Az IPG Mediabrands nyilvánosságra hozta a "D100-as listát"

A GOOGLE, AZ AMAZON ÉS A SAMSUNG VEZETI A VILÁG LEGDINAMIKUSABB MÁRKÁINAK LISTÁJÁT

• A márkákat összehasonlító mutatók már nem felelnek meg az új körülményeknek
  • Az IPG Mediabrands a Pennsylvaniai Egyetem üzleti iskolájával, a The Wharton Schoollal együttműködve kidolgozott egy "dinamikus pontszám" elnevezésű új mutatót a márkák összehasonlításának céljára
  • A magasabb dinamikus pontszámmal rendelkező márkák bevételnövekedése felülmúlja az alacsonyabb dinamikus pontszámmal bíró márkákét
  • A dinamikus pontszám 4 összetevőből épül fel: agilitás, reakciókészség, innováció és szociabilitás
  • A D100 a világon a 100 legmagasabb dinamikus pontszámmal rendelkező márkát felsoroló lista

Cannes, Franciaország--()--Az IPG Mediabrands, az Interpublic Group (NYSE:IPG) médiaholding vállalata a Pennsylvaniai Egyetem üzleti iskolája, a The Wharton School docensével, a New York Times bestseller listáján szereplő Contagious: Why Things Catch On (Fertőző: Miért ragadnak ránk a dolgok) című könyv szerzőjével, Jonah Bergerrel együttműködve összeállította az első D100-as listát, amely az új mutató alapján rangsorolja a világ 100 legdinamikusabb vállalatát.

A D100 kidolgozása során több mint 10000 fogyasztóval készítettünk felmérést négy globális régióban, öt fő piacon (ideértve az Amerikai Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Németországot, Kínát és Indiát). A fogyasztóknak egyaránt feltettünk nemzetközi márkákra és az adott piacon honos márkákra vonatkozó kérdéseket, amelyek összesen több mint 1200 márkára terjedtek ki. Globális márka alatt olyan nagy, multinacionális vállalatok márkái értendők, amelyek több kulcsfontosságú piacon jelen vannak (pl. Coca-Cola, Nike és BMW). Az adott piacon honos márkák alatt olyan kevésbé ismert márkák értendők, amelyek csak egyetlen piacon vannak jelen (pl. a Royal Mail az Egyesült Királyságban vagy a Hajmola Indiában).

A világ legdinamikusabb márkáinak listáján az első 10 helyen az alábbi márkák találhatók:

1. Google

2. Amazon

3. Samsung

4. Nike

5. Intel

6. NASA

7. BMW

8. Mercedes-Benz

9. Audi

10. Lenovo

"A D100, és az általunk a világ legdinamikusabb márkáinak azonosítása céljából gyűjtött többi adat is hihetetlenül hasznos. A dinamikus pontszám és az új nemzetközi mérési/értékelési rendszer, amelyet kidolgoztunk, lehetővé teszi az IPG Mediabrands számára, hogy támogassa a márkákat a valódi dinamizmus elérésében, valamint abban, hogy a fogyasztók igényeinek megfelelően fejlődjenek" - magyarázta Henry Tajer, az IPG Mediabrands globális vezérigazgatója.

A négy fő összetevőből álló dinamikus pontszám a korábbi, hagyományos mutatókkal - mint például a márkatudatosság és a márkaérték - szemben egy új jellemző, a dinamizmus kiszámítására és meghatározására szolgál.

A D100 az első olyan kiadvány, amelyben egy márka sikere az új, globális mutató, azaz az alábbi szempontok alapján kerül meghatározásra:

• AGILITÁS: az a rugalmasság és gyorsaság, ahogyan a márkák a változó piaci feltételekhez alkalmazkodnak.
  • REAKCIÓKÉSZSÉG: az a változásra való készség, amely biztosítja egy márka számára a vevők igényeinek és visszajelzéseinek megértését az az azokra való reagálást.
  • INNOVÁCIÓ: az a hajlandóság, amellyel a márkák felhasználják az új technológiákat, hogy innovatív termékeket és szolgáltatásokat hozzanak létre.
  • SZOCIABILITÁS: egy márka közönségének mérete a közösségi médiumokban és a közönség adott márka iránti elkötelezettsége.

Az első három összetevőre (agilitás, reakciókészség és innováció) vonatkozó adatokat a fogyasztók által adott információkból szűrtük ki, a negyedik összetevőt (szociabilitás) pedig a közösségi médiumokban (Facebook, Twitter és Weibo) gyűjtött adatok alapján határoztuk meg. Minden egyes összetevőre nézve kiszámítottuk a z-pontszámot (a minta egyedeihez tartozó mért értékek hány szórásnyira esnek az átlagtól), majd ezeket átlagoltunk, hogy megkapjuk a márka dinamikus pontszámát.

