60 országból 2,31 millió látogató érkezett a világ egyik legnagyobb könyvvásárára Sardzsába

Visitors during the 35th Sharjah International Book Fair 2016 (Photo: Business Wire

SARDZSA, Egyesült Arab Emírségek--()--Sardzsába, az Egyesült Arab Emírségek (UAE) harmadik legnagyobb emírségébe, amelyet nemzetközi körökben Közel-Kelet és Észak-Afrika kulturális és művészeti központjaként emlegetnek, 2,31 millió látogató érkezett a világ egyik legjelentősebb könyvkiállítására, az idén 35. alkalommal megrendezett 2016. évi Sardzsai Nemzetközi Könyvvásárra (Sharjah International Book Fair [SIBF]).

Az idén 35-ször sorra kerülő, 11 napig tartó vásár, amely az első naptól az utolsóig nyitva állt a nagyközönség számára, a SIBF történetében az eddigi legsikeresebb eseménynek bizonyult. A könyvkiadási ágazatról átfogó képet nyújtó ez évi rendezvény, amelyre az USA-tól Kínáig szinte a világ összes országából érkeztek a könyvkiadással foglalkozó szakemberek, minden korábbi rekordot megdöntött: a 2016-os SIBF-en 60 országból 1681 kiadó 1,5 millió kötetet mutatott be.

"Őfelsége Dr. Sultan bin Muhammad Al Qasimi sejk, az egyesült arab emírségekbeli Sardzsa uralkodója elképzeléseinek és utasításainak megfelelően azon munkálkodtunk, hogy Sardzsát az irodalmi és kulturális élet központjává, a keleti és nyugati civilizációk kulcsfontosságú találkozóhelyévé tegyük" - mondta el a Sharjah Book Authority (Sardzsai Könyvkiadási Hatóság [SBA]) elnöke, Ahmed Al Ameri, aki vállalta, hogy a Sardzsai Nemzetközi Könyvvásárt néhány év alatt az egyik legjelentősebb ilyen jellegű rendezvénnyé fejleszti.

Az évek során a SIBF valóban rendkívül rangos eseménnyé nőtte ki magát, ahol számtalan szerzői jog, továbbá kiegészítő jogok (úgymint külföldi kiadásra vonatkozó utánnyomási jogok, puhakötésű kiadásra vonatkozó jogok) adásvételére kerül sor, és amely közkedvelt szakmai találkozóhelyként funkcionál kiadók, jogkezelők, könyvértékesítők, ügynökök, szerzők, fordítók, kiadástechnikai és médiaszakemberek számára. Az idei SIBF Szakmai programja szintén az eddigi legsikeresebb volt: 1239 előzetes megállapodásról tárgyaltak a kiadók és a szerzői jogi szakemberek.

A vásár hivatalos hashtagje (#SIBF16) a vásár első öt napja alatt több mint 1 milliárd kattintást kapott az angol és az arab országokból összesen, és a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon és a Snapchaten is rendkívül népszerűnek bizonyult.

Sardzsa már az emírség függetlenné válásának idejétől kezdve úttörő szerepet játszik az arab világ kulturális fejlődésének és növekedésének támogatásában. Az 1982. évi szerény kezdetek óta, amikor összesen 10 kiadó vett részt a rendezvényen, a SIBF exponenciális növekedést mutatott, olyannyira, hogy a tervek szerint jövőre már új, 60000 m2-es helyszínen kerül megrendezésre.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

National Network Communications
Fadia Daouk, T: +971 52 617 2111
E: f.daouk@nncpr.com

Contacts

National Network Communications
Fadia Daouk, T: +971 52 617 2111
E: f.daouk@nncpr.com