GSMA inspireert nieuwe generatie van ‘Aangesloten vrouwen’ om een carrière in technologie te overwegen

Schoolmeisjes in Oost-Londen maken kennis met 3D printen tijdens Meisjes op ICD-dag

LONDEN--()--Vandaag organiseerde de GSMA een interactieve technologische workshop in 3D printen en “upcycling” tijdens het vieren van de Meisjes op ICT-dag.1 Dit is het jaarlijkse initiatief van de ITU om een globale omgeving te creëren waarin jonge meisjes ondersteuning krijgen om op school voor de STEM-vakken (wetenschap, technologie, engineering en wiskunde) te kiezen en waarbij jonge vrouwen worden aangemoedigd om een carrière op het gebied van ICT te overwegen. Een klas schoolmeisjes van het 8e jaar (12 tot 13 jaar oud) van de Oost-Londense school The Bridge Academy2 bezocht FabLab Londen, een speciaal gebouwde werkruimte voor digitale producten en prototypes in het hart van de stad, om praktische ervaring op te doen en hier inzicht in te krijgen van de hand van geslaagde leiders in de technologische sector.

Hier was aanwezig Hyunmi Yang, Chief Strategy Officer van GSMA, samen met verschillende andere inspirerende sprekers uit de sector, waaronder:

  • Tony Fish, mede-oprichter, FabLab Londen
  • Karen Gaskill, leerling bij Wirebox
  • Laura Paterson, Senior Consultant, ThoughtWorks
  • Francesca Rosella, Chief Creative Officer, Cute Circuit

Elke spreker wisselde persoonlijke ervaring uit over zijn of haar carrière in de technologische wereld, de voordelen van het werken in de dynamische ICT-industrie, en de wijze waarop jonge vrouwen al tijdens de schooltijd betrokken kunnen raken. Gedurende de morgen begeleidde de GSMA groepen leerlingen en liet hen de mobiele technologie en 3D printen zelf uitproberen.

“Het doet ons een groot plezier de GSMA te ondersteunen bij de viering van deze Meisjes op ICT-dag,” zei Stephen Foster, Principal, The Bridge Academy. “Bij ons op The Bridge Academy staat het voorop dat studenten de kans krijgen om te slagen en zich te ontwikkelen. Het mobiele domein en de meer veelzijdige technologische sector houden veel spannende mogelijkheden voor hen in en dat is waar we ons op richten.”

“Maar 30 procent van de zeven miljoen personen in de Europese Unie werkzaam in de ICT-sector zijn vrouwen3, dus er staat nog veel te doen als wij meisjes willen aanmoedigen om een technologische carrière op te bouwen, niet alleen in Europa maar over de hele wereld,” zei Hyunmi Yang, Chief Strategy Officer, GSMA. “Mobiel heeft nu een centrale rol in onze dagelijkse levens en biedt vrouwen vele nieuwe mogelijkheden om bij te dragen aan de snel groeiende digitale economie. Met deze viering van vandaag en het programma van Aangesloten Vrouwen van GMSA, willen wij de vele carrière-opties voor vrouwen in de telecommunicatiesector onder de aandacht brengen.”

De schoolmeisjes demonstreerden hun creatieve en technische vaardigheden voor een groot aantal activiteiten, waaronder:

  • 3D Printen en Design – De groep werd meegenomen op een reis via het ontwerpen van 3D vormen en concepten die tot werkelijkheid kwamen met behulp van de 3D printer, lasersnijden en frezen;
  • Upcycling-technologie – FabLab gaf de schoolmeisjes inzicht in de wetenschap van de componenten achter de mobiele apparatuur en hoe deze kunnen worden gerecycleerd. Verder maakten zij sieraden van gerecycleerd metaal; en
  • Frezen en graveren – De schoolmeisjes leerden hoe zij een freesmachine konden gebruiken voor het maken van zeer gespecialiseerde producten van verschillende vorm en maat, waar zij met persoonlijke gravures hun eigen stempel op zetten.

