Banyan Biomarkers, Inc. geeft eiwitmarkers in licentie om traumatisch hetsenletsel te helpen beoordelen

ALACHUA, Florida & SAN DIEGO--()--Banyan Biomarkers, Inc. heeft bekendgemaakt dat het bedrijf zijn intellectuele eigendom met betrekking tot biomarkers van traumatisch hersenletsel (traumatic brain injury, TBI) in licentie heeft gegeven aan Abbott voor beoordeling en verificatie. De voorwaarden van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt.

"Eerder onderzoek heeft getoond dat na hersenletsel eiwitmarkers in de bloedstroom worden afgegeven," aldus Jackson Streeter M.D., CEO, Banyan Biomarkers. "Het beoordelen van deze biomarkers is een belangrijke stap voorwaarts in het bieden van een objectieve test waarmee artsen patiënten kunnen beoordelen die mogelijk een hersenschudding hebben gehad."

De detectie van een hersenschudding is vaak moeilijk, omdat de lichamelijk schade vaak niet duidelijk te zien is, een CT-scan is vaak normaal en de symptomen kunnen lijken op die van andere medische aandoeningen. Als het niet lukt om de juiste diagnose te stellen, kan die voor de patiënt ernstige implicaties hebben. Het komt erop neer dat het onderzoek aangeeft dat herhaald hoofdletsel kan leiden tot chronische traumatische encefalopathie (chronic traumatic encephalopathy, CTE) dat voor een groot deel dezelfde kenmerken heeft als de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en amyotrofische lateraalsclerose (amyotrophic lateral sclerosis, ALS).

Volgens de United States Centers for Disease Control vonden er in 2010 ongeveer 2,2 miljoen bezoeken aan de afdeling spoedeisende hulp plaats als gevolg van traumatisch hersenletsel.1 Als gevolg daarvan bedroegen in 2010 de direct en indirecte kosten van TBI in de VS ongeveer $ 76,5 miljard.2

Over Banyan Biomarkers

Banyan Biomarkers, Inc. is gericht op de ontwikkeling van een eenvoudige in de praktijk uit te voeren bloedtest die door artsen gebruikt zou kunnen worden om snel de aanwezigheid van licht en matig hersentrauma te detecteren en de medische behandeling van patiënten met hoofdletsel te verbeteren. Bij de test van het bedrijf worden twee eiwitbiomarkers gebruikt (UCH-L1 en GFAP) die na hersenletsel in het bloed te vinden zijn. Bezoek voor meer informatie over Banyan Biomarkers www.banyanbio.com.

Verwijzingen

www.cdc.gov/traumaticbraininjury/get_the_facts.html

www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6227a2.htm

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

Contacts

Banyan Biomarkers, Inc.
Tony Grover, 760-710-0423
Vice President of Business Development
tgrover@banyanbio.com

Contacts

Banyan Biomarkers, Inc.
Tony Grover, 760-710-0423
Vice President of Business Development
tgrover@banyanbio.com