ICSC publiceert rapport over socio-economische impact Europees detailhandelvastgoed

Sector voorziet in meer dan 27 miljoen arbeidsplaatsen, genereert €2789 miljard aan omzet en €1727 miljard aan belastinginkomsten

LONDEN & CANNES, Frankrijk--()--De International Council of Shopping Centers (ICSC) heeft vandaag tijdens de MAPIC haar tweejaarlijkse rapport over de socio-economische impact van Europees detailhandelvastgoed gepubliceerd. He rapport beschrijft de opbrengst van detailhandelvastgoed voor de plaatselijke economieën, van BNP tot arbeidsplaatsen, evenals de voordelen voor consumenten.

  • Naar de schatting van de ICSC voorziet de detailhandelvastgoedsector in Europa direct in meer dan 27 miljoen arbeidsplaatsen, ofwel een op acht mensen.
  • De totale omzet van detailhandelvastgoedsector in de EU bereikte in 2016 een bedrag van €2789 miljard.
  • In 2016 genereerden de verkopen in de detailhandel in de EU €1727 miljard aan belastinginkomsten. Winkelcentra waren goed voor circa 27% daarvan.
  • In 2016 vond meer dan 90% van de detailhandel in de EU plaats in een fysieke winkel. Wanneer de online bijdrage van deze winkels wordt meegerekend, loopt dat cijfer op tot 94% voor een totaalbedrag van €2,394 biljoen.

“Het gaat goed met detailhandelvastgoed in Europa, net als in de rest van de wereld,” aldus Tom McGee, President en CEO van de ICSC. “De sector blijft inspelen op de wensen en behoeften van consumenten en dit manifesteert zich in een verscheidenheid van soorten en maten. De sector blijft een essentiële peiler van sociale en economische groei en handel, en plukt de vruchten van de vitaliteit van plaatselijke gemeenschappen.”

De ICSC voorspelt dat de bestedingen van de ‘Millennials’ aan goederen en diensten in 2022 met 110% zullen zijn toegenomen, van €10.047 per persoon in 2012 naar €21.053 per persoon - de grootste toename van alle leeftijdsgroepen. In 2022 zal ook de manier waarop Millennials hun geld besteden zijn verschoven. Ze zullen een iets groter aandeel van hun besteedbare inkomen besteden aan zaken als levensmiddelen, vrije tijd en recreatie, hotels en restaurants en andere goederen en diensten. Ze zullen relatief minder besteden aan huisvesting (30% tot 25%).

McGee vervolgt: “In 2025 zullen de Millennials de Baby Boomers inhalen als grootste demografische groep in Europa, en omdat op dat moment hun voornaamste bestedingsjaren aanvangen, zullen ze een aanzienlijk consumentensegment vormen en een belangrijke factor zijn bij de vraag naar detailhandelvastgoed. De leden van deze generatie wijken af van hun voorgangers en willen dingen graag op een prettige manier ervaren, van het in handen houden van een fysiek product alvorens tot aanschaf over te gaan, tot het genieten van een maaltijd met vrienden en familieleden. Detailhandelvastgoed biedt dat raakpunt voor consumenten dat niet thuis of ergens anders kan worden beleefd.”

Tot de trends die worden uitgelicht in het rapport behoren:

Fysieke detailhandel blijft het dominante verkoopkanaal, de online groei neemt af

In 2016 bedroegen de totale bestedingen in de detailhandel in de EU €2,544 biljoen, tegenover €2,491 biljoen in 2015. €2,394 biljoen, of 94,4% daarvan, was afkomstig uit winkelverkopen en online activiteiten van fysieke winkels. In 2016 waren verkopen in pure online winkels slechts goed voor 4,4% van de totale detailhandelverkopen in de EU. De resterende 1,5% is afkomstig uit andere niet-winkelverkopen.

Flexibele werkgelegenheid en aandeel van detailhandelvastgoed in de economie

Detailhandelvastgoed voorziet in totaal in meer dan 27 miljoen arbeidsplaatsen, goed voor 12,4% van alle arbeidsplaatsen in de EU. Mede dankzij het flexibele werkbeleid in de detailhandelsector bestond het personeelsbestand in de Europese groot- en detailhandel in 2016 voor 49% uit vrouwen. Deze flexibiliteit verlaagt ook de kosten voor “overtollige” arbeid en stelt detailhandelaars in staat voldoende capaciteit te creëren op piekdagen en -uren. Het is ook een zegen voor de jongere generatie. Bijna 20% van de jongeren in de leeftijdsgroep van 15-24 jaar werkt in de groothandel- of detailhandelsector.

Het rapport heeft verder aan dat de belastinginkomsten uit winkels en winkelcentra aantonen dan deze faciliteiten de gemeenschap meer opleveren dan alleen winkelmogelijkheden. Hoewel elk land andere verkoopbelasting- en btw-tarieven hanteert, waren detailhandelverkopen in de EU in 2016 goed voor €1727 miljard aan belastinginkomsten, waarvan 27% werd gegenereerd in winkelcentra. Deze miljarden worden vervolgens weer geïnvesteerd in de gemeenschap, in plaatselijke voorzieningen zoals scholen, overheids- en noodhulpdiensten.

Herontwikkelen en diversifiëren blijven belangrijke instrumenten om consumenten aan te trekken

Naarmate steden groeien, worden de bestaande fysieke locaties herontwikkeld en heringericht om ervoor te zorgen dat de ruimte juist is toegerust om te kunnen voldoen aan de behoeften van de hedendaagse huurders, en ervoor te zorgen dat consumenten meer van hun besteedbare inkomen uitgeven aan recreatie en diensten. Vastgoedeigenaars diversifiëren hun huurdersbestand door huurders van buiten de detailhandel aan te trekken, zoals eet- en drinkgelegenheden, fitness- en welnessvoorzieningen en een breed assortiment van educatieve, culturele en amusementsfaciliteiten.

Leden van de ICSC kunnen het rapport gratis downloaden op www.icsc.org.

Info over ICSC

ICSC dient de mondiale detailhandelvastgoedsector. We beiden ons netwerk van meer dan 70.000 leden uit meer dan 100 landen waardevolle resources, connecties en inzichten in de sector, en werken actief met hen samen om het openbaar beleid vorm te geven. Meer informatie over de ICSC:www.icsc.org.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

ICSC
Stephanie Cegielski, 1 646-728-3572
scegielski@icsc.org

Contacts

ICSC
Stephanie Cegielski, 1 646-728-3572
scegielski@icsc.org