Academisch ziekenhuis van Lausanne (CHUV): T-folliculaire helpercellen cruciaal voor inzicht in volhardingsmechanisme hiv

LAUSANNE, Zwitserland--()--Een onderzoek dat gisteren in Nature Medicine is gepubliceerd, heeft aangetoond dat T-folliculaire helpercellen (T follicular helper (Tfh) cells) functioneren als dominante celreservoirs voor infecties met hiv. Hoogleraar Matthieu Perreau en Guisseppe Pantaleo van de afdeling voor immunologie en allergie├źn van het Academisch Ziekenhuis van Lausanne leidden het onderzoek.

De onderzoekers keken naar het hivreservoir in a-viremische personen die meerdere jaren (tot een periode van veertien jaar) zijn behandeld met anti-retrovirale therapie├źn. Het onderzoek toont aan dat een populatie van CD4-T-cellen in de germinale centra van lymfeklieren, bekend onder de naam Tfh-cellen, dienstdoen als het dominante celreservoir voor hivinfecties. De Tfh-cellen, die goed zijn voor minder dan 1 procent van het totaal aantal CD4-T-cellen bij personen die lange tijd anti-retrovirale therapie ondergaan, bevatten een infectueus virus met mogelijkheden tot vermenigvuldiging. Germinale centra zijn moeilijk te bereiken voor cytotoxische CD8-T-cellen en vormen zodoende een bevoorrechte plek in het menselijk lichaam, oftewel een schuiloord, voor hiv bij personen die lange tijd worden behandeld anti-retrovirale therapie.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Lausanne University Hospital
Prof. Giuseppe Pantaleo
Giuseppe.Pantaleo@chuv.ch
or
Matthieu Perreau
Matthieu.Perreau@chuv.ch

Contacts

Lausanne University Hospital
Prof. Giuseppe Pantaleo
Giuseppe.Pantaleo@chuv.ch
or
Matthieu Perreau
Matthieu.Perreau@chuv.ch