A Tóhoku fesztivál keretében hat helyi ünnepségsorozatra kerül sor a földrengés sújtotta régió helyreállításának támogatása céljából

A Tóhoku régió és Tokió kulturális életéből ízelítőt adó fesztivál az első jelentős rendezvény lesz Tokió új kulturális és kereskedelmi központjában, a Toranomon negyedben

Tohoku Rokkonsai Parade at TOKYO SHINTORA MATSURI (Photo: Business Wire)

Tokió--()--A TOKYO SHINTORA MATSURI fesztivál Szervezőbizottsága ma bejelentette, hogy a november 19-én és 20-án megrendezésre kerülő TOKYO SHINTORA MATSURI helyszíne a Toranomon városnegyed fejlesztését célzó projekt keretében létrehozandó Tokió Shintora-dori sugárút lesz. A fesztivál az első jelentős rendezvény, amely Tokió új nemzetközi üzleti és kulturális központjában, a Shintora (Shimbashi-Toranomon) kerületben kialakított új területen zajlik majd le. A fesztivál keretében kerül sor a Tohoku Rokkonsai (hat fesztivál) parádéra, amelyen a Tóhoku régió nagyvárosaiban (Aomori, Akita, Morioka, Yamagata, Szendai és Fukusima) megrendezett felvonulásokon az utcákon körbehordozott különleges "csónakok" legjobbjai lesznek láthatók.

A Tohoku Rokkonsai felvonulást első alkalommal 2011-ben rendezték meg Szendai városában azzal a céllal, hogy elősegítsék az az év elején a Japán keleti partjainál elterülő régiót sújtó földrengés utáni helyreállítást, és azóta a Tóhoku régió több nagyvárosában is minden évben sor kerül a parádéra. A régió sokszínűségét és rugalmasságát ünneplő felvonulás helyszíne november 20-án a Shintora-dori sugárút lesz, ahol a több mint 300 méter hosszúságú menetben mintegy 300 táncos és előadó ad ízelítőt a Tóhoku régió hat városában megrendezett parádék látványosságaiból.

A TOKYO SHINTORA MATSURI keretében ugyanakkor számos egyéb program is megrendezésre kerül a "Tóhoku és Tokió" és a "Hagyomány és innováció" témakörben, melyek Tokió és Japán egyéb régióinak kulturális sokszínűségét hivatottak bemutatni. A fesztivál további eseményei közt szerepel a Japán kultúra jövője elnevezésű fórum, amelyen panelmegbeszélésekre kerül sor a japán számítógépes játékokról, animékről (japán stílusú rajzfilmek) és zenéről, valamint a "Tóhoku és Tokió Festa", amelyen hagyományos tokiói műalkotások, a Tóhoku régióra jellemző fesztiváldíszletek tekinthetők meg, továbbá megkóstolhatók a régióban, illetve Tokióban kedvelt konyhaművészeti remekek is.

Ugyanebben az időszakban két másik fesztiválra is sor kerül: a "70. MINATÓ és TÓHOKU PARK" fesztivál hat tóhoku régióbeli város helyi ételeiből és a tokiói Shiba negyed hagyományos éttermeinek fogásaiból ad kóstolót, a "TÓHOKU ízei" elnevezésű rendezvényen pedig a Tóhoku régióból származó japán szakét kínálnak a Toranomon Hills negyedben található éttermek.

Az eseményt Tokió városi kormányzata, a Tokiói Művészeti Tanács (Tokiói Történelmi és Kulturális Városi Alapítvány) a TOKYO SHINTORA MATSURI Szervezőbizottságával együttműködve szervezi.

További információkért kérjük, látogasson el a következő internetes oldalra: www.shintora.tokyo.

Melléklet: A TOKYO SHINTORA MATSURI fesztivál fontosabb eseményei

Tohoku Rokkonsai felvonulás

A felvonulás a parádékon látható egyes különleges látványosságokat mutatja be, amelyek közül néhányat "fontos kulturális műtárgynak" minősítettek:

