IntegenX uitermate tevreden met het goedkeuren van de Rapid DNA Act van 2017

Het aanpassen van de DNA Identification Act van 1994 is een belangrijke stap vooruit richting het in de praktijk brengen van realtime DNA-tests van gearresteerden tijdens het vastleggen van de gegevens

PLEASANTON, Californië--()--IntegenX Inc., wereldwijd toonaangevend op het gebied van Rapid DNA menselijke identificatie, is zeer tevreden met het ondertekenen van de wetgeving voor S.139 en HR.510, de Rapid DNA Act van 2017. De wetgeving geeft wetshandhavingsinstanties de mogelijkheid, volgens standaarden en richtlijnen van de FBI, om in realtime DNA-tests uit te voeren bij de arrestatie, op het politiebureau.

Net zoals de manier waarop de analyse van vingerafdrukken is geëvolueerd van papier en inkt naar een technologie die ter plekke kan worden uitgevoerd, is het nu mogelijk om binnen 90 minuten een DNA-test uit te voeren op een politiebureau, terwijl de verdachte nog steeds vastzit. Omdat verwerkingstijden worden verlaagd van weken naar slechts twee uur, zal de mogelijkheid om een verdachte snel te identificeren of uit te sluiten een positieve invloed hebben op de wetshandhaving.

IntegenX bedankt is uitermate dankbaar voor de steun van de sponsor uit de Senaat van de VS, Senator Orrin Hatch (R-Utah) en leidende co-sponsor Senator Dianne Feinstein (D-Californië), evenals de sponsor uit het Huis van Afgevaardigden, congreslid James Sensenbrenner (R-Wisconsin) en leidende co-sponsor congreslid Eric Swalwell (D-Californië), met de andere 12 co-sponsoren uit de Senaat en 24 uit het Huis.

"Dit is een historische dag voor het effectiever bestrijden van de misdaad en ondersteuning voor de wetshandhavingsinstanties", zei Robert Schueren, President en CEO van IntegenX. "IntegenX-producten hebben het al mogelijk gemaakt om meerdere DNA-profielen te uploaden naar onze nationale DNA-database (CODIS). We kijken uit naar de vernieuwde FBI-richtlijnen, en de daaropvolgende CODIS-uploads vanuit de omgeving waarin de gegevens van de verdachten worden vastgelegd."

"Rapid DNA is een veelbelovende nieuwe technologie en een effectief hulpmiddel voor de wetshandhavingsinstanties. Het doet mij veel plezier dat dit nu in de wetgeving is opgenomen. Deze technologie maakt het mogelijk om arrestanten en overtreders snel te identificeren, de grote achterstand in de analyse van forensisch DNA te verlagen, het bestrijden van de misdaad efficiënter te maken en helpen bij het voorkomen van toekomstige misdaden. Het zal ook tijd besparen en kosten voor de belastingbetaler", merkte congreslid Sensenbrenner op, voorzitter van de subcommissie van het Huis van Afgevaardigden voor misdaad, terrorisme, interne veiligheid en overzicht.

"Dit wetsvoorstel zal wetshandhavingsinstaties helpen bij het sneller oplossen van misdaden en mensen die ten onrechte zijn beschuldigd van misdaden vrij te spreken, vrijwel direct. De Rapid DNA Act is een bijgewerkte versie van het statutaire raamwerk voor de manier waarop DNA-monsters worden ingevoerd in het Combined DNA Index System van de FBI, omdat toestemming wordt gegeven voor de ongelofelijke Rapid DNA-technologie", zei Senator Hatch.

"Het doet me deugd dat we langs de partijlijnen bij elkaar zijn gekomen om deze wet mogelijk te maken. Deze nieuwe wet zal wetshandhavingsinstanties in het hele land de mogelijkheid geven om gebruik te maken van een sneller en krachtiger hulpmiddel en onze gemeenschappen dienen, en om slachtoffers gerechtigheid te kunnen geven", zei congreslid Swalwell (D-Californië).

"Ik ben uitermate tevreden dat de Rapid DNA Act door het congres van de VS heen is. Deze aanpassing aan de huidige DNA-wetgeving, die het voor onze lokale wetshandhavingsvertegenwoordigers mogelijk maakt om gebruik te maken van Rapid DNA-analyse, is een grote overwinning voor onze gemeenschappen, waarbij overlevenden van seksuele geweldpleging snel gerechtigheid krijgen en kan worden voorkomen dat recidivisten opnieuw toeslaan", zei Debbie Smith, oprichtster van H-E-A-R-T, Inc. (Hope Exists After Rape Trauma). "Ik denk dat dit wetsontwerp de handen van misdaadlaboratoriums meer vrij zal maken, waardoor ze de tijd krijgen om zich te focussen op het testen van achterstallige 'rape kits', een probleem waar we in de afgelopen 15 jaar, samen met het congres, keihard aan hebben gewerkt."

"Het doet ons zeer veel plezier dat de Rapid DNA Act van 2017 is goedgekeurd", zei Mai Fernandez, Executive Director van het National Center for Victims of Crime. "Resultaten van DNA-tests verkrijgen terwijl verdachten in hechtenis zijn, zal verder bijdragen aan de veiligheid van onze gemeenschappen, en uiteindelijk mogelijk het aantal achterstallige 'rape kits' verlagen."

Om de implementatie en bevestiging van Rapid DNA-technologie door forensische staatslaboratiums verder mogelijk te maken, heeft IntegenX het "Act in 2017"-programma aangekondigd, waarbij forensische staatslaboratiums rendabele introductieprijzen krijgen aangeboden voor het RapidHIT ID System en de RapidLINK-software. De baanbrekende ontwikkelingsvalidatiestudie van het RapidHIT ID-systeem werd onlangs gepubliceerd in het prestigieuze Forensic Science International: Genetics http://www.fsigenetics.com/article/S1872-4973(17)30005-4/pdf

Over IntegenX

IntegenX Inc. is marktleider op het gebied van snelle identificatietechnologie van menselijk DNA. IntegenX technologieplatforms integreren geavanceerde mogelijkheden op het gebied van fluïdica, optica en biochemie, in combinatie met de meest geavanceerde software, voor de productie van 'sample-to-answer'-producten voor op DNA gebaseerde onderzoeken van de menselijke identiteit voor forensische toepassingen en toepassingen op het gebied van wetshandhaving. Bezoek voor meer informatie www.integenx.com. IntegenX, het IntegenX logo, RapidHIT en RapidLINK zijn de geregistreerde handelsmerken van IntegenX Inc.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

IntegenX Inc.
David V. Smith, 925-701-3400
Chief Operating Officer
davids@integenx.com
Fax: 925-574-7373

Contacts

IntegenX Inc.
David V. Smith, 925-701-3400
Chief Operating Officer
davids@integenx.com
Fax: 925-574-7373