MONSANTO BEKROOND VOOR DUURZAAM WATERBEHEER

Antwerpse site van Monsanto behaalt als eerste bedrijf in Vlaanderen een gouden EWS-certificaat

Enkele foto’s van de uitreiking en de site vindt u terug in de bijlage . De presentatie en bijkomende achtergrondinformatie zijn beschikbaar via deze link

From left: Annick Pleysier, Regulatory Affairs Lead EMEA for Monsanto; Fritz Barth, Co-Chairman of the European Water Partnership; Marc Van Peel, Chair of the Antwerp Harbor; Frank Lingier, Plant Manager Monsanto Antwerp; Kathleen Goossens, ERM Principal Partner; and Wilfried Platteau, Lead Auditor at Vinçotte (Photo: Business Wire).

ANTWERPEN, Belgium--()--De Antwerpse site van Monsanto is het eerste bedrijf in Vlaanderen dat een gouden European Water Stewardship certificaat in ontvangst mag nemen. Met het EWS-certificaat wordt Monsanto erkend als expert in duurzaam waterbeheer. De Antwerpse site verstevigt hiermee zijn leidersrol in de Antwerpse haven. Monsanto investeert al jaren in innovatieve technologische systemen om een efficiënt en kwalitatief waterbeheer te garanderen in waterbeheer. Ook de komende jaren zal Monsanto blijven investeren in duurzaam watergebruik, met voornaamste doelstelling te innoveren in waterbeheer voor hergebruiken van gezuiverd afvalwater in de site.

Een primeur voor de Antwerpse site van Monsanto: als eerste bedrijf in Vlaanderen en als eerste in de chemische sector in België behaalt Monsanto een gouden European Water Stewardship certificaat, de hoogst mogelijke erkenning. Het EWS certificaat, ontworpen door de European Water Partnership, bekroont de inspanningen van bedrijven op het vlak van duurzaam waterbeheer. Het waterbeheer van de Antwerpse site van Monsanto werd geëvalueerd door het onafhankelijke bureau Vinçotte. Het certificaat bevestigt de leidersrol van Monsanto in de Antwerpse haven in de omgeving op het vlak van duurzaam waterbeheer.

Duurzame inspanningen voor waterverbruik op de Antwerpse site van Monsanto

Om het certificaat te behalen, bracht de Antwerpse site van Monsanto, met de hulp van experten van Environmental Resources Management, het waterverbruik uitgebreid in kaart. Monsanto engageert zich om op die manier het waterverbruik voor de activiteiten van de Antwerpse site te verminderen en de vervuilingsgraad van het afvalwater te minimaliseren. Jaarlijks verbruikt de site 3,5 miljoen m3 water en door middel van talrijke inspanningen bespaart Monsanto momenteel 1 miljoen m3 water ten opzichte van 10 jaar geleden. Monsanto beperkt daarbovenop de impact van het watergebruik op de natuurwaarden en drinkwaterwinningsgebieden in de omgeving. De Antwerpse site erkent de noodzaak van de integratie van duurzaam waterbeheer in de bedrijfsstrategie. Frank Lingier, Manager Monsanto Antwerpen: “Wij investeren al jaren om het watergebruik op de Antwerpse site te verminderen. Door middel van innovatieve technologische systemen wordt het water op de Antwerpse site duurzaam en efficiënt gebruikt, met respect voor onze omgeving. Het personeel wordt tevens gesensibiliseerd met betrekking tot duurzaam watergebruik.”

Het startschot voor nieuwe ambitieuze doelstellingen

Bij de uitreiking van het certificaat toont de Antwerpse productie site zich ook ambitieus voor de toekomst. Zo zal de strenge opvolging van het watergebruik bestendigd worden en zal Monsanto de lat blijven hoog leggen om het waterverbruik verder te beperken. De inspanningen voor duurzaam waterbeheer zullen ook uitgebreid worden naar de gastoperaties op de site. Daarbovenop spant Monsanto zich in om een significant deel van het huidige drinkwater te vervangen door gezuiverd afvalwater. De site zal op die manier het water nog efficiënter en milieubewuster gebruiken.

Monsanto is ambitieus om landbouwers te helpen zo productief mogelijk te zijn, met zo weinig mogelijk grondstoffen. Voor landbouwers is de beschikbaarheid en kwaliteit van water essentieel voor de productie. Monsanto wil daarbovenop samen met milieuexperten zaden en landbouwsystemen weerbaarder maken tegen waterdruk en water efficiënter in te zetten.

