A világ 3. legnagyobb könyvvásárán Sardzsában 1420 könyvkiadó 1,5 millió könyvet mutat be

General picture from Sharjah International Book Fair 2015

SARDZSA, Egyesült Arab Emírségek--()--Az ezévi Sardzsai Nemzetközi Könyvvásáron (Sharjah International Book Fair [SIBF]), amely a világ harmadik legnagyobb könyvvására, 60 országból 1420 könyvkiadó vesz részt, és a 11 napos rendezvény alatt több mint 1,5 millió könyvet mutatnak be.

A régió legnevezetesebb irodalmi eseménye a Sharjah Book Authority (Sardzsai Könyvkiadási Hatóság) szervezésében kerül megrendezésre Sardzsában, November 2-a és 12-e közt. A Sardzsai Vásárközpontban (Sharjah Expo Centre) mintegy 2300 m2-es területet elfoglaló idei könyvvásár központi témája 'Olvass többet', és a látogatók e témában több mint 1417 különféle programon vehetnek részt.

Az Egyesült Arab Emírségeket idén 205 könyvkiadó képviseli a vásáron, Egyiptomból 163, Libanonból és Indiából pedig 110 könyvkiadó érkezett, míg az Egyesült Királyság 79, Szíria 66, az USA 63 és a Szaúd-Arábia 61 könyvkiadóval képviselteti magát.

A SIBF bejelentette, hogy a 2016-os vásár díszvendége az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) lesz. A szervezetet azért a kultúra és hagyományok terjesztését és megőrzését célzó munkájáért választottak ki, amelyet 1945-ös alapítása óta szerte a világon végzett.

A 2016. évi SIBF-en összesen 228 közismert nemzetközi, valamint az arab világ országaiból érkező személyiség vesz részt, ideértve a regényíró Cassandra Clare-t, a 'A végzet ereklyéi: Csontváros' szerzőjét; a 10 'Bourne' könyv íróját, Eric Van Lustbadert az Amerikai Egyesült Államokból, valamint Claudia Gray írónőt, a 'Csillagok háborúja' sorozat szerzőjét; Graeme Simsion regény- és forgatókönyvírót Ausztráliából, Kailash Satyarthit, a 2014. évi Nobel-békedíj tulajdonosát; valamint a jól ismert színésznőt, Shilpa-t.

Az arab világ országaiból többek közt a következő résztvevők érkeznek: az egyiptomi sztár, Ezzat Al Alaili; Sheikha Maysoon Al Qasimi, költő, regényíró és konceptuális művész; a közösségi média egyik befolyásos alakja, Sheikh Majed Al Sabah és még számos neves személyiség.

A 2016. évi SIBF keretében megrendezésre kerül a Szakmai Program Üzleti Találkozók (Professional Program Business Meetings) elnevezésű rendezvény, amely a könyvvásár nyitóeseményeként október 30-tól november 1-ig tart majd. A három nap alatt az arab könyvkiadók egy tanfolyamon vehetnek részt, amely a New York-i Egyetem Center for Publishing közreműködésével zajlik majd, továbbá vitakörök és üzleti megbeszélések várják a látogatókat. November 8-a és 10-e közt kerül sor a SIBF és az Amerikai Könyvtárszövetség (American Library Association [ALA]) évente megrendezett közös konferenciájára, az egyetlen olyan ALA konferenciára, amelyet az Amerikai Egyesült Államokon kívül rendez a Szövetség.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

SIBF
Fadia Daouk , +971 52 617 2111
f.daouk@nncpr.com

Contacts

SIBF
Fadia Daouk , +971 52 617 2111
f.daouk@nncpr.com