“Praktische activiteiten zoals 3D printen laten jonge mensen zien hoe leuk en belonend het kan zijn om met technologie te werken. Wanneer schoolkinderen zien hoe zij technologie creëren en deze onmiddellijk kunnen gebruiken, stellen zij zich open voor kansen waar zij nooit eerder aan dachten. Wij vinden het heel spannend om Meisjes op ICT-dag hierin te steunen,” zei Tony Fish, mede-oprichter, FabLab Londen.

Recent onderzoek van de Institution of Engineering and Technology4 onthult dat 39 procent van de Engelse schoolmeisjes verklaart dat zij ICT en informatica leuk vinden, en eenzelfde percentage vindt design en technologie ook leuk. Maar hoewel de STEM-vakken (wetenschap, technologie, engineering en wiskunde) populair zijn onder de meisjes, is slechts 6 procent van de technische beroepsbevolking in het Verenigd Koninkrijk een vrouw.

Volgens een studie van de GSMA in 2015 door A.T. Kearney bezit maar 25 procent van de vrouwen een wetenschaps- of ingenieursdiploma5. Het Aangesloten Vrouwen-initiatief van GSMA plaatst de mobiele sector op de voorgrond bij het versnellen van de economische groei onder vrouwen. Dit omvat activiteiten met sleutelpersonen en belanghebbenden die de kloof willen overbruggen dat ICT-vaardigheden aan een bepaalde sekse gebonden zouden zijn. Dit doen zij door het aantrekken en behouden van vrouwelijk talent en het aanmoedigen van vrouwelijk leiderschap in deze sector. Het programma richt zich ook op de ontbrekende vrouwelijke betrokkenheid en vaardigheden die de productiviteit en commercieel succes in de weg kunnen staan.

Voor meer informatie over het Aangesloten Vrouwen-initiatief van de GSMA, ga naar www.gsma.com/events/connected-women.

Aantekeningen voor uitgevers

1Voor meer informatie over Meisjes op ICT-dag, ga naar http://girlsinict.org

2 The Bridge Academy is gelegen in Hackney, een van de meest achtergestelde wijken van Londen. 65 procent van de studenten heeft recht op Pupil Premium (gratis maaltijden op school) en 75 procent van de leerlingen van de 6e klas zijn leerlingen die als eersten in hun familie naar de universiteit zouden gaan. De Bridge wordt ondersteund door de wereldwijde financiële instelling UBS. Het partnerschap van de UBS/Bridge Academy stelt zich ten doel te verzekeren dat alle Bridge-studenten worden voorbereid voor de beroepswereld en het hoger onderwijs - met de diploma's, de inzetbaarheid, het vertrouwen en de ambitie die nodig zijn om hun persoonlijke ontwikkeling te verwezenlijken. In het afgelopen jaar werkten ruim 700 personen van UBS op vrijwillige basis voor The Bridge Academy.

3 http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/women-ict

4 http://www.theiet.org/policy/media/press-releases/20150330.cfm

5 De versnelling van de digitale economie: genderdiversiteit in de telecommunicatiesector: http://www.atkearney.com/documents/10192/5580445/Connected+Women+2015-WDReport.pdf/d3c08b0a-fab6-431c-80c0-0d332b9e882d

Over de GSMA

De GSMA vertegenwoordigt de belangen van mobiele exploitanten wereldwijd en verenigt bijna 800 exploitanten met meer dan 250 bedrijven in het bredere mobiele ecosysteem, waaronder fabrikanten van handsets en apparaten, softwarebedrijven, leveranciers van apparatuur en internetbedrijven, evenals organisaties in aangrenzende sectoren. De GSMA produceert ook toonaangevende evenementen zoals het Mobile World Congress, Mobile World Congress Shanghai en de Mobile 360 Series-conferenties.

Voor meer informatie, ga naar de bedrijfswebsite van GSMA op www.gsma.com. Volg de GSMA op Twitter: @GSMA.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media
Voor de GSMA
Elli Karagiorgas, +44 (0)7867 652 754
elli.karagiorgas@webershandwick.com
of
GSMA Persbureau
pressoffice@gsma.com

Contacts

Media
Voor de GSMA
Elli Karagiorgas, +44 (0)7867 652 754
elli.karagiorgas@webershandwick.com
of
GSMA Persbureau
pressoffice@gsma.com