Nieuwe ruimtewet van Luxemburg garandeert private sector recht op bronnen uit de ruimte

LUXEMBOURG--()--De overheid van Luxemburg heeft een concept-wet aangenomen die garandeert dat private exploitanten die in de ruimte werken recht hebben op de grondstoffen die ze in de ruimte delven. Het juridische en wettelijke kader is een kernpunt voor een algehele strategie, die progressief moet worden geïmplementeerd binnen het project SpaceResources.lu, een initiatief voor de verkenning en commerciële exploitatie van aardscheerders (Near Earth Object, NEO’s), zoals asteroïdes.

Artikel 1 van de conceptversie zorgt ervoor dat grondstoffen uit de ruimte kunnen worden toegeëigend binnen het geldende internationale recht. Luxemburg is zodoende het eerste Europese land dat een juridische basis biedt voor het bezit van mineralen, water en andere grondstoffen uit de ruimte die specifiek op asteroïden voorkomen. De wet is gebaseerd op de resultaten van een onderzoek naar juridische en wettelijke aspecten van het gebruik van bronnen in de ruimte. Deze studie is gedaan aan de Universiteit van Luxemburg onder leiding van hoogleraar Mahulena Hofmann, in samenwerking met vermaarde experts in ruimterecht, zoals hoogleraar Frans G. vond der Dunk, hoogleraar Fabio Tronchetti en hoogleraar André Prüm.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media:
Ministry of the Economy, Luxembourg

Paul Zenners
E-Mail: paul.zenners@eco.etat.lu
Tél.: (+352) 247-74126
mobile: (+352) 621 409 141

Contacts

Media:
Ministry of the Economy, Luxembourg

Paul Zenners
E-Mail: paul.zenners@eco.etat.lu
Tél.: (+352) 247-74126
mobile: (+352) 621 409 141