A kondroitin-szulfát a gyulladáscsökkentő gyógyszereknél hatékonyabban késlelteti a térdben jelentkező osteoarthrosis progresszióját

SAN FRANCISCO--()--A kondroitin-szulfát hatásosabban késlelteti a térdben jelentkező osteoarthrosis súlyosbodását, mint egy gyulladáscsökkentő gyógyszer (celecoxib). Ezt a végső következtetést vonták le egy új, kvantitatív mágneses rezonancia vizsgálat alkalmazásával végzett klinikai vizsgálatban, amelyet a kandadai University of Montreal osteoarthrosis szakértője, Jean-Pierre Pelletier reumatológus ismertetett az Amerikai Reumatológiai Társaság Kaliforniában, San Franciscóban sorra kerülő éves ülése kapcsán rendezett hivatalos sajtókonferencián.

Ennek a multicentrikus, randomizált, kettős vak, kontrollált és összehasonlító klinikai vizsgálatnak a célja a kondroitin-szulfát és a celecoxib elemzése volt. A több mint három éven át folyó, MOSAIC elnevezésű vizsgálatot öt gyógyászati központban végezték a kanadai Quebec-ben a Bioiberica-val együttműködve. A vizsgálatba 194 beteget vontak be, akik mérsékelten fájdalmas, gyulladással (synovitis) kísért térd osteoarthrosisban szenvedtek. A vizsgálatban részt vevő betegeket két csoportba osztották: az első csoport naponta 1200 mg (a Bioiberica által előállított) gyógyszerészeti minőségű kondroitin-szulfátot kapott, míg a másik csoport naponta 200 mg (a Pfizer által előállított) celecoxibet kapott két éven keresztül. A résztvevők három kvantitatív mágneses rezonancia vizsgálaton estek át: először a vizsgálat kezdetekor, másodszor egy évvel később és harmadszor a vizsgálat befejezésekor.

Az eredmények azt mutatták, hogy a térd osteoarthrosisának progressziója lassabb volt a kondroitin-szulfátot kapó betegcsoportban, illetve pontosabban ebben a csoportban statisztikailag szignifikánsan kisebb mértékű volt a porcvesztés a kezelés első évének végén, mint a gyulladáscsökkentő gyógyszert kapó másik betegcsoportban. "Ezek az adatok bizonyítják, hogy a kondroitin-szulfát hosszú távon késleltetheti az osteoarthrosis súlyosbodását, valamint, hogy betegségmódosító hatással bír" - erősítette meg Pelletier professzor.

A vizsgálat során értékelték mindkét gyógyszer fájdalomcsökkentő, mozgásfunkcióra, merevségre, ízületifolyadék-felszaporodásra és térdízület-duzzanatra kifejtett hatásait is; a végkövetkeztetések szerint mintegy 50% körüli klinikailag értékelhető tünetjavulást eredményezve mindkét kezelés hatásos volt a vizsgálat teljes időtartama alatt. "A vizsgálat megerősítette, hogy mindkét gyógyszer hatásos az osteoarthrosis tüneteinek enyhítésében, de csak a kondroitin-szulfát rendelkezik azzal az addicionális előnnyel, hogy ízületvédő hatást fejt ki, és biztonságossági profilja is jobb" - zárta le ismertetőjét Pelletier professzor.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Alba Soler i Conangla, +34 682 04 07 76 or +34 93 490 49 08
Bioibérica Communications Director
asoler@bioiberica.com
Látogasson el sajtószobánkba!

Contacts

Alba Soler i Conangla, +34 682 04 07 76 or +34 93 490 49 08
Bioibérica Communications Director
asoler@bioiberica.com
Látogasson el sajtószobánkba!