A világ városait rangsoroló 2016-os GPCI listán Tokió bekerült az első három helyezett közé;
A listát továbbra is London és New York vezeti, Párizs visszaesett a negyedik helyre

A Mori Memorial Alapítvány jelentéséből megtudhatjuk, melyek a világ legvonzóbb városai

Overall ranking of all 42 cities and function-specific ranking of top 10 cities (Graphic: Business Wire)

Tokió--()--A Mori Memorial Alapítvány (The Mori Memorial Foundation) Városi Stratégiák Intézete (Institute for Urban Strategies), amelyet a Mori Building vállalat kutatási célokra hozott létre, ma közzétette a Global Power City Index (Globális Vonzású Város Index) (GPCI) című 2016-os jelentését. A jelentés, amelyet először 2008-ban publikáltak, a világ 42 metropoliszának "vonzerejét" értékeli és rangsorolja annak alapján, hogy milyen mértékben vonzza magához egy adott város a kreatív alkotókat és a vállalkozásokat szerte a világról.

A jelentésben Tokió első ízben szerepel az első három helyezett között, miután az előző nyolc egymást követő év mindegyikében a negyedik helyen végzett. Az előrelépés a kulturális interakció, az élhetőség és a hozzáférhetőség kategóriában elért magasabb pontszámának köszönhető. London már ötödik éve vezeti a listát annak ellenére, hogy összesített pontszáma némileg csökkent. A már szintén ötödik éve a 2. helyen végző New York különböző kategóriákban elért pontszámai nem változtak jelentős mértékben. Párizs, amely eddig a harmadik pozíciót birtokolta, visszaesett a negyedik helyre, főként a kulturális interakció és a kutatás és fejlesztés kategóriában elért alacsonyabb pontszáma miatt; a kevésbé pozitív értékelés valószínűleg részben a novemberi terrortámadások hatásának tulajdonítható.

A jelentés legfontosabb megállapításai

  • Tokió leelőzte Párizst, és a harmadik helyre lépett elő. Pontszámának növekedése számos tényezőnek köszönhető, ideértve a Japánban érvényes vállalati adókulcs csökkenését, a városba érkező külföldi látogatók számának megugrását, valamint a tengerentúli városokba irányuló közvetlen repülőgépjáratok számának növekedését. A gyengülő japán valuta negatív hatást gyakorolt Tokió USA dollárban kifejezett GDP-jére, amely azonban ennek ellenére továbbra is a legnagyobb az indexben szereplő 42 nagyváros közül. Ugyanakkor az USA dollárban kifejezett lakhatási költségek csökkenésének és a szintén USA dollárban meghatározott átlagos megélhetési kiadások mérséklődésének köszönhetően a város magasabb pontszámot ért el az élhetőség kategóriában.
  • London GDP, GDP-növekedés és általános gazdasági teljesítmény alapján elért pontszáma csökkent, így a város összesített pontszáma kissé alacsonyabb lett. Az angol fővárosba azonban ugyanakkor egyre több külföldi látogató és diák érkezik, melynek eredményeként továbbra is a legjobbak közt szerepel a kulturális interakció kategóriában. (Megjegyzés: ezek a kutatási eredmények a 2016. júniusi Brexit szavazás előtti időszakból származnak.)
  • Az észak-amerikai városok közül New York pontszámában nem történt jelentős változás, így a megapolisz továbbra is világ második legvonzóbb városa, amely főként a gazdaság, kutatás és fejlesztés és kulturális interakció kategóriában jeleskedik. Los Angeles előrelépett a 14. helyről, és idén a 13. helyezést érte el, megőrizve előkelő pozícióját a kutatás és fejlesztés és a kulturális interakció kategóriában. San Francisco a 24., Chicago a 25., Boston a 27., Washington D.C. pedig a 29. helyen végzett.
  • Európában Párizs alacsonyabb pontszámot ért el a kulturális interakció kategóriában a külföldi látogatók számának csökkenése és a nemzetközi tanulmányokat folytató diákok, valamint a városban élő külföldi állampolgárok számának visszaesése következtében. A novemberi terroristatámadások után a biztonsággal kapcsolatos kételyek miatt jóval kevesebb turista volt kíváncsi Párizs nevezetességeire, ami minden bizonnyal az egyik fő oka annak, hogy Párizs a harmadik helyről a negyedikre szorult. Az összpontszámot tekintve Amszterdam maga mögé utasította a tavalyi 8. helyezett Berlint, míg Bécs és Frankfurt megőrizte 10., illetve 11. helyét.
  • Az ázsiai-csendes-óceáni régióból a listán szereplő városok közül Szingapúr továbbra is a lista ötödik helyét birtokolja, annak ellenére, hogy összpontszáma a stagnáló gazdaság, a GDP lelassuló növekedése és a teljes foglalkoztatottság visszaesése miatt alacsonyabb lett. Shanghai a 17. helyről a 12.-re tornázta fel magát az összesített listán, az összes kategóriában javítva pontszámán. Sydney két hellyel visszaesett, és így idén a 14. a sorban. Szöul és Hongkong megtartotta hatodik, illetve hetedik pozícióját, míg az egy hellyel előbbre lépő Peking 17.-ként végzett. Kuala Lumpur a 32., Taipei a 33. és Bangkok a 34. helyet szerezte meg.

