Westinghouse vezetésű konzorcium ért mérföldkőhöz az orosz tervezésű atomreaktorok európai üzemanyag ellátásának diverzifikációjában

Västerås, Svédország--()--A Westinghouse Electric Company és nyolc európai konzorcium partnere fontos mérföldkőhöz ért Európában a nukleáris üzemanyag ellátás diverzifikálásának terén. A konzorcium jóváhagyta az új VVER-440 üzemanyag kazetták koncepcionális tervét, mely a finnországi Loviisa Atomerőműbe 2001 és 2007 között szállított Westinghouse üzemanyag továbbfejlesztett változata.

"Ez egy fontos kezdeményezés, mivel Európa energiaellátásának biztonságát javítjuk azáltal, hogy fűtőelemeket biztosítunk az Orosz tervezésű VVER-440 atomreaktorokhoz. A Westinghouse elkötelezett olyan innovatív VVER-440 fűtőelem szállítása mellett, ami a felhasználóknak magas fokú biztonságot és minőséget jelent és mindemellett garantálja az ellátás biztonságát." mondta Aziz Dag, a Westinghouse észak- és kelet-európai régiókért felelős igazgató helyettese.

A következő lépés olyan egységes elemzési módszerek és módszertan kidolgozása amely alkalmas az új üzemanyag egyes európai országokban történő engedélyeztetéséhez és felhasználásához. A program a terveknek megfelelően halad és 2017 októberében fejeződik be.

A Westinghouse által irányított ESSANUF (European Supply of Safe Nuclear Fuel) projekt 2015 szeptemberében indult a VÚJE, az ÚJV Řež, a Lappeenrantai Műszaki Egyetem (LUT), az NNL (National Nuclear Laboratory), a NucleoCon, a Nemzeti Tudományos Központ Harkovi Fizikai és Technológia Intézete, a JRC-Karlsruhe (az Európai Bizottság karlsruhei kutatóintézete) és az ENUSA (Enusa Industrias Avanzas) mint partner intézetek részvételével. A projektet az Európai Unió támogatja a Horizon 2020 (H2020) Kutatási és Innovációs keretprogramhoz tartózó Euratom nukleáris kutatási programján (2014-2018) keresztül (671546 sz. támogatási szerződés).

Contacts

Westinghouse Electric Company
Sarah Cassella, +1 412-374- 4744
Manager, External Communications
Email: cassels@westinghouse.com

Contacts

Westinghouse Electric Company
Sarah Cassella, +1 412-374- 4744
Manager, External Communications
Email: cassels@westinghouse.com