St. Jude Medical kondigt voornemen aan om Spinal Modulation, Inc. aan te kopen

St. Jude Medical gaat DRG (Dorsal Root Ganglion; dorsale ganglion)-stimulatietechnologie toevoegen aan haar portefeuille voor chronische pijn, om het scala aan behandelingsmogelijkheden voor het beheren van chronische pijn van het bedrijf uit te breiden

INS 12th World Congress

ST. PAUL, Minnesota (VS)--()--St. Jude Medical, Inc. (Aandelenbeurs New York:STJ), een wereldwijd bedrijf voor medische hulpmiddelen, kondigde vandaag aan dat het de exclusieve optie van het bedrijf lichtte om Spinal Modulation, Inc., ontwikkelaar van het Axium™ Neurostimulatorsysteem, aan te kopen. Na het afronden van deze aankoop zal St. Jude Medical de enige fabrikant van medische hulpmiddelen zijn voor oplossingen bij de behandeling van chronische pijn via radiofrequentie ablatie (RFA), ruggenmergstimulatie (SCS; Spinal Cord Stimulation) en DRG-stimulatiebehandeling.

Na de afronding zal de aankoop van Spinal Modulation, Inc. de missie van St. Jude Medical om artsen te helpen bij het afstemmen van de behandeling op de chronische pijnaandoening van de patiënt om superieure resultaten te bereiken, verder ondersteunen. Voor stimulatie van het DRG met het Axium-systeem is aangetoond dat het veelbetekenende verlichting oplevert voor patiënten die vechten tegen chronische pijn, en dat het vooral nuttig is voor het behandelen van focale pijngebieden die vaak moeilijk te behandelen zijn met behulp van traditionele SCS.

Het Axium-systeem ontving oorspronkelijk in november 2011 goedkeuring voor de CE-norm voor het beheer van chronische, hardnekkige pijn. In december 2014 kondigde Spinal Modulation aan dat inschrijving was voltooid voor het ACCURATE U.S. IDE-onderzoek. Spinal Modulation diende vervolgens haar aanvraag voor PMA (Premarket Approval; premarket-goedkeuring) in bij de FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration) ter ondersteuning van marketinggoedkeuring in de Verenigde Staten. Resultaten van het ACCURATE-onderzoek zullen worden gepresenteerd op het 12 de jaarlijkse congres van de International Neuromodulation Society (INS; internationale neuromodulatievereniging), dat gehouden wordt in Montreal, Quebec, Canada op 6-11 juni 2015.

“Artsen hebben een scala aan mogelijkheden nodig voor het effectief behandelen van chronische pijn, en onze aankoop van Spinal Modulation maakt deel uit van onze voortdurende inspanningen om artsen te voorzien van nieuwe en innovatieve behandelingsmogelijkheden,” aldus Michael T. Rousseau, operationeel directeur van St. Jude Medical. “Dorsale ganglionstimulatie met het Axium-systeem is uiterst complementair met onze huidige portefeuille van chronische pijnproducten, en het aankopen van deze technologie zal onze capaciteit versnellen om samen te werken met artsen om de last van chronische pijn te verminderen.”

Chronische pijn treft ongeveer 1,5 miljard mensen wereldwijd — dat is meer dan hartziekte, kanker en diabetes samen. De aandoening kan de kwaliteit van leven dramatisch beïnvloeden, met een negatieve impact op persoonlijke relaties, werkproductiviteit en dagelijkse routines. Voor zowel SCS als DRG-stimulatie is aangetoond dat ze patiënten verlichting van chronische pijn bieden terwijl de kwaliteit van leven wordt hersteld.

DRG-stimulatie werkt anders dan traditionele SCS. Het richt zich op zenuwen binnen het DRG, een structuur boordevol sensorische zenuwen die informatie doorsturen naar het ruggenmerg, dat die signalen vervolgens doorstuurt naar de hersenen. Traditionele SCS gebruikt een andere aanpak. Het richt zich op zenuwen langs de dorsale kolom van het ruggenmerg, wat het vaak moeilijk maakt om het gewenste pijnlijke doelgebied te isoleren.

Door zich te richten op het DRG, heeft stimulatie met het Axium-systeem aangetoond dat het effectief is in het behandelen van aandoeningen die momenteel te weinig verlichting bieden bij traditionele SCS, zoals chronische hardnekkige pijn in het been, de voet en de lies. Onderzoek heeft ook aangetoond dat DRG-stimulatie voordeel kan opleveren voor patiënten die lijden aan pijn na een operatie en neuropathische pijn. Het wordt geschat dat deze te weinig geholpen populatie meer dan vijf keer de huidige adresseerbare markt vertegenwoordigt.

“St. Jude Medical heeft een erfgoed van het aanbieden van nieuwe, innovatieve behandelingsmogelijkheden aan patiënten die lijden aan chronische pijn, en we geloven dat het toevoegen van DRG-stimulatie aan onze portefeuille voor chronische pijn een aantal voordelen zal hebben voor patiënten over de hele wereld,” aldus David Wood, voorzitter en algemeen directeur van Spinal Modulation. “We zijn trots op wat het team van Spinal Modulation de afgelopen 10 jaar heeft opgebouwd, en zien veel potentieel voor St. Jude Medical om toegang tot DRG-stimulatiebehandeling te blijven uitbreiden voor patiënten die baat kunnen hebben van aanvullende therapeutische mogelijkheden.”

