Solvay doet strategische investering in surfactanten met overname van grootschalige alkoxylatiefaciliteit in Nederland

BRUSSEL--()--Solvay heeft overeenstemming bereikt met Emery Oleochemicals en de ERCA Group over de overname van de nieuwe alkoxylatiefaciliteit van de beide bedrijven, ERCA Emery Surfactant B.V., op het geïntegreerde industrieterrein Moerdijk in Nederland, waarmee het bedrijf de volgende stap zet in de realisering van haar strategie van het zekerstellen van duurzame, grootschalige faciliteiten voor surfactanten, wereldwijd.

Deze aan de pijpleiding gelegen faciliteit, in 2014 in gebruik genomen, zal kunnen profiteren van de scherp geprijsde en betrouwbare toelevering van de belangrijke grondstof ethyleenoxide (EO) via een pijpleiding vanaf het industrieterrein, gelegen tussen de belangrijke regionale knooppunten voor transport en logistiek, Rotterdam en het Belgische Antwerpen.

De overname gaat vooraf aan de inbedrijfname van twee andere grootschalige aan een pijpleiding gelegen alkoxylatiefaciliteiten die de Novecare Global Business Unit (GBU) van Solvay aan het bouwen is in Singapore en in de Verenigde Staten, gereed in het derde kwartaal. Het is de meest recente investering van Novecare in de uitbreiding van haar surfactantenfaciliteiten, in aanvulling op de alkoxylatiefaciliteit in Italië en de nieuwe surfactantenfabriek in Duitsland.

“De overname van deze hypermoderne faciliteit op een strategisch gelegen industrieterrein zal onze concurrentiepositie in Europa op de lange termijn versterken,” aldus Emmanuel Butstraen, President van de Novecare GBU van Solvay. “Deze aan de pijpleiding gelegen faciliteit vorm een perfecte aanvulling op de aanwezigheid van Solvay binnen de regio en zorgt ervoor dat onze klanten hun ondernemingen kunnen blijven ontwikkelen en uitbreiden in dynamische markten, verspreid over de hele wereld.”

Alkoxylaten, gebruikt als emulgator, schoonmaakmiddel en bevochtigingsmiddel, vormen het chemisch fundament voor een breed scala aan gespecialiseerde surfactanten van Solvay Novecare, gebruikt in de sectoren agrochemie, coatings, huis en persoonlijke verzorging, industrie en olie en gas.

De overeenkomst wordt naar verwachting half april bezegeld, onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuringen. Novecare verwacht de faciliteit uiterlijk in het vierde kwartaal volledig in haar industriële netwerk te kunnen integreren. De productie loopt gedurende dit proces gewoon door.

Solvay Novecare is een wereldwijd toonaangevend bedrijf op het gebied van specialistische surfactanten en een vooraanstaand bedrijf op het gebied van polymeren, amines, guar, en fosforderivaten. Solvay Novecare ontwerpt en ontwikkelt formuleringen om consumenten te voorzien van producten en hypermoderne industriële toepassingen met specifieke functionele kwaliteiten, ontworpen om de vloeibare eigenschappen te modificeren en reinigende, verstrooiende, klevende, vochtinbrengende, doordringende, verzachtende of texturerende eigenschappen te bieden. Deze formuleringen worden gebruikt in shampoo, wasmiddel, verf en smeermiddelen, alsmede voor gewassenbescherming, mijnbouw, energieopwekking en -stimulering. Novecare, met een wereldwijd netwerk van 37 fabricagefaciliteiten en negen R&D-centra, is uitgegroeid tot de voorkeurspartner van klanten in snelgroeiende economieën en maakt gebruik van een platform voor innovatie dat is gebaseerd op duurzame oplossingen.

Als internationale chemische groep, helpt SOLVAY industrieën bij het vinden en implementeren van nog meer verantwoorde en waarde genererende oplossingen. Solvay genereert 90% van haar netto verkopen door middel van activiteiten waarbij het bedrijf behoort tot de wereldwijde top drie. Het bedrijf bedient vele markten, van energie en milieu tot automobiel, lucht- en ruimtevaart, elektriciteit en elektronica, met één doel: het verbeteren van de prestaties van haar cliënten en het verbeteren van de kwaliteit van het leven voor de gemeenschap. Het hoofdkantoor van de groep bevindt zich in Brussel. De onderneming heeft circa 26.000 werknemers in 52 landen en genereerde 10,2 miljard euro aan netto verkopen in 2014. Solvay SA (SOLB.BE) is genoteerd aan EURONEXT in Brussel en Parijs (Bloomberg: SOLB.BB - Reuters: SOLBT.BR).

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Lamia Narcisse
Media Relations
+33 1 53 56 59 62
of
Caroline Jacobs
Media Relations
+32 2 264 1530
of
Maria Alcon
Investor Relations
+32 2 264 1984
of
Geoffroy Raskin
Investor Relations
+32 2 264 1540
of
Edward Mackay
Investor Relations
+32 2 264 3687
of
Mark Wheeler
Novecare Media Relations
609-860-3910
of
Eugenie Wartel
Novecare Media Relations
+33 1 53 56 54 16

Contacts

Lamia Narcisse
Media Relations
+33 1 53 56 59 62
of
Caroline Jacobs
Media Relations
+32 2 264 1530
of
Maria Alcon
Investor Relations
+32 2 264 1984
of
Geoffroy Raskin
Investor Relations
+32 2 264 1540
of
Edward Mackay
Investor Relations
+32 2 264 3687
of
Mark Wheeler
Novecare Media Relations
609-860-3910
of
Eugenie Wartel
Novecare Media Relations
+33 1 53 56 54 16