építő- és alapanyagipar által felhasznált anyagok teljesítménye és fenntarthatósága szempontjából. A szabadalom tulajdonosa az anyagot eredetileg kifejlesztő egyetem, a Rutgers University, a kizárólagos licencbeadási jogok pedig a Solidia Technologies® birtokában vannak.

A U.S. 9,868,667. sz. szabadalom a következőképpen határozza meg a nem hidraulikus Solidia Concrete™ összetételét: "Egyedi kötőelem felhasználásával és egyedi gyártási eljárással előállított kötőelem, kötőanyagmátrix és kompozit anyag".

"A hagyományos beton megszilárdulása során létrejövő hidraulikus kötések (az ún. hidrátosodás) minősége hátrányosan befolyásolhatja az anyag szilárdságát és tartósságát" - magyarázta a Solidia műszaki igazgatója, Dr. Nicholas DeCristofaro. "A CO2-dal utókezelt beton esetében a szilícium-dioxid (kova) és kalcium-karbonát (mészkő) alapú kötőelemek számos előnyös tulajdonságot biztosítanak az anyag számára, ideértve a jobb ellenállást a mechanikai hatásoknak, a fagyás/olvadás okozta korróziónak és a szulfátkorróziónak."

A Solidia terméke elősegíti a cementgyártó ipar azon céljának elérését, hogy mérsékelje a termelési folyamatok során az üvegházhatású gázok kibocsátását, melyek a globális CO2-szennyezés 3-5%-áért felelősek. A Solidia által kidolgozott folyamat alapját egy energiatakarékos, fenntartható módon előállított cement képezi. Az ebből készült beton utókezelése CO2-dal történik, melynek köszönhetően a cement- és betonkészítés szénlábnyoma akár 70%-kal is csökkenthető, és a gyártás során felhasznált víz 60-80%-a újrahasznosíthatóvá válik. Az eljárással, amelyhez a már meglévő berendezések és ugyanazok az alapanyagok használatosak, mint a hagyományos beton készítéséhez, olyan betonszerkezetek állíthatók elő, amelyek jóval nagyobb teljesítményűek, gyártásuk kevesebbe kerül, és 24 óránál rövidebb idő alatt szilárdulnak meg.

"Cégünk következő generációs betonja jelentős versenyelőnyt biztosít a mintegy 1 billió USA dollár forgalmú beton- és 300 milliárd USA dollár forgalmú cementpiacokon, elősegítve a jobb jövedelmezőséget és a fenntarthatóságot egy olyan iparágban, ahol mindkettőre nagy szükség van" - fejtette ki a Solidia elnök-vezérigazgatója, Tom Schuler.

A jelenleg kereskedelmi bevezetés alatt álló technológia eredetileg vasalatlan, előre gyártott betontermékek (ideértve a térköveket és betonpaneleket) előállítása céljára került kifejlesztésre. A Solidia azonban már megkezdte a folyamat továbbfejlesztését azzal a céllal, hogy alkalmassá tegye megerősített (vas-) beton (ideértve a porózus betont, vasúti sínaljzatokat, építőipari betonpaneleket és üreges födémpallókat) gyártására.

A Solidia világszerte több mint 200 szabadalmi kérvényt nyújtott be, amelyek közül 32-re már megkapta a jóváhagyást, és 14 közvetlenül jóváhagyás előtt áll. A Solidia befektetői közé tartozik a Kleiner Perkins Caufield & Byers, a Bright Capital, a BASF, a BP, a LafargeHolcim, a Total Energy Ventures, a Air Liquide, az OGCI Climate Investments, a Bill Joy és egyéb magánbefektetők.

Kövesse a Solidia Technologies-t a www.solidiatech.com internetes oldalon, a LinkedIn-en, a YouTube-on és a Twitteren: @SolidiaCO2..

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

YUI+Company, Inc.
Ellen Yui, 301-270-8571
ellenyui@yuico.com

Contacts

YUI+Company, Inc.
Ellen Yui, 301-270-8571
ellenyui@yuico.com