„Az energiarendszerek még mindig távol állnak a fenntartható működéstől” – figyelmeztet az Energia Világ Tanács

DOHA, Katar--()--Energia Világ Tanács (World Energy Council [WEC]) több mint 90 vizsgált ország adatain alapuló éves fenntartható energia mutatója (Energy Sustainability Index) azt jelzi, hogy az értékelt országok többsége még igen távol áll a teljes mértékben fenntartható energiarendszer megvalósításától.

A Dohában megrendezett Éghajlatváltozási Konferencián (COP-18) nyilvánosságra hozott mutató a WEC által a globális energia trilemmáról kiadott 2012. évi „Eljött a cselekvés ideje – a fenntartható energiapolitika szükségessége” („Time to get real – the case for sustainable energy policy”) című jelentés részét képezi. Az országokat energetikai és klímavédelmi teljesítményük alapján rangsoroló jelentés megállapítja, hogy a legtöbb ország továbbra sem tudta megfelelően kezelni a WEC által ‘energia trilemma’ néven említett problémakör megoldását célzó különféle, sokszor egymásnak ellenmondó feladatokat.

A jelentés készítői felmérést végeztek a WEC nemzetközi ipari vezetői közösségének tagjai körében, arra keresve a választ, hogy vajon az ipari vezetők milyen lépéseket igényelnének a politikai döntéshozók részéről a világ 7 milliárdos lakossága fenntartható energiaellátásának megvalósításához.

Joan MacNaughton, a jelentést készítő bizottság ügyvezető elnöke:

„Végső soron az üzleti közösség az a réteg, amely a legjobban tudja, hogy mi az, ami működőképes a gyakorlatban, és ők azok, akik a kulcsfontosságú befektetési döntéseket hozzák. Ezért most arra kérjük a kormányokat, hogy tanulmányozzák át az általunk elkészített jelentést, és kezdjenek párbeszédet az üzleti vezetőkkel egy olyan világos, átlátható és következetes klímavédelmi politika kidolgozása érdekében, amely valóban meghozza a várt eredményeket.”

A WEC minisztereinek és politikai döntéshozóinak a jelentés révén lehetőségük nyílik a nemzetközi ipari vezetők ajánlásainak megismerésére, majd kidolgozásra kerülnek azok a fenntartható energiarendszer létrehozására vonatkozó közös ajánlások, amelyeket a Dél-Koreában megrendezendő 2013. évi Energia Világkongresszuson tesznek közzé.

Mark Robson, az Oliver Wyman tanácsadó cég társtulajdonosa, a WEC projekt megvalósításáért felelős projektvezető:

„A szénlábnyom mérséklését és az energia-infrastruktúra fejlesztését célzó projektek finanszírozásában a magánbefektetés mértéke elenyésző. E hiányosság kiküszöbölése érdekében, bár orvosolható lenne, egyelőre semmi sem történik. Jelentésünk rávilágít, hogy az ipar a politikai döntéshozóktól vár biztosítékot arra, hogy befektetései nem válnak gazdaságtalanná a politika változásának eredményeként. A politikai döntéshozóknak tehát olyan energiapolitikát kell kialakítaniuk, amely nem módosul évről évre, és amely alkalmas más politikákkal való összekapcsolásra is.”

A 22 különféle indikátort felölelő WEC Fenntartható Energia Index alapján 2012-ben a legjobb teljesítményt nyújtó országok közül az első 10 helyen (sorrendben) az alábbiak végeztek: Svédország, Svájc, Kanada, Norvégia, Finnország, Új-Zéland, Dánia, Japán, Franciaország és Ausztria. Mindazonáltal a jó teljesítményt nyújtó államok is számos kihívással találják szemben magukat, és előfordul, hogy a fejlődés különböző szakaszaiban bizonyos területeken jelentős nehézségekbe ütköznek.

Pierre Gadonneix, a WEC elönke:

„A biztonságosabb, fokozottabban környezetbarát és méltányos energiarendszer kiépítése során minden ország találkozik kihívásokkal. De csak akkor van esélyünk egy mindenki számára elérhető, fenntartható energiarendszer létrehozására, ha nem halogatjuk tovább a cselekvést.”

A jelentés és a video letölthető az alábbi internes címen: www.worldenergy.org

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

Stuart Neil
Director of Communications
neil@worldenergy.org
(+44)7879998261

Release Summary

The World Energy Council’s (WEC) annual Energy Sustainability Index reveals that most of the over 90 countries assessed are still far from achieving fully sustainable energy systems.

Contacts

Stuart Neil
Director of Communications
neil@worldenergy.org
(+44)7879998261