    További részleteket lásd a következő internetes címen: http://www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/index.shtml

"Tokió idei jó eredménye egyrészt a Nemzeti stratégiai gazdasági zóna kialakítását célzó politikának megfelelően bevezetett különféle reformok, másrészt bizonyos mikrogazdasági tényezők és az Abenomics (az Abe Sindzó japán kormányfő nevéhez fűződő gazdasági reformpolitika) hatásának tudható be" - fejtette ki Heizo Takenaka, a The Mori Memorial Alapítvány Városi Stratégiák Intézetének elnöke. "Ahhoz azonban, hogy Tokió megőrizhesse 3. helyét, további deregulációra van szükség, valamint arra, hogy Tokió megfelelő támogatást kapjon egy akár még ennél is jobb pozíció eléréséhez a 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai játékok előkészületei során."

Dr. Hiroo Ichikawa, a The Mori Memorial Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint: "Bár Londonnak egyelőre sikerült megtartania vezető helyét, nem tisztázott, hogy az EU-ból való kilépést jóváhagyó szavazás következményei hogyan fogják érinteni a jövőben a város pozícióját."

További nyilatkozatokat lásd a következő internetes címen: http://www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/index.shtml#comments2
(A fenti címen megtalálható Tokió kormányzója, Yuriko Koike, London polgármestere, Sadiq Khan, Szöul polgármestere, Park Won-Soon és Amszterdam főpolgármestere, Eberhard van der Laan nyilatkozata is.)

A Mori Memorial Alapítvány Városi Stratégiák intézete 2008 óta minden évben kiadja a GPCI jelentést. A GPC index 70 mutatót foglal magában, amelyek hat fő kategóriába (gazdaság, K+F, kulturális interakció, élhetőség, környezet és hozzáférhetőség) sorolhatók, és pontos képet festenek azokról az erősségekről és gyengeségekről, amelyek meghatározzák egy adott város sikerét a globális városok egyre éleződő versenyében. További részleteket lásd a következő internetes címen: www.mori-m-foundation.or.jp/english/aboutus2/index.shtml#about_strategies

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Médiakapcsolatok:
Weber Shandwick
Ayumi Matsubara, +81-90-9006-5841
Masashi Nonaka, +81-80-1037-7879
moribldg@webershandwick.com

Contacts

Médiakapcsolatok:
Weber Shandwick
Ayumi Matsubara, +81-90-9006-5841
Masashi Nonaka, +81-80-1037-7879
moribldg@webershandwick.com