Az NSK "okosmegoldása" a nagy és kis mozgó alkatrészek problémáira 2014-ben

A csapágygyártó egyedi igények alapján kifejlesztett innovatív termékekkel siet az iparvállalatok segítségére

TOKIÓ--()--Ön bizonyára nem csapágyakkal álmodik, hacsak nem gépészmérnök a foglalkozása. Sőt, nagy valószínűséggel annak sincs tudatában, hogy - a többnyire kívülről nem látható helyen működő - csapágyak kulcsfontosságú elemei minden mozgó mechanikus szerkezetnek, a jumbo jetektől a nanoméretű eszközökig, a konyhai turmixgépektől a betonkeverőkig. Ahhoz, hogy a "Mozgást és vezérlést" igénylő szerkezetek és berendezések gyártóinak rendkívül jelentős és szerteágazó alkatrészigényeit messzemenőkig kielégíthesse, az NSK-nak (TOKYO:6471) - amely a világ 3. legnagyobb csapágygyártója - több mint 200000 különféle csapágyat kell gyártania és forgalmaznia, kezdve a mikroszkópikus nagyságútól egészen a mamut méretűig. Ugyanakkor az ügyfelek változó szükségletei, az alkatrészek teljesítményével kapcsolatosan meghatározott speciális igényeik minden évben új kihívások elé állítják az NSK kutatóit. Az alábbiakban két olyan kihívásról lesz szó, amelyet az NSK kutatói sikeresen legyőztek 2014-ben.

Szélturbinák: megbízható forgás a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is

Mióta beléptünk az új évezredbe, a szélenergia marginális energiaforrásból szerte a világon az elektromosenergia-hálózat táplálását biztosító fontos tényezővé nőtte ki magát. Bár a felületes szemlélő számára valószínűleg nem nyilvánvaló, de az NSK kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy nemzetközi szinten a 2000. évben rendelkezésre álló 17,4 gigawattos áremfejlesztési kapacitás 2014 végére az új telepítések nyomán 305 gigawattra bővült.

Ha laikusként tekintünk a tengerben álló óriási szélturbinákra, szinte természetes, hogy azt gondoljuk, az óriási rotorlapátok jelentik a legnagyobb technológiai kihívást. Valójában azonban e hatalmas szerkezetek sikeres működésének titka a csapágyakban keresendő, amelyeknek hosszú éveken keresztül megbízható teljesítményt kell nyújtaniuk, rendkívül szélsőséges körülmények közt, jelentős és sokszor gyorsan változó terhelés mellett, hirtelen hőmérsékletváltozások közepette, ellenállva a sós tengeri levegő korrozív hatásának. A széljárta nyílt tengerben álló magas tornyok tetején található szélturbináknak sokszor már pusztán a karbantartási célú ellenőrzése is nagy kihívást jelentő feladat, nem beszélve arról, amikor nehéz alkatrészeket kell kicserélni bennük. Nem csoda hát, hogy a tartósság és a megbízhatóság rendkívül fontos tényező a szélenergiát hasznosító berendezések gazdasági életképessége szempontjából.

Az NSK szélturbinaalkatrész-gyártás terén mintegy két évtizednyi tapasztalattal rendelkező mérnökeinek azonban a nagy szélturbinák, hatalmas bányagépek, nagyméretű építőipari és acélgyártó berendezések fogaskerékszekrényében használt gördülőcsapágyak ún. fehér maratási repedéseinek (white structure flaking) kiküszöbölésével sikerült megoldást találniuk a hosszú távú, megbízható működés biztosítására.

Ez a megoldás egy különleges kidolgozású anyag és egy saját fejlesztésű, az NSK szellemi tulajdonát képező hőkezelési eljárás együttese, amely drámai módon megnöveli a csapágyak hasznos élettartamát. Az először 2014 májusában egy új, nagy méretű gördülőcsapágy (AWS-TFTM) gyártásakor alkalmazott innovatív technológia által biztosított hosszabb élettartam több kulcsfontosságú jellemzőnek köszönhető:

  • 7-szerte hosszabb "fehér maratási repedés" előfordulása nélküli működési időtartam
  • 3-szor hosszabb "felületi eredetű repedés" (surface originated flaking) előfordulása nélküli működési időtartam
  • kétszer hosszabb "felszín alatti repedés" (subsurface originated flaking) előfordulása nélküli működési időtartam
  • Kétszeres szakítószilárdság (törési szívósság)
  • a méretváltozási ráta 1/50

Ez a fejlett technológiai megoldás várhatóan jelentős mértékben hozzájárul a szélturbinák hosszú távú gazdasági életképességének biztosításához. Az NSK prognózisa szerint az új csapágyak értékesítéséből származó árbevétel nemzetközi viszonylatban 2017-re eléri az 1 milliárd jent (nagyjából 8,5 millió USA dollár).