  • Aomori Nebuta - a fesztiválra minden évben mintegy kétmillió látogató kíváncsi. A felvonuláson egy majd hét méter széles, emberek hajtotta különleges lampionos csónak, egy ún. "nebuta" lesz látható.
  • Akita Kanto - a gonosz szellemeket elriasztó hagyományos ünnepség. A menet résztvevői 12 méter hosszú rudakra függesztett lampionokkal vonulnak fel.
  • Morioka Sansa - az Edo-korra visszanyúló hagyományos előadás, amelyen fellép Japán legnagyobb dobos együttese is.
  • Yamagata Hanagasa - színpompás kosztümöket és virágokkal díszített, kúp alakú kalapot viselő táncosok előadása japán dobok hangjára.
  • Sendai Tanabata - évente mintegy két millió vendég érkezik a városba, hogy láthassa ezt a mindkét kezükben legyezővel táncoló művészek által előadott táncot.
  • Fukushima Waraji - az Ashio-Jinja szentélyben a biztonságos utazásért áldozati ajándékként felajánlott hatalmas szalmaszandál, a varazsdi (O'waraji) bemutatása.

Az Aomoriban 2016-ban tartott Tohoku Rokkonsai parádéról készült videó a következő linkre kattintva érhető el: http://www.shintora.tokyo/rokkonsai.html.

Dátum:   2016. november 20.
Időpontok: 10:15 és 15:00 (10:15 a felvonulás részét képezi az indulási ceremónia)
Helyszín: Shintora-dori sugárút, 2. sz. bekötőút
Belépődíj: Díjmentes (előzetes regisztráció szükséges)
Regisztráció:

Regisztrálás október 21-ig - kérjük, látogasson el a következő internetes oldalra: www.shintora.tokyo.

 

A Japán kultúra jövője - Fórum

A japán kultúrát népszerűsítő program részeként a Fórum keretében panelmegbeszélésekre kerül sor különféle témákban, mint például a fesztiválok, a zene és a számítógépes játékok. A Fórum a várakozások szerint számos kreatív művészt vonz majd mind Japánból, mind a tengerentúlról.

Dátum:   2016. november 20.
Időpont: 11:00 - 14:00 (nem végleges)
Helyszín: Toranomon Hills Forum, 5F jelű főcsarnok
Belépődíj: Egyelőre nem áll rendelkezésre információ
Regisztráció:

Előzetes regisztráció szükséges - kérjük, látogasson el a következő internetes oldalra: ww.shintora.tokyo.

 

Tóhoku és Tokió Festa

Az ünnepségen megtekinhető a Tanabata, a "Szövőhercegnő csillaga". A csodálatos dekoráció minden évben gyönyörű színekkel világítja be egész Szendait.

Dátum:   2016. november 15-20.
Időpont: 11:00 - 11:00 (nem végleges)
Helyszín: Toranomon Hills, 2. emeleti átrium
 

A rendezvényen az alábbi programok és helyszínek várják a látogatókat:

Szórakoztató színpad - Hat tóhokui város bemutatása, valamint hagyományos tokiói művészeti alkotások

A Tóhoku régiót népszerűsítő különféle események és előadások, valamint hagyományos tokiói művészeti alkotások.

Dátum:   2016. november 19-20.
Időpont: 11:00 (nem végleges)
Helyszín: Toranomon Hills, Oval tér
 

Helyi tóhokui édességek és hagyományos játékok

Helyi tóhokui édességeket és egyéb termékeket áruló stand, valamint hagyományos játékok bemutatása.

Dátum:   2016. november 20.
Időpont: 11:00 - 18:00 (nem végleges)
Helyszín: Toranomon Hills, 4F jelű bejárat
 

Hagyományos japán kézművesség - műhelyfoglalkozások

Különféle kézművesek mutatják be a Tokió prefektúra hagyományos japán mesterségeit és termékeit.

Dátum:   2016. november 20.
Időpont: 12:00, 14:00, 16:00 (nem végleges)
Helyszín: Toranomon Hills Forum, 4F jelű B csarnok
Résztvevők száma: Egy foglalkozáson legfeljebb 20 látogató vehet részt (nem végleges)
Belépődíj: Egyelőre nem áll rendelkezésre információ (csak az anyagköltség fizetendő meg)
 

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Médiakapcsolatok - nemzetközi média:
Weber Shandwick
Reina Matsushita, +81-80-2375-0295
Ayumi Matsubara, +81-90-9006-5841
Masashi Nonaka, +81-80-1037-7879
shintora.tokyo@webershandwick.com

Contacts

Médiakapcsolatok - nemzetközi média:
Weber Shandwick
Reina Matsushita, +81-80-2375-0295
Ayumi Matsubara, +81-90-9006-5841
Masashi Nonaka, +81-80-1037-7879
shintora.tokyo@webershandwick.com