Ascom: 'Tijdsbesparing en meer efficiency zijn de grootste winstpunten'

Loading media player...

GOTHENBURG, Zweden--()--Onlangs lanceerde Ascom de Ascom Myco. Dit smart device biedt een nieuwe oplossing voor geïntegreerde intelligente werkstromen in de gezondheidszorg. In dit interview bespreekt Nick Guldemond, Associate Professor bij het UMC Utrecht, het belang van intelligente en efficiënte werkstromen in de ziekenhuisomgeving en legt Roel Ottink, Directeur Product Management and Marketing bij Ascom, uit hoe de Ascom Myco ontwikkeld is om de werkstromen rond verpleegkundigen en patiënten te optimaliseren.

Waarom zijn klinische werkstromen belangrijk?

Guldenmond: Gezondheidszorg is een van de meest complexe organisatiesystemen, met operationele thema's, financiële kwesties, informatiestromen, logistiek en personeelsplanning. In de huidige situatie is er een gebrek aan middelen, in termen van geld en mensen, terwijl de vraag naar zorg en betere zorgkwaliteit toeneemt - een probleem dat in de toekomst alleen nog maar nijpender zal worden. Dit betekent dat zorgstelsels de efficiency van hun organisaties voortdurend moeten optimaliseren.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een efficiënte klinische werkstroom?

Guldenmond: In een ideale situatie is alles geoptimaliseerd om toegevoegde waarde, of resultaten, te bieden voor de patiënt. Elke handeling en alle middelen moeten zo georganiseerd worden dat ze de uitkomsten verbeteren, om de beste kwaliteit zorg te bieden, die tijdig verstrekt wordt en berust op wetenschappelijk bewijs. Laten we in het kader van werkstroomprocessen bijvoorbeeld eens kijken naar een taak als administratie – die behelst fysieke en logistieke kwesties, bijvoorbeeld medicatie, informatiebestanden of voedsel van locatie A naar locatie B brengen, enzovoorts. Verder is er een intensieve informatie-uitwisseling, die vaak verband houdt met teamwork en het informeren van anderen. Bij het uitwisselen van informatie wordt veel tijd verspild, een probleem dat relatief eenvoudig kan worden opgelost door gebruik te maken van digitale systemen en mobiele communicatieapparatuur op de verschillende afdelingen.

Hoe kunnen de werkstromen in ziekenhuizen worden verbeterd?

Guldenmond: Informatie moet logisch en efficiënt vertaald worden in handelingen van mensen met uiteenlopende deskundigheid en vaardigheden. Dit geldt ook voor producten of apparatuur. Dus bij een systeem dat via een zorgdashboard wordt geregeld, beschik je idealiter over alle informatie over apparatuur, personeel, patiënten, waar ze zich fysiek bevinden, wat hun status is, en hoe taken, verantwoordelijkheden en acties voor verschillende elementen kunnen worden toegewezen in de betreffende werkstroom. Mobiele technologieplatforms en apparaten zoals de Ascom Myco, integreren alle functies om met deze uitdagingen om te gaan.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Ascom Myco die de werkstromen verbeteren?

Ottink: Ascom richt zich op drie verschillende gebieden binnen de gezondheidszorg: het verminderen van alarmmoeheid, het mobiliseren van informatie en het verbeteren van werkstromen. Het Ascom Myco-systeem speelt een belangrijke rol daarbij, samen met onze software UNITE, onze dienstverlening en het vermogen tot integratie met andere ziekenhuissystemen en medische apparatuur. Dankzij de patiëntgerichte software kan een verpleegkundige snel en efficiënt de alarmsignalen bekijken van de patiënten die aan hem of haar toegewezen zijn. Omdat de betreffende informatie alleen aan deze verpleegkundige wordt gestuurd, worden alarmmoeheid en een overmaat aan informatie tegengegaan. Ten tweede kan het systeem geïntegreerd worden met patiëntmonitoren, verpleegoproepsystemen, laboratorium, radiologie en EMR-systemen, zodat de verpleegkundige onderweg alle relevante informatie kan ontvangen en opzoeken. Het derde kenmerk is de barcode scanner, voor veilig, efficiënt en gemakkelijk matchen van de juiste patiënt met de juiste informatie, zoals voorgeschreven geneesmiddelen of bloedtoediening, zonder de informatie van de patiënt te hoeven intoetsen.

