Gordon and Betty Moore Foundation geeft Stanford University en partners 13,5 mln. voor deeltjesversneller

Loading media player...

Co-Principal investigator, Robert Byer, Stanford University, explains the accelerator-on-a-chip project

PALO ALTO, Calif.--()--De Gordon and Betty Moore Foundation heeft 13,5 miljoen dollar geschonken aan Stanford University en internationale partners. Zij moeten met dit geld een ontwerp voor een deeltjesversneller, de zogenaamde versneller-op-een-chip, verwerken in een volledig functionerend en schaalbaar prototype. De met lasers werkende deeltjesversneller kan grote invloed hebben op natuurkunde en de wetenschap in zijn geheel. De deeltjesversneller zorgt mogelijk voor nieuwe bronnen van deeltjes en fotonen de minder duur zijn en pakt infrastructurele problemen aan, waardoor de wetenschappelijke gemeenschap gemakkelijker toegang krijgt.

Het internationale project ten behoeve van een werkend prototype is gebaseerd op experimenten die in 2013 in Nature en Physical Review Letters zijn gepubliceerd door de twee hoofdonderzoekers, dr. Robert Byer van Stanford University en dr. Peter Hommelhoff van Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

The Gordon and Betty Moore Foundation
Stacey Bailey, 310-739-2859
stacey.bailey@moore.org

Contacts

The Gordon and Betty Moore Foundation
Stacey Bailey, 310-739-2859
stacey.bailey@moore.org