Over Monsanto
Monsanto wil een brede waaier aan oplossingen aanbieden om onze groeiende wereld te helpen voeden. We produceren zaden voor verschillende gewassen, waaronder maïs, sojabonen en katoen en ook voor fruit en groenten Deze zaden helpen landbouwers een betere oogst te behalen, terwijl water en andere belangrijke grondstoffen efficiënter worden ingezet. We zoeken duurzame oplossingen voor een gezonde bodem, helpen landbouwers met het verbeteren van hun landbouwtechnieken door middel van dataverwerking en het beschermen van natuurlijke grondstoffen, en we voorzien in gewasbeschermingsmiddelen om de schade van plagen en ziektes te minimaliseren. Wij werken samen met landbouwers, onderzoekers, NGO’s, universiteiten en andere organisaties om enkele van de grootste uitdagingen in de wereld aan te gaan.

Op de Antwerpse Monsanto site, waar 800 medewerkers tewerkgesteld zijn, produceren we chemicaliën in 6 verschillende productieafdelingen. De eigendom van deze afdeling behoort toe aan 4 verschillende internationale ondernemingen. Monsanto, Henkel, Eastman en Ferro.

Kom meer te weten over Monsanto, onze engagementen en onze meer dan 22.000 toegewijde medewerkers op http://discover.monsanto.com en http://www.monsanto.eu
Volg ons op Twitter ® via http://twitter.com/MonsantoEurope, op onze blog http://monsantoblog.eu en http://www.YouTube.com/MonsantoEurope of schrijf je in op onze News Release RSS Feed.

Over EWS
Het European Water Stewardship (EWS) is een coherent systeem voor bedrijven en landbouw om werkwijzen rond waterbeheer te evalueren, verbeteren en communiceren. EWS is ontstaan door de samenwerking van verschillende stakeholders en wordt gecoördineerd door de European Water partnership. EWS moedigt watergebruikers aan om een voorstrekkersrol op te nemen door watergebruik en waterbeheer holistisch te analyseren en verbeteren. Door het certificeringproces aan de hand van de EWS-standaard kunnen gebruikers de fysieke, regulerende en reputatierisico’s verlichten én hun ervaringen delen over de weg naar een leidersrol in waterbeheer.
Kom meer te weten op http://www.ewp.eu/activities/ews/.

Over ERM
Environmental Resources Management (ERM) is wereldwijd leider in milieu-veiligheid- gezondheid,- risico-, en sociale consulting dienstverlening en gerelateerd duurzaamheidsadvies.
We beschikken over een netwerk van 150 kantoren verspreid in 40 landen en continenten, met meer dan 5 000 werknemers. ERM verbindt zich tot het verlenen van diensten die consistent, professioneel en van de hoogste kwaliteit zijn, en die meerwaarde genereren voor onze klanten. In de laatste 5 jaar hebben we gewerkt voor meer dan 50% van de Global Fortune 500 bedrijven, door het aanleveren van innovatieve oplossingen voor de industrie en sommige overheidsklanten die hen helpen om de steeds toenemende duurzaamheidsuitdagingen te begrijpen en te beheren. Leer meer over ERM op http://www.erm.com/

Over Vinçotte
Bij Vinçotte willen we mee instaan voor de reputatie van onze industriële en particuliere klanten op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Als onafhankelijke en onpartijdige dienstverlener bieden wij inspecties, testing, certificatie en opleidingen aan in deze domeinen. Onze expertise omvat meer dan 130 diensten (elektriciteit, hefwerktuigen, drukapparatuur, burgerlijke bouwkunde, arbeidsveiligheid, milieuzorg en stralingsbescherming) in verscheidene sectoren.
De Vinçotte-groep staat in voor een omzet van 201 miljoen euro en heeft wereldwijd 16 vestigingen. Onze hoofdzetel bevindt zich in Vilvoorde, België.
Meer informatie op www.vincotte.be

Contacts

Monsanto
Perscontact
Mieke De Sutter, +32 2 738 06 20
mds@whyte.be

Contacts

Monsanto
Perscontact
Mieke De Sutter, +32 2 738 06 20
mds@whyte.be