Az NSK "láthatatlan" hozzájárulása a gépjármű-innovációhoz

A 2014-ben kifejlesztett új termékek növelik a biztonságot és az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát

TOKIÓ--()--Bár az NSK Ltd. (TOKYO:6471) Japánban az első, a világon pedig a harmadik legnagyobb csapágygyártó, a tokiói székhelyű vállalatra nem jellemző, hogy magát helyezi az előtérbe; a reflektorfényt inkább meghagyja az ügyfélkörébe tartozó vezető gépjárműgyártó cégeknek. Mi inkább a háttérben tevékenykedünk, ügyfeleink azonban biztosak lehetnek abban, hogy az NSK a "Mozgás és vezérlés" minden területén folyamatos fejlesztést végez annak érdekében, hogy biztonságos, hatékony, tartós és környezetbarát termékekkel láthassa el vevőit. Ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően 2014-ben több jelentős újításnak számító termékkel örvendeztettük meg partnereinket, amelyek közül az alábbiakban kettőt mutatunk be részletesebben.

Először álljon itt némi háttérinformáció. Amiről most beszélni fogunk, azt sosem látjuk, és ez így van rendjén: az autónkban számunkra láthatatlanul összesen mintegy 100-150 csapágy dolgozik a motorban, a sebességváltóban, a kerekekben és a légkondicionálóban. Mindenhez, ami mozog egy gépjárműben, csapágy szükséges, amelyet az NSK biztosít. Minél jobban működnek a csapágyak, annál biztonságosabb az autó, annál kevesebb üzemanyagot használ fel, annál könnyebb vezetni és annál hosszabb életű. Ez az, amiért fontos az NSK innovációs tevékenysége.

Új standard a biztonság terén

Most, hogy az autógyártók hidraulikus kormányművek helyett már elektromos kormányműveket építenek be a gépjárművekbe, egyre magasabb vevői elvárásoknak kell megfelelniük a biztonságosság és a reakciósebesség tekintetében. Ezeknek az igényeknek a kielégítése érdekében 2014-ben az NSK egy új, a kisebb, kompakt autókhoz használható elektromos szervokormány-rendszert (EPS) fejlesztett ki.

Az ISO 26262 szabványnak megfelelő új rendszer tokozatlan félvezetőket és mechanikus kapcsolás nélküli félvezető reléket alkalmaz. Ennek köszönhetően az NSK egy kisebb méretű, könnyebb terméket alkotott meg, csökkentve a hűtők méretét és összességében az alkatrészek számát, és így a legutóbb piacra került hagyományos termékekhez viszonyítva az NSK rendszerének térfogata 10%-kal kisebb (az egy évtizede megjelent eredeti termékhez viszonyítva pedig a cég 45%-os térfogat- és 40%-os súlycsökkenést ért el).

Az új termék a belső kormánynyomaték-érzékelőkön felül beépített kormányzásiszög-szenzorokkal is rendelkezik annak érdekében, hogy kompatibilis legyen számos különféle, nagy teljesítményű járművezérlő-rendszerrel. Az innovatív megoldások eredményeként:

- nő az autóvezetés biztonságossága

- a vezetőnek kisebb erőt kell kifejtenie

- a jármű kevesebb üzemanyagot fogyaszt

Az NSK célja, hogy az új rendszert minél gyorsabban elérhetővé tegye a gépjárműgyártók számára szerte a világon, és a 2016 márciusában végződő pénzügyi évre az EPS-értékesítéséből befolyó árbevétel tekintetében előirányzott üzleti célkitűzése 250 milliárd jen (nagyjából 2137 millió USA dollár).

