Glyphosate Task Force laakt extreme politisering van goedkeuringsproces in EU dat zou moeten steunen op wetenschap

Maize grows amid previous crop’s stubble in a field in which glyphosate was used for weed control in lieu of plowing, which causes erosion. (Photo: Business Wire)

BRUSSEL--()--The Glyphosate Task Force (GTF) heeft vernomen dat de Europese Commissie, ter voorkoming van het vervallen van de huidige Europese vergunning voor glyfosaat, een compromisvoorstel heeft gedaan om de huidige vergunning met achttien maanden te verlengen, tot eind 2017. Dit voorstel kreeg in een vergadering van het Permanente Comité op 6 juni niet genoeg steun van lidstaten.

Een plotse nietigverklaring van de vergunning heeft ernstige gevolgen voor Europese landbouwers, die afhankelijk zijn van glyfosaat als betrouwbaar en effectief middel voor voor gewassen en de bescherming van de oogst.

“De besluiteloosheid van lidstaten en de noodzaak van een verlenging zijn zeer betreurenswaardig en een triest voorbeeld van de politieke lading die het proces voor hernieuwde goedkeuring van glyfosaat heeft gekregen”, zei Richard Garnett, voorzitter van de GTF.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.