Transactiegegevens

In juni 2013 ging St. Jude Medical een reeks overeenkomsten aan waarbij het bedrijf een belegging van $40 miljoen deed in aandelen Spinal Modulation. Behalve dat dit St. Jude Medical een exclusieve mogelijkheid verstrekte om het Axium™ Neurostimulatorsysteem te distribueren op internationale markten waar de technologie goedgekeurd is voor verkoop, verstrekten de overeenkomsten St. Jude Medical ook met een exclusieve optie om het bedrijf aan te kopen. Met het lichten van deze exclusieve optie verwacht St. Jude Medical dat de aankoop van Spinal Modulation voltooid zal worden in het tweede kwartaal van 2015, afhankelijk van de gebruikelijke afsluitingsvoorwaarden.

St. Jude Medical zal een betaling van ongeveer $175 miljoen uitvoeren bij afsluiting, met aanvullende betalingen die verschuldigd zijn ten tijde van goedkeuring van het Axiumsysteem door de FDA, en het bereiken van bepaalde inkomstendoelstellingen. Exclusief kosten die gerelateerd zijn aan de aankoop, schatten we dat deze aankoop onze aangepaste geconsolideerde winst per aandeel voor de rest van 2015 ongeveer $0,05 zal verdunnen, wat we verwachten gedeeltelijk te compenseren met operationele efficiëntie. St. Jude Medical zal een update verstrekken van haar aangepaste richtlijnen voor winst per aandeel voor 2015 tijdens haar winstoproep voor het eerste kwartaal gepland voor 22 april 2015.

Over St. Jude Medical

St. Jude Medical is een wereldwijde fabrikant van medische hulpmiddelen die zich wijdt aan het transformeren van de behandeling van een aantal van de duurste epidemische ziekten ter wereld. Het bedrijf doet dit door het ontwikkelen van kosteneffectieve medische technologieën die het leven van patiënten wereldwijd redden en verbeteren. St. Jude Medical heeft zijn hoofdvestiging in St. Paul, Minnesota (VS), en heeft de volgende vier belangrijke klinische aandachtsgebieden: hartritmeregeling, boezemfibrilleren, cardiovasculair en neuromodulatie. Bezoek voor meer informatie sjm.com of volg ons op Twitter @SJM_Media.

Over de portefeuille voor chronische pijn van St. Jude Medical

Chronische pijn treft ongeveer 1,5 miljard mensen wereldwijd — dat is meer dan hartziekte, kanker en diabetes samen. De aandoening kan een negatieve impact hebben op persoonlijke relaties, werkproductiviteit en de dagelijkse routine van een patiënt. St. Jude Medical biedt diverse oplossingen voor patiënten om slopende chronische pijn te beheren, waaronder ruggenmergstimulatie, ruggenmergstimulatie gericht op het DRG, radiofrequentie ablatie en perifere zenuwstimulatie (PNS; Peripheral Nerve Stimulation).

Over Spinal Modulation

Spinal Modulation wijdt zich aan het verbeteren van de levens van patiënten met chronische pijn door het verstrekken van de nieuwe generatie neuromodulatiesystemen door middel van stimulatie van het dorsale ganglion. Spinal Modulation is een wereldwijde bedrijf voor medische hulpmiddelen met als basis Menlo Park (Californië, Verenigde Staten), België en Australië. Het bedrijf wordt gefinancierd door St. Jude Medical, Johnson and Johnson Development Corporation, Medtronic, Kleiner Perkins Caufield and Byers, De Novo Ventures, MedVenture Associates, DFJ InCube Ventures, DFJ ePlanet Ventures, Raffles Venture Partners, The Angels Forum en The Halo Fund.

Toekomstgerichte verklaringen

Dit persbericht bevat toekomstgerichte verklaringen, in de betekenis van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995, die onderworpen zijn aan risico’s en onzekerheden. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen omvatten de verwachtingen, plannen en vooruitzichten voor het bedrijf, inclusief mogelijke klinische successen, verwachte wettelijke goedkeuringen en toekomstige productlanceringen en voorspelde inkomsten, marges, winsten en marktaandelen. De verklaringen afgelegd door het bedrijf zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management en zijn onderworpen aan bepaalde risico’s en onzekerheden die ertoe kunnen leiden dat de daadwerkelijke resultaten aanzienlijk kunnen afwijken van die beschreven in de toekomstgerichte verklaringen. Deze risico's en onzekerheden omvatten marktvoorwaarden en andere factoren buiten de controle van het bedrijf en de risicofactoren en andere waarschuwingsverklaringen beschreven in de deponeringen van het bedrijf bij de SEC (Amerikaanse Securities and Exchange Commission), inclusief die beschreven zijn in de onderdelen Risicofactoren en Waarschuwingsverklaringen van het Jaarverslag van het bedrijf op Formulier 10-K voor het belastingjaar eindigend op 3 januari 2015. Het bedrijf is niet van plan deze uitspraken te actualiseren en acht zich jegens niemand verplicht om onder welke omstandigheid ook een dergelijke actualisering te verschaffen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

St. Jude Medical, Inc.
J.C. Weigelt, 651-756-4347
Investeerdersrelaties
jweigelt@sjm.com
of
Justin Paquette, 651-756-6293
Mediarelaties
jpaquette@sjm.com

Contacts

St. Jude Medical, Inc.
J.C. Weigelt, 651-756-4347
Investeerdersrelaties
jweigelt@sjm.com
of
Justin Paquette, 651-756-6293
Mediarelaties
jpaquette@sjm.com