További információkért kérjük, látogasson el a következő internetes oldalra: www.nsk.com/company/presslounge/news/2015/press0114a.html

Tisztább dízelmotor a jobb csapágyaknak köszönhetően

Környezetvédelmi megfontolások és a hatékonyabb üzemanyaghasznosítás miatt az utóbbi években számos fogyasztó, különösen Európában, előnyben részesíti a dízelmotorokat. Ez pedig arra ösztönözte az autógyártókat, hogy javítsák a dízelmotorok teljesítményét az erőátviteli rendszer egészében. A dízelmotorok előnyei közé tartozik, hogy magasabb a hőhatékonyságuk és alacsonyabb a széndioxid-kibocsátásuk, hátrányuk azonban, hogy a működésük során káros nitrogén- és kén-oxidokat tartalmazó korom képződik. A légkörre gyakorolt káros hatáson felül ezek a szennyezőanyagok a jármű motorjában működő szelepeket is rongálják. Ezt a problémát próbálták kiküszöbölni az NSK kutatói egy új, a dízelmotorok szelephimbakarjához csatlakozó kis nyomatékú szelepemelő görgő megalkotásával.

A himbakar a motorszelepeket nyitó és záró szerkezet, amelyet a vezérműtengely hajt meg, és amely ki van téve a szelepeken átáramló korrozív emissziós anyagoknak. Ez a fokozott terheléssel járó környezeti növeli annak valószínűségét, hogy a szelepemelő görgő tengelyében rozsda képződik. Ennek megelőzésére ezidáig nagy erőfeszítésekre volt szükség az alkatrész tartósságának biztosítása érdekében. Az NSK kutatói azonban úgy gondolták, kell, hogy legyen egy egyszerűbb megoldás is erre a problémára.

A megoldás, amit kidolgoztak a hagyományos dupla hengergörgős csapágy kiváltására egy egysoros, tűgörgős csapágy alkalmazása, amely 10 százalékkal csökkenti a súrlódást, és ezzel jelentős mértékben hozzájárul az üzemanyag-gazdaságosság növeléséhez. A repedésmentes krómbevonatnak köszönhetően a tűgörgős csapágy élettartama jóval hosszabb, és ugyanakkor a hagyományos csapágyakhoz hasonló módon szerelhető be.

Az NSK prognózisa szerint 2019-re a termék értékesítéséből származó árbevétel eléri a 1,5 milliárd jent (nagyjából 13 millió USA dollár).

Ez az innovatív NSK-termék csak egy kis lépés a tisztább, hatékonyabb üzemanyag-felhasználású dízelmotorok fejlesztésében, de az ilyen és ehhez hasonló újítások együttes hatásának köszönhetően jelentős előrehaladás érhető el.

További információk a következő internetes oldalon találhatók: www.nsk.com/company/presslounge/news/2014/press1212a.html

Az NSK elkötelezett a folyamatos innováció iránt

Ez a két új termék csak kiragadott példa az NSK kutatói által kidolgozott újítások hosszú sorából. Ha további innovatív megoldásokról szeretne tájékozódni, kérjük, látogasson el az NSK.com oldalra.(folyt.)

Amit az NSK-ról tudni kell

2016-ban az NSK Ltd. (NSK; székhely: Tokió, Japán; elnök-vezérigazgató: Norio Otsuka), amely alapításakor az első japán csapágygyártó cégként kezdte meg működését, már száz évnyi innovatív tevékenységre tekinthet vissza. Az NSK, amelynek üzleti tevékenysége a "Mozgás és vezérlés" témája köré épül, mára globális vállalattá nőtt, amely 31 országban 213 létesítményt működtet, és ügyfélkörébe számos különféle ipari vállalat tartozik, termékpalettájában pedig a csapágyak mellett precíziós alkatrészek széles skálája található meg. A vállalat világklasszis technológiái, értékesítési és ügyfélszolgálati hálózata révén teljes körű megoldásokat biztosít ügyfelei számára.

Contacts

Kapcsolat:
NSK
Makiko Urushino
urushino@nsk.com
Fax: 81-3-3779-7431

Contacts

Kapcsolat:
NSK
Makiko Urushino
urushino@nsk.com
Fax: 81-3-3779-7431