Spółka CG będzie wdrażać w Arabii Saudyjskiej rozwiązania z zakresu inteligentnych sieci

• Wyposażenie SEC w inteligentne liczniki trójfazowe
  • Instalacja inteligentnej sieci na terytorium Arabii Saudyjskiej
  • Zapewnienie niezawodnego i ekonomicznego działania sieci

Mr. Laurent Demortier, CEO and Managing Director, CG (Photo: Business Wire)

MUMBAJ, Indie--()--Spółka CG należąca do Grupy Avantha podpisała z Saudi Electricity Company (Saudyjska Spółka Energetyczna) prestiżowy kontrakt o wartości 3,4 mln EUR. SEC to największy na Bliskim Wschodzie dostawca energii do zastosowań przemysłowych, obsługujący w Królestwie Arabii Saudyjskiej ok. 5 mln klientów. Kontrakt przewiduje dostawę inteligentnych liczników trójfazowych ZIV. CG pozyskało większą część zamówienia piewszej partii liczników do zastosowań przemysłowych po miesiącach wytężonej pracy zespołów ds. wdrożeń i sprzedaży, których zadaniem było jak najdokładniejsze przeanalizowanie potrzeb klienta, a tym samym zaoferowanie mu odpowiednio dopasowanego produktu w konkurencyjnej cenie.

SEC poczyniło ważny krok ku wdrożeniu inteligentnych sieci, określając funkcje, które inteligentne liczniki powinny posiadać, a także opracowując nowy model danych, na którym powinna oprzeć się ich praca. Interoperatywność, zdalna kontrola oraz dokładność - to trzy zasadnicze cechy liczników, które podłączone będą do przekładników prądowych z możliwością komunikacji za pośrednictwem modemu (GPRS). Jako pierwsi z nowych liczników, które zastąpią urządzenia starszej klasy, skorzystają użytkownicy końcowi z segmentu małych przedsiębiorstw. Oczekuje się, że wkrótce zostaną zawarte kolejne umowy w tym zakresie.

Arabia Saudyjska jest największym rynkiem energetycznym wśród krajów arabskich. W 2013 r. obciążenie szczytowe sięgnęło tam 53 864 MW. W najbliższej przyszłości popyt na energię elektryczną na tamtejszym rynku ma rosnąć w średnim tempie 7 - 8%, do czego przyczyni się wzrost demograficzny, coraz wyższy wskaźnik zużycia energii na jednego mieszkańca oraz stale rozbudowywana infrastruktura przemysłowa.

W swojej strategii SEC skupia się na realizacji rządowej polityki rozwoju sektora energii elektrycznej na terenie Królestwa, za podstawowy cel przyjmując bezpieczne i niezawodne dostarczanie niedrogiej elektryczności użytkownikom końcowym. Celem CG z kolei było dostosowanie inteligentnych liczników ZIV do konkretnych wymogów SEC w zakresie funkcjonalności, jak również wkład w prace nad zoptymalizowanymi systemami wdrażania inteligentnych rozwiązań sieciowych na obszarze Arabii Saudyjskiej. Sposób zdefiniowania przez SEC, jako regionalnego lidera technologii, tego typu rozwiązań będzie mieć decydujące znaczenie dla możliwości tworzenia nowych strategii na tym terenie.

Po przejęciu marki ZIV spółka CG stała się czołowym dostawcą inteligentnych liczników oraz ważnym uczestnikiem globalnego rynku inteligentnych sieci, który ma odnotować znaczny wzrost, zwłaszcza po wyjątkowo udanym roku, kiedy to najlepsze i najbardziej innowacyjne europejskie podmioty z tej branży - Iberbrola, Gas Natural Fenosa (Hiszpania), EDP (Portugalia) czy ERDF (Francja) - w ciągu roku finansowego zdobyły kontrakty na kwotę ponad 60 mln euro. CG posiada w ofercie liczniki ZIV, koncentratory danych (DCU) oraz rozwiązania z zakresu automatyzacji dystrybucji (DAS).

Pracując nad inteligentnymi rozwiązaniami sieciowymi marki ZIV, spółka zbudowała swoją strategię konkurencyjności w oparciu o własną technologię oraz wyjątkowe połączenie specjalistycznej wiedzy na temat technologii ochrony, kontroli, komunikacji i pomiarów. Ponadto CG poszerzyło swoją ofertę inteligentnych sieci o rozbudowany katalog rozwiązań z zakresu automatyzacji dystrybucji: od kontroli niskiego napięcia po automatyzację średniego napięcia, w tym automatyzację sieci trakcyjnych średniego napięcia, kompaktowe podstacje dystrybucyjne oraz systemy zarządzania mikro-sieciami i ładowania pojazdów zasilanych elektrycznie.

Komentując zawarcie tego ważnego kontraktu, Laurent Demortier, prezes Zarządu i dyrektor zarządzający spółki CG powiedział: "Z przyjemnością nawiązujemy współpracę z SEC w celu stworzenia nowoczesnej i wydajnej sieci, a także podniesienia ogólnego komfortu użytkowania, oferując kompleksową gamę inteligentnych produktów i usług sieciowych. Technologiczny potencjał inteligentnych liczników ZIV wsparty dogłębną, praktyczną znajomością metod działania różnego rodzaju technologii komunikacyjnych w zasadniczy sposób pomogły CG w zdobyciu strategicznej pozycji na światowym rynku inteligentnych sieci. Projekt ten jest ważnym krokiem naprzód, jeśli chodzi o wdrażanie zaawansowanych technologii i innowacji w obszarze zrównoważonych i ekonomicznych metod użytkowania energii w Arabii Saudyjskiej".

Oficjalną, obowiązującą wersję niniejszego zawiadomienia stanowi tekst oryginalny sporządzony w języku źródłowym. Tekst tłumaczenia służy wyłącznie celom orientacyjnym/sporządzono wyłącznie dla celów ułatwienia zrozumienia zawiadomienia i należy interpretować go w odniesieniu do tekstu źródłowego, który jest jedyną wersją mającą skutki prawne.

CG
Paula Sengupta