Hoe kan het meedragen van een 'gadget' de taken van de verpleegkundige in de patiëntwerkstroom vergemakkelijken, in plaats van belemmeren?

Ottink: De verpleegkundige moet altijd een soort gadget bij zich dragen voor efficiënte communicatie. Veel verpleegkundigen hebben een simpele pager die piept als er iets gebeurd is, zonder verdere details te geven. Ze moeten dan eerst naar een vaste telefoon lopen om uit te vinden wat er aan de hand is. Meer geavanceerde apparaten zijn groot, lomp en zwaar, zodat ze niet in je zak passen en ze hebben geen clip. Wij hebben er rekening mee gehouden dat het draagaspect heel belangrijk is, daarom is de Ascom Myco qua formaat en gewicht zo ontworpen, dat hij gemakkelijk in de zak past, waar hij kan worden vastgezet met een speciale clip. De feedback die we tot dusver hebben ontvangen, is erg positief.

Zijn al die verbeteringen een 'eenmalige actie' of kan de Ascom Myco zorgorganisaties helpen bij het streven naar continue verbeteringen?

Ottink: Ascom Myco is gecreëerd als het ideale platform voor integratie en applicatieontwikkeling. Aangezien er naar verwachting telkens nieuwe integraties en applicaties zullen verschijnen, zal dit ook tot continue verbeteringen in de werkstromen binnen de gezondheidszorg leiden. Ascom Myco maakt, net als veel smartphones, gebruik van het Android-besturingssysteem, waardoor hij gemakkelijk te programmeren is en gekoppeld kan worden met andere applicaties. We ontvangen dagelijks vragen over apps en hebben een supportsysteem opgezet om de ontwikkeling, certificering en het omgaan met apps te bevorderen, zodat we een professioneel milieu van applicaties rond de Ascom Myco kunnen creëren.

Wat zijn de belangrijkste winstpunten bij het gebruik van dit systeem?

Ottink: De grootste winstpunten zijn tijdsbesparing, efficiencyverbetering en een afname van soms kostbare fouten. De verbeterde informatiestroom zal bovendien de stress van de verpleegkundigen verminderen en hen meer tijd geven om ontspannen zorg te verlenen aan patiënten, wat tot grotere patiënttevredenheid zal leiden. Deze winstpunten zorgen voor betere resultaten en maken het ziekenhuis aantrekkelijker voor patiënten.

Voor meer informatie, bezoek www.ascommyco.com

OVER ASCOM WIRELESS SOLUTIONS

Ascom Wireless Solutions (www.ascom.com/ws) is een toonaangevende aanbieder van on-site draadloze communicatie voor belangrijke sectoren zoals ziekenhuizen, ouderenzorg, zelfstandig wonen, industrie, beveiligde inrichtingen, detailhandel en hotels. Bij tal van vooraanstaande bedrijven over de hele wereld zijn in totaal al meer dan 75.000 systemen geïnstalleerd. De onderneming biedt een breed scala van spraak- en professionele berichtensystemen aan met toegevoegde waarde voor de klanten, doordat ze hun 'missiekritische' processen ondersteunen en optimaliseren. De oplossingen zijn gebaseerd op VoWiFi, IP-DECT, nurse call en pagingtechnologie, die handig geïntegreerd zijn in bestaande bedrijfssystemen. De onderneming heeft dochterondernemingen in 13 landen en wereldwijd 1.200 werknemers. Het in 1955 opgerichte en in Göteborg, Zweden gevestigde Ascom Wireless Solutions is onderdeel van de Ascom Group, die genoteerd is op de Swiss Stock Exchange.

Contacts

Ascom Wireless Solutions
Roel Ottink, Director Product Management and Marketing
Tel: +46 31 55 94 44
Email: Roel.Ottink@ascom.se

Contacts

Ascom Wireless Solutions
Roel Ottink, Director Product Management and Marketing
Tel: +46 31 55 94 44
Email: Roel.Ottink@ascom.se