Luxemburg biedt als eerste Europese land een juridisch kader voor exploitatie van grondstoffen in de ruimte

LUXEMBURG--()--Het parlement van Luxemburg heeft een wetsvoorstel voor de exploratie en winning van hulpbronnen in de ruimte aangenomen. Het Groothertogdom is daarmee het eerste Europese land met een juridisch kader dat private exploitanten zekerheid biedt over hun rechten op in de ruimte gewonnen hulpbronnen. De wet wordt op 1 augustus 2017 van kracht. Het eerste artikel bepaalt dat grondstoffen uit de ruimte eigendom kunnen zijn. De nationale wet voorziet ook in procedures voor toestemming voor, en toezicht op exploratiemissies in de ruimte.

Het juridische en wettelijke kader is een belangrijk onderdeel van de algehele strategie die de Luxemburgse regering met haar project SpaceResources.lu ten uitvoer brengt. Met dit initiatief stelt de overheid zich ten doel de economische ontwikkelingen van nieuwe, innovatieve activiteiten in de ruimte op de lange termijn te ondersteunen. Vanuit deze strategie, die niet uitsluitend een juridische karakter heeft, steunt Luxemburg onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten van enkele toonaangevende spelers in de ruimtemijnbouw. Deze bedrijven hebben hun Europese vestigingen al in Luxemburg geopend.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media:
Ministry of the Economy, Luxembourg
ZENNERS Paul
E-mail : paul.zenners@eco.etat.lu
Tél. : (+352) 247-74126
GSM : (+352) 621 409 141

Contacts

Media:
Ministry of the Economy, Luxembourg
ZENNERS Paul
E-mail : paul.zenners@eco.etat.lu
Tél. : (+352) 247-74126
GSM : (+352) 621 409 141