Jonah Berger, a Pennsylvaniai egyetem marketing docensének elmondása szerint "az IPG Mediabrands-zel együttműködve olyan precíz és átfogó módszereket dolgoztunk ki, amelyek segítségével egyértelműen meghatározható, melyek lesznek a jövő sikermárkái. Végső soron a fontos nem az, hogy milyen szerepet játszik egy márka ma, hanem az, hogy hogyan formálja át a holnapot."

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a világ gyökeresen megváltozott. Ez idáig a legnagyobb és legrégibb márkák voltak a hosszú távon sikeres márkák. A mai felgyorsult világban azonban, amelynek piacait összekötik a közösségi médiumok, a márkák új értelmezést nyernek, és leginkább a fenti négy összetevő határozza meg, hogy mennyire életképes egy márka, és hogy képes-e a folyamatos növekedésre.

A D100-as lista alapján jól látható, hogy egy vállalat dinamikus pontszáma és teljesítménye közt egyértelmű és pozitív kapcsolat áll fenn. A dinamikus márkák, azaz azok, amelyek egy szórásértékkel a dinamizmus átlagértéke felett vannak, 2015 4. negyedévében 2,7%-kal magasabb bevételnövekedést értek el, mint 2014 negyedik negyedévében. Bár önmagában ez a százalékos érték nem feltétlenül tűnik jelentősnek, az összes márkára vonatkozó átlagos bevételnövekedés mindössze 4,4%. A dinamizmus és a bevételnövekedés közti kapcsolat még akkor is fennáll, amikor korrekciós tényezőket alkalmazunk a hagyományos márkamutatók (márkatudatosság, méret) alapján. Ez arra enged következtetni, hogy a hagyományos márkamutatókkal szemben a márkadinamizmus jóval nagyobb mértékben befolyásolja a márkák jövőbeli teljesítményét. A dinamizmus és a bevételnövekedés közt kapcsolatot legnagyobb mértékben az agilitás összetevő befolyásolja, és némileg a szociabilitás is. Az agilis vállalatok ugyanakkor nagy piaci tőkeértékkel rendelkeznek.

Mat Baxter, a Global Chief Strategy and Creative egység vezetője szerint "ez rendkívül fontos vizsgálat, mert egyértelműen alátámasztja, hogy a márkáknak sürgősen át kell állniuk a márkaértékre vonatkozó idejétmúlt mutatók helyett a dinamikus pontszám alkalmazására, amely bizonyítottan nagy mértékben korellál a vállalatok jövőbeli bevételnövekedésével és fejlődésének gyorsaságával."

Az első D100-as lista élén a Google végzett: a világ legdinamikusabbnak ítélt vállalatának járó díjat Eric Schmidt, az Alphabet Inc. (a Google újonnan létrehozott anyavállalata) ügyvezető elnöke vette át a 63. Cannes-i Lions Nemzetközi Kreativitási Fesztiválon (63rd Cannes Lions International Festival of Creativity) a franciaországi Cannes városában.

Az egyes márkák helyezésére vonatkozó további információk, illetve a teljes lista a következő internetes címen érhető el: www.thed100.com.

Amit az IPG Medibrands-ről tudni kell…

Az IPG Mediabrands-zet az Interpublic Group (NYSE: IPG) alapította 2007-ben médiumokkal kapcsolatos globális eszközei kezelésének biztosítása céljából. Ma több mint 37 milliárd USA dollár értékű marketing befektetést kezelünk ügyfeleink nevében, az alkalmazásunkban álló több mint 8500 marketingkommunikációs szakértő segítségével mintegy 130 országban.

Az IPG Mediabrands egy új, nemzetközi ügynökségeket magában foglaló csoport, mely tevékenysége során elsősorban a dinamikus marketing eszközeit alkalmazza. Gyorsaságunk, agilitásunk és a rendelkezésünkre álló legfrissebb adatok lehetővé teszik, hogy a világ legnagyobb márkái közé tartozó számos ügyfelünk számára folyamatosan jelentős növekedést biztosító projekteket valósítsunk mg. Az IPG Mediabrands' hálózatába olyan ügynökségek tartoznak, mint az UM, az Initiative, a BPN és az Orion Holdings, valamint egyéb, különféle szakterületeket kiszolgáló üzleti egységek, ideértve a Magna Globalt, a Cadreont, az Ansible-t, a Society-t, a Reprise-t, a Rapportot és az IPG Media Labet.

IPG Mediabrands. Dinamikára hangolva.

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

IPG Mediabrands
Dan Friedman, +1-212-883-4780