További információk a következő internetes oldalon találhatók: www.nsk.com/company/presslounge/news/2014/press0527a.html.

Nagy mennyiségű mosnivalóhoz nagy teljesítményű centrifuga a helyigény növekedése nélkül

Bár a szélturbinák jóval nagyobbak és bonyolultabb szerkezetűek, mint egy háztartási mosógép, mindkettő esetében alapvető követelmény, hogy a forgatószerkezet hosszú éveken át megbízhatóan működjön. A csapágyak ezen a téren is kulcsfontosságú szerepet játszanak.

Az európai háztartásigép-gyártók számára a háztartási mosógépekre vonatkozó specifikációk az utóbbi években egyre nagyobb kihívást jelentettek. Az elöltöltős mosógépek vásárlói ma már olyan készüléket keresnek, amelynek mérete ugyanakkora, mint a korábbi mosógépüké, ugyanakkor azonban nagyobb ruhatöltet mosására képes. A gyártók számára ez azért kihívás, mert a szokásos eljárás az lenne, hogy egy nagyobb, nehezebb dobhoz a gyártók egyszerűen nagyobb méretű és teljesítményű csapágyakat használnak. A nagyobb csapágyak azonban csökkentik az energiahatékonyságot, ha pedig egy nagyobb dobhoz a korábbi méretű csapágyat használják, lerövidül a termék élettartama. E dilemma feloldásához kérték a gyártók az NSK segítségét.

Az óriási szélturbinákhoz hasonlóan a megoldandó problémát ez esetben is az jelentette, hogy a csapágyak nem-fém részein az évek során a rázkódás következtében kisebb-nagyobb repedések keletkeznek. Minél nagyobb a terhelés, annál nagyobb a valószínűsége a repedések bekövetkezésének. Ugyanakkor tulajdonképpen a mosógépek működési környezete is szélsőségesnek tekinthető, hiszen az alkatrészeknek számos károsító tényezővel (pl. hőmérséklet-változásokkal, nedvességgel, szappanlerakódásokkal, kosszal és penésszel) kell megküzdenie.

Az NSK 2014 decemberében megszületett megoldása erre a problémára az elöltöltős mosógépekhez kifejlesztett BNEQARTET™ hosszú életű csapágy volt. A termék még nagy terhelés és nagyobb ruhatöltet mellett is kétszer olyan hosszú élettartamú, mint az elöltöltős mosógépek dobjaihoz használt szabvány csapágyak, és ugyanakkor nem igényel nagyobb helyet.

Az NSK az új csapágy anyagának kidolgozásához a cég egyik alapvető anyagfeldolgozási technológiáját használta kiindulási pontként, és a speciális ötvözetből készült alkatrész mellé egy saját szellemi tulajdonát képező tisztítási technológiát társított az elszennyeződés megakadályozása érdekében. Az eredmények magukért beszélnek:

  • a hagyományos kifáradási élettartamnál kétszer hosszabb kifáradási élettartam
  • a szennyeződés okozta horpadások területén érvényesülő nagyobb erőhatás okozta felületi eredetű repedések kiküszöbölése
  • a "fehér maratási repedések" kiküszöbölése
  • a magas hőmérséklet következtében előforduló repedések kiküszöbölése

Az NSK által meghatározott célszám az új termékből származó 2018. évi globális értékesítési árbevételre vonatkozóan 1,5 milliárd jen (nagyjából 12,5 millió USA dollár).

További információk a következő internetes oldalon találhatók: www.nsk.com/company/presslounge/news/2015/press0114b.html.

Végül hadd álljon itt a két fenti történet közös eredménye: az NSK erőfeszítései révén nemsokára számos mosógép nagyobb energiahatékonysággal fog működni megújuló energiaforrásunk, a szél kiaknázásával fenntartható módon termelt villamosáramot használva.

Amit az NSK-ról tudni kell

2016-ban az NSK Ltd. (NSK; székhely: Tokió, Japán; elnök-vezérigazgató: Norio Otsuka), amely alapításakor az első japán csapágygyártó cégként kezdte meg működését, már száz évnyi innovatív tevékenységre tekinthet vissza. Az NSK, amelynek üzleti tevékenysége a "Mozgás és vezérlés" témája köré épül, mára globális vállalattá nőtt, amely 31 országban 213 létesítményt működtet, és ügyfélkörébe számos különféle ipari vállalat tartozik, termékpalettájában pedig a csapágyak mellett precíziós alkatrészek széles skálája található meg. A vállalat világklasszis technológiái, értékesítési és ügyfélszolgálati hálózata révén teljes körű megoldásokat biztosít ügyfelei számára.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

NSK
Makiko Urushino
urushino@nsk.com
Fax: 81-3-3779-7431

Contacts

NSK
Makiko Urushino
urushino@nsk.com
Fax: 81-3-3779-7431