AHF Europe herlanceert hiv sneltestprogramma in Nederland onder de nieuwe naam AHF Checkpoint.nl

AMSTERDAM--()--Begin januari markeert een nieuwe stap in het werk van AHF Europe in Nederland: de herlancering van het community-led hiv-sneltestprogramma onder een nieuwe naam: AHF Checkpoint.nl.

AHF Checkpoint.nl biedt gratis hiv-sneltesten in het Checkpoint in de Jodenbreestraat 158, in de mobiele testbus, op lokatie en op evenementen door heel Nederland in daarvoor geschikte tenten. We bieden sneltesten en counseling in een laagdrempelige, niet-medische setting. De test is vertrouwelijk en wordt afgenomen in een veilige en neutrale omgeving; het resultaat krijg je direct te horen en er wordt doorverwezen naar een soa poli voor verder soa-onderzoek. We zijn in de middag, avond en in het weekend geopend, op momenten dat de meeste mensen tijd hebben.

Volgens Stichting HIV monitoring leven er 25.000 mensen met hiv in Nederland; 27% van hen is zich daar niet van bewust en 40% van de diagnosen wordt in een laat stadium gevonden, wat gezondheidsimplicaties kan hebben voor het individu en de samenleving als geheel. Standaard opties voor een hiv-test in Nederland zijn de soa poli’s, de huisarts, ziekenhuizen en, sinds kort, de zelftesten.

‘Vanaf onze opening in april 2012 tot nu zijn meer dan 5.300 mensen getest, uit verschillende gemeenschappen en groepen die een verhoogd risico op hiv lopen, waaronder mannen die seks hebben met mannen (MSM) en migranten. ‘Dit aantal laat zien dat er behoefte is aan een dergelijke laagdrempelige manier van testen’, aldus Zoya Shabarova, directeur van het AHF Europe Bureau. ‘Deze behoefte heeft ons doen besluiten ons werk te intensiveren en onze zichtbaarheid in Nederland te vergroten.’

‘We zijn zeer vereerd met de toekomstige samenwerking met de oprichters en coördinatoren van het eerdere Checkpoint Amsterdam, Stan van Loon en William Koevoets, als waarborgers van de kwaliteit van het AHF Checkpoint.nl’, aldus Anna Żakowicz, AHF Europe Advocacy and Partnership Director. ‘Hun ervaring en kennis, gecombineerd met gedurfde en innovatieve strategieën, gaan ertoe leiden dat wij kwetsbare groepen nog beter kunnen gaan bereiken.’

Het Checkpoint Amsterdam werd opgericht in 2002 als het eerste Checkpoint in Europa, en bood hiv- sneltesten aan meer dan 5.000 mensen tot de sluiting in 2008. Het aantal opgespoorde positieve gevallen lag in het Checkpoint vaak hoger dan in traditionele test-settings. De gemiddelde prevalentie onder MSM-cliënten was tussen 2002 en 2008 5,9%. Ter vergelijking: bij de soa poli van de GGD in Amsterdam was dit percentage 4,2%.

‘Eén van de doelstellingen van het AHF Checkpoint.nl is dat we in 2015 minimaal 4.000 mensen gaan bereiken met onze sneltest- en counseling service, ook mensen die nog maar kort geleden geïnfecteerd zijn; we ondersteunen hen actief bij de koppeling aan zorg en bij vroege behandeling’, voegt Żakowicz toe. ‘AHF Europe loopt voorop in Europa op het gebied van community-led interventies, in samenwerking met partners en door middel van eigen programma’s. Wij zien er naar uit om onze activiteiten in Nederland op te schalen, en om in samenwerking met andere organisaties de strijd tegen hiv in Europa te versterken.’

AHF Checkpoint.nl bevindt zich in de Jodebreestraat 158 (1e verdieping, boven de Vintage Kilo Shop), en is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 19.00. Iedereen kan zonder afspraak langskomen. Je kunt ook bellen met 020 620 6261 of mailen met amsterdam@aidshealth.org als je vragen hebt of wel liever een afspraak wilt maken. Je kunt ook op de website kijken voor meer informatie: www.ahfcheckpoint.nl.

Voor meer informatie over het persbericht neem contact op met Anna Żakowicz +31 6 28744655, anna.zakowicz@aidshealth.org.

AIDS Healthcare Foundation (AHF), the largest global AIDS organization, currently provides medical care and/or services to nearly 367,000 individuals in 36 countries worldwide in the US, Africa, Latin America/Caribbean, the Asia/Pacific Region and Eastern Europe. To learn more about AHF, please visit our website: www.aidshealth.org, find us on Facebook: www.facebook.com/aidshealth and follow us on Twitter: @aidshealthcare and Instagram: @aidshealthcare

Contacts

AIDS Healthcare Foundation
Ged Kenslea, Senior Director, Communications
+1.323.308.1833 work
+1.323.791.5526 mobile
gedk@aidshealth.org
of
Christopher Johnson, Associate Director of Communications
+1.323.960.4846 work
+1.310.886.9913 mobile
christopher.johnson@aidshealth.org

Contacts

AIDS Healthcare Foundation
Ged Kenslea, Senior Director, Communications
+1.323.308.1833 work
+1.323.791.5526 mobile
gedk@aidshealth.org
of
Christopher Johnson, Associate Director of Communications
+1.323.960.4846 work
+1.310.886.9913 mobile
christopher.johnson